Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
26. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 26. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Pred gostovanjem slovenske nogometne reprezentance v Glasgowu

Srečko Katanec je razrešil vse dileme

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Jan Oblak, Valter Birsa, Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Roman Bezjak, Kevin Kampl | Foto Facebook/NZS

Foto: Facebook/NZS

S kakšno postavo bo slovenska nogometna reprezentanca nastopila na današnji prvi tekmi v letošnjem letu, zelo pomembnem gostovanju na Škotskem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, v katerih ji po izjemno dobri beri lanske jeseni kaže zelo dobro?

Škotska – Slovenija (danes ob 20.45)

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, 5. krog skupine F. Štadion Hampden Park v Glasgowu (kapaciteta 52.500). Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Verjetni začetni enajsterici:
Škotska (4-2-3-1):
Gordon; Anya, Berra, Hanley, Wallace; Brown, Fletcher; Snodgrass, Morrison, Forrest; Griffiths. Selektor: Gordon Strachan.

Slovenija (4-1-4-1): Oblak; Jokić, Cesar, Samardžić, Al. Struna; Krhin; Verbič, Kampl, Kurtić, Birsa; Iličić. Selektor: Srečko Katanec.

Slovenska reprezentanca bo drugo mesto v kvalifikacijski skupini F, v kateri je na dozdajšnjih štirih tekmah osvojila osem točk, branila proti Škotski. Tako kot vedno vsi slovenski nogometaši v en glas poudarjajo, da so v Glasgow prišli po zmago, a jasno je, da bi bili zadovoljni verjetno tudi, če ne bi izgubili.

Srečko Katanec, ki je bil še pred nekaj meseci na udaru javnosti, je po sedmih točkah s tekem proti Angliji, Slovaški in Malti spet miren. Zdaj bo na Škotskem skupaj z nogometaši skušal dokazati, da dobre predstave izpred štirih oziroma petih mesecev niso bile naključne.

Srečko Katanec je v Glasgow pripotoval v družbi predsednika NZS Radenka Mijatovića. | Foto: Facebook/NZS Srečko Katanec je v Glasgow pripotoval v družbi predsednika NZS Radenka Mijatovića. Foto: Facebook/NZS

V vmesnem obdobju sicer ni mogel biti najbolj zadovoljen z igrami in formo nekaterih nosilcev, a tolažil se je lahko vsaj s tem, da so vsi zdravi. In še vedno so, tudi po petih dneh priprav na Brdu pri Kranju in včerajšnjem zadnjem, uradnem treningu na zelenici štadiona Hampden Park, ki je minil brez težav.

Je pa na njem selektor razrešil zadnje dileme in nakazal, s kakšno postavo se namerava zvečer lotiti Škotov. Kakšna bosta torej postavitev in postava Slovenije? Čeprav je Katanec treninge vključno z zadnjim zaprl za javnost, nam je uspelo ugotoviti.

Slovenija bo nastopila v igralni postavitvi 4-3-3 oziroma 4-1-4-1. Z dvema krilnima vezistoma, ki bosta postavljena visoko, in z enim defenzivnim vezistom, razdiralcem igre, ki bo kril hrbet preostalima vezistoma, pomaknjenima malo pred njega.

Kako je Slovenija igrala v teh kvalifikacijah?

Septembra lani, na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, je Slovenija v Litvi, kjer se je komaj rešila pred porazom in z dvema goloma v drugem polčasu remizirala z 2:2, zaigrala v sistemu 4-5-1.

Ko je oktobra v Stožicah odpravila Slovaško z 1:0, je zaigrala v sistemu 4-2-3-1.

Pri remiju z 0:0 proti Angliji na istem prizorišču tri dni pozneje se je selektor odločil za sistem 4-2-2 s štirimi vezisti v rombu.

Pri zmagi nad Malto z 1:0 novembra lani je bila postavitev Slovenije 4-3-1-2.

Selektor se bo zanesel na tiste, ki so ga prepričali na zadnjih tekmah

V vratih seveda nikoli ni bil vprašljiv Jan Oblak. Na levi strani obrambe, čeprav v zadnjem letu praktično ni igral, podobno velja za Bojana Jokića.

V sredini obrambe bosta kapetan Boštjan Cesar in Miral Samardžić, ki bo kljub slabši formi dobil prednost pred Miho Mevljo. Na desni strani obrambe ni vprašljiv Andraž Struna.

Selektor se je očitno odločil, da bo računal na tiste, ki so se izkazali na zadnjih tekmah. To pomeni, da bo na mestu defenzivnega vezista nastopil Rene Krhin, tudi on v zadnjem času praktično ne igra.

Povratnik v slovensko reprezentanco, ki je zgladil vse nesporazume s selektorjem, Kevin Kampl, bo skupaj z Jasminom Kurtićem pomaknjen pred njega. Zvezdnik Bayerja Leverkusna je dobil vlogo, ki si jo je želel.

Josip Iličić bo stal najbližje nasprotnikovih vrat. | Foto: Facebook/NZS Josip Iličić bo stal najbližje nasprotnikovih vrat. Foto: Facebook/NZS

V napadu bo samo Josip Iličić

Na krilnih položajih bosta Valter Birsa in Benjamin Verbič, morda namesto nogometaša danskega prvaka Köbenhavna vskoči Roman Bezjak. V napadu bo zaigral Josip Iličić, ki sicer sploh ni napadalec.

To naj bi bila postava, s katero bo nove točke poskušal osvojiti Katanec. Čeprav vseskozi poudarja, da je pomembno, da nogometaši igrajo v klubih, bo v postavo porinil kar nekaj takšnih, za katere to niti približno ne velja. Toda glede na podobo, ki so jo pokazali na zadnjih tekmah, tega Katancu nihče ne more zameriti.

Bo Slovenija v nedeljo v Glasgowu premagala Škote?

  • Da.
    69,08 %
    382 glasov
  • Ne.
    15,37 %
    85 glasov
  • Tekma se bo končala z remijem.
    15,55 %
    86 glasov
Oddanih 553 glasov

Slovenija upa na prvo zmago proti Škotom

Kakorkoli že, Slovenija bo iskala sploh prvo zmago proti Škotom. Do zdaj se je z njimi pomerila trikrat.

Dvakrat je remizirala in enkrat izgubila. Z 0:3 oktobra 2005 v Celju je Škotska zmagala v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2006. Prvi gol na tekmi je dosegel zdajšnji kapetan Darren Fletcher.

Takole se je zdajšnji kapetan Škotske Darren Fletcher veselil zadetka v Celju leta 2005. | Foto: Reuters Takole se je zdajšnji kapetan Škotske Darren Fletcher veselil zadetka v Celju leta 2005. Foto: Reuters

Škotska je na domačem igrišču izgubila le na eni od zadnjih sedmih kvalifikacijskih tekem (štiri zmage in dva remija). Septembra 2015 jo je premagala svetovna prvakinja Nemčija s 3:2.

Po drugi strani so Škoti izgubili na zadnjih dveh kvalifikacijskah tekmah, ki so ju odigrali. Z 0:3 so klonili na Slovaškem in v Angliji. Dober podatek za Slovenijo je tudi ta, da je Škotska na zadnjih desetih tekmah, ki jih je odigrala, le enkrat ohranila nedotaknjeno mrežo. Pri zmagi nad Gibraltarjem s 6:0.

Starši so reprezentantom pripravili veliko presenečenje

Pri Nogometni zvezi Slovenije so reprezentantom v soboto pripravili veliko presenečenje. Kar 30 staršev je po večmesečnem usklajevanju in zahtevni organizaciji po koncu večernega treninga presenetilo nogometaše. In to ravno na dan, ko smo marsikje po svetu obeleževali materinski dan. Današnjo tekmo si bodo ogledali s tribun. Nekateri bodo tam sploh prvič na gostovanjih reprezentance.

Takole so starši presenetili slovenske nogometaše:


Vse o tekmi s Škotsko:

Ne spreglejte