Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
17.37

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Stožice Igor Osredkar futsal euro 2018 futsal

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 17.37

6 let, 2 meseca

Statistika EP 2018 po skupinskem delu #infografika

Slovenci so jih naredili toliko, da jim v Evropi ni para

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

12 udeležencev evropskega prvenstva v futsalu je v skupinskem delu odigralo 12 tekem. Vsaka reprezentanca se je na parketu dvorane Stožice predstavila dvakrat. Kdo je pustil najboljši vtis, kdo pa se je izkazal malce manj? Sprehodili smo se skozi statistične rubrike. Ni jih malo, kjer izstopajo Slovenci.

Slovenska nogometna reprezentanca v futsalu se bo zvečer v četrtfinalnem dvoboju pomerila z močno Rusijo, ki je v skupinskem delu EP 2018 dvakrat remizirala in se uvrstila v četrtfinale. To je uspelo le še Srbiji.

 

Največ zadetkov je dosegla atraktivna Portugalska, na dveh tekmah kar devet, več kot dvakrat več kot Slovenija (4). Med reprezentancami, ki so se na tem prvenstvu najmanjkrat vpisale na seznam strelcev, izstopa tudi Rusija. Podobno kot Italija in Poljska je v 80 minutah igralnega časa dosegla le dva zadetka.

Če so bili Rusi, za katere igra kar nekaj naturaliziranih Brazilcev, siromašni v doseganju zadetkov, pa so lahko veliko bolj ponosni na učinek v obrambi. Njuna tekmeca v skupini B sta dosegla le dva zadetka. Tako jekleno obrambno vrsto je imel v prvem delu Eura le še Kazahstan. Slovenija ne zaostaja veliko, njen vratar Damir Puškar je moral po žogo v svojo mrežo proti Srbiji (2) in Italiji (1) trikrat.

Slovenci storili 17, Rusi le pet prekrškov

Rok Mordej je na tem prvenstvu prejel že dva rumena kartona. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rok Mordej je na tem prvenstvu prejel že dva rumena kartona. Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski futsalisti so na letošnjem evropskem prvenstvu najmanj natančni, kar zadeva strele na vrata, saj je v okvir vrat švignila le dobra četrtina vseh poskusov. Najnatančnejši so bili Romuni (50 odstotkov), Rusija pa je s 34,5 odstotka na sredini razpredelnice. Na dveh tekmah so proti vratom sprožili 80 strelov, današnji tekmec Rusija pa sedem strelov več.

Slovencev se na tem Euru drži sloves največjih prekrškarjev. V statistični rubriki prekrškov so na vodilnem položaju (17 prekrškov). Zanimivo je, da se bodo izbranci Andreja Dobovičnika danes pomerili s tekmecem, ki je na obeh tekmah storil le pet prekrškov, kar je z naskokom najmanj na tem prvenstvu. Če sta si današnja četrtfinalna tekmeca tako različna v tej prvini, pa sta izenačena v rubriki prejetih prekrškov (oba 13).

Marko Fideršek je na tem prvenstvu storil največ prekrškov med vsemi udeleženci. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marko Fideršek je na tem prvenstvu storil največ prekrškov med vsemi udeleženci. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Povsem drugače je pri rumenih kartonih. Slovenija tu skupaj s sosedo Italijo, ki je po porazu z gostitelji neslavno izpadla, drži prvo mesto. Prejela je že šest rumenih kartonov, od tega Rok Mordej kar dva, zato danes ne sme pomagati soigralcem proti Rusom. Slovenski tekmec, ki je na zadnjih treh evropskih prvenstvih vedno osvojil drugo mesto, na parketu dvorane Stožice ni prejel še niti enega rumenega kartona!

Fideršek največ izmed vseh 

Slovenija se je na vrhu lestvice znašla tudi v rubriki storjenih prekrškov. Vodilni posameznik EP 2018 Matej Fideršek jih je storil pet, Rok Mordej pa zaostaja le za enega. Je pa najvišje glede prejetih rumenih kartonov. Dobil je dva, toliko kot Italijan Marco Ercolessi.   

Osredkar najnatančnejši igralec EP 2018

V statistiki najboljših igralcev kraljujeta portugalski čarovnik Ricardinho in Ukrajinec Petro Šoturma. Oba sta prispevala dva zadetka in kar tri podaje. V slovenskem taboru najbolj izstopa kapetan Igor Osredkar. Proti Italiji se je dvakrat vpisal med strelce, proti Srbiji pa prispeval podajo. Je tudi najnatančnejši strelec na prvenstvu.

Kapetan Igor Osredkar je Slovenijo povedel do senzacionalne zmage nad Italijani. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kapetan Igor Osredkar je Slovenijo povedel do senzacionalne zmage nad Italijani. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V skupini igralcev, ki so na Euru v Sloveniji vsaj petkrat sprožili proti vratom, je šel vsak njegov strel v okvir vrat. Tako se lahko izkušeni Slovenec, ki igra v hrvaškem klubu v Makarski, pohvali s stoodstotnim izkupičkom. Bo z njim nadaljeval tudi zvečer, ko čaka Slovenijo izjemen izpit pred več kot deset tisoč navijači v Stožicah?

Ne spreglejte