Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Valter Birsa kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 24. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Valter Birsa

Če bo Slovenija zmagala, bo z veseljem najslabši

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Valter Birsa | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Valter Birsa je, če izvzamemo vratarje, verjetno slovenski nogometaš, ki v tej sezoni igra v najboljši formi. Je eden izmed vidnejših akterjev italijanskega prvenstva, seveda pa ima zelo pomembno vlogo tudi v slovenski reprezentanci. Primorec upa, da bo dobro igral tudi na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Škotskem (nedelja, 20.45).

"V tej sezoni mi gre res dobro, zato moram biti zadovoljen. Igram dobro, sem miren, goli in podaje potem pridejo sami od sebe," je povedal Valter Birsa, ki je za Chievo v italijanski prvi ligi v tej sezoni dosegel šest golov in prispeval kar osem podaj. To ga uvršča med statistično najboljše posameznike tamkajšnje lige, ki je nekoč veljala za najboljšo na svetu.

A bolj kot to, kaj se dogaja v Italiji, izkušenega krilnega napadalca seveda zanima, kaj se bo zgodilo v nedeljo, ko ga s soigralci čaka gostovanje na Hampden Parku v Glasgowu. "Seveda. Zaradi mene sem lahko na Škotskem najslabši na igrišču, samo da zmagamo. Potem bom zadovoljen," pravi nogometaš, ki je drugi na lestvici števila nastopov v zgodovini reprezentance. Zbral jih je kar 84.

Pohvali se lahko z golom na svetovnem prvenstvu

Birsa je v reprezentanci debitiral daljnega februarja leta 2006 na prijateljski tekmi na Cipru, ko je bil star vsega 19 let. Priložnost je Primorcu prvi ponudil takratni selektor Branko Oblak. Redno je za Slovenijo igral tudi v času Matjaža Keka, pri katerem je blestel. Nastopil je tudi na svetovnem prvenstvu 2010 in zadel na tekmi proti ZDA (2:2). Redno je igral tudi pod vodstvom Slaviše Stojanovića in zdaj, ko je na selektorskem stolčku Srečko Katanec.

Na številko sto ne pomišlja

V Chievu mu gre sijajno. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Chievu mu gre sijajno. Foto: Guliverimage/Getty Images Se že spogleduje s številko sto? "O tem ne razmišljam. Spogledujem se predvsem z nastopom na svetovnem prvenstvu oziroma s tem, da v nedeljo premagamo Škote," je povedal. "Res sem že dolgo tukaj. Včasih sem bil jaz tisti, ki sem vpijal znanje, danes sem med najizkušenejšimi in poskušam pomagati mlajšim. Upam, da mi uspeva in da sem jim v pomoč," je dodal reprezentant, ki se lahko pohvali s šestimi zadetki za Slovenijo.

Selektor Srečko Katanec je njega in njegove soigralce iz reprezentance pred četrtkovim treningom pohvalil za zavzetost na treningih. "Vsi smo pripravljeni. Tudi tisti, ki v klubih ne igrajo. Vsi so si prizadevali, da bi bili čim boljši. Motivacije tako ali tako ne manjka. Zdaj bo treba samo odigrati pametno in s srcem," pravi Birsa, ki je bil na vseh štirih tekmah Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v začetni postavi.

Je bil res blizu Kitajske?

Pozimi so Birso povezovali s selitvijo v drug klub. Omenjalo se je tudi prestop na Kitajsko, ki je v zadnjem času zelo aktualna za številne evropske nogometaše. Je bilo kaj resnice v tem? "Govorilo in pisalo se je, a konkretnega ni bilo prav nič. Na moj naslov ni prišla nobena ponudba, o kateri bi lahko razmišljal. Takšna in drugačna namigovanja so sestavni del nogometa. Treba jih je sprejeti. Tega sem že vajen. S tem se ne obremenjujem," pravi Birsa.

Tri točke bi jih spravile v zelo ugoden položaj

Slovenija je do zdaj osvojila osem točk in je na drugem mestu kvalifikacijske skupine F. Škotska, s katero se bo udarila zdaj, jih ima pol manj. Nov poraz, ki jim ga želijo prizadejati Slovenci, bi jo praktično že vrgel iz igre za nastop na največjem nogometnem tekmovanju, ki bo prihodnje leto v Rusiji.

V dresu Slovenije igra že celo večnost. Več nastopov od njega je zbral samo kapetan Boštjan Cesar. | Foto: Vid Ponikvar V dresu Slovenije igra že celo večnost. Več nastopov od njega je zbral samo kapetan Boštjan Cesar. Foto: Vid Ponikvar

"Res je. Tri točke bi nas spravile v zelo ugoden položaj pred nadaljevanjem kvalifikacij. A te tri točke si je treba zaslužiti na igrišču. Upam, da nam bo uspelo," pravi 30-letnik z izkušnjami igranja v Italiji in Franciji, kamor je pred leti prestopil iz Gorice, ko je prvič šel v tujino.

"Škoti so res v slabem položaju, a še zdaleč niso slabi. Ne glede na rezultate, ki so jih v zadnjem času dosegali. Škoti in njihov način igre nikoli niso ustrezali reprezentancam z našega prostora. Treba se bo boriti, a hkrati spustiti žogo na tla in jih skušati premagati. Morali bomo pokazati vsega po malo. Agresivnost, igro po tleh, vse. Mislim, da nam lahko uspe," je optimističen nogometaš, ki je na zadnjih tekmah Slovenije večinoma igral na mestu takoj za napadalcema. Tako utegne biti tudi v nedeljo zvečer v Glasgowu.

 

 

 

Ne spreglejte