Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
25. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Kevin Kampl

Sobota, 25. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kako bo v Glasgowu igrala Slovenija

Katanec bo Kampla postavil, kamor si bo ta želel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

S kakšno postavo in postavitvijo se bo Srečko Katanec lotil nedeljske tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 na Škotskem? In kakšno mesto v njej bo našel povratnik v izbrano vrsto Kevin Kampl, ki se je selektorju uprl ravno zaradi nezadovoljstva nad vlogo, ki jo je imel?

Srečko Katanec še ima nekaj dilem pred nedeljsko tekmo proti Škotski. | Foto: Srečko Katanec še ima nekaj dilem pred nedeljsko tekmo proti Škotski.

Srečko Katanec je zaprl treninge reprezentance, ta je od ponedeljka na Brdu pri Kranju do današnjega poleta v Glasgow, kjer bo na prizorišču nedeljske tekme Hapden Parku zvečer opravila zadnji trening, vadila enkrat na dan. Zato težko je pridobiti informacije, kakšno postavo in postavitev uigrava na treningih in kako se namerava lotiti Škotov, ki so naslednji nasprotnik Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji.

Kljub temu se nam je uspelo dokopati do dogajanja na treningih in za začetek lahko z veseljem ugotovimo, da težav s poškodbami ni. Razen pri Žanu Majerju, ki je reprezentanco poškodovan zapustil že na začetku priprav. Toda nogometaš Domžal tako ali tako ni bil v resnih kombinacijah za začetno postavo. Selektor bo lahko računal na vse vpoklicane nogometaše za tokratno akcijo, ki jo po uspešnem oktobru in novembru, ko je Slovenija osvojila sedem točk, z zanimanjem pričakujemo.

Kevin Kampl je lahko zadovoljen. Zaigral bo tam, kjer si želi, in tam, kjer se najbolje znajde. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kevin Kampl je lahko zadovoljen. Zaigral bo tam, kjer si želi, in tam, kjer se najbolje znajde. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Selektor je ugodil Kevinu Kamplu

Katanec še vedno ni odločen, kako se bo lotil Škotov. Ima nekaj dilem, a glavno in za širšo javnost najbolj zanimivo je že razrešil. Tisto o Kevinu Kamplu, ki je tekmi proti Angliji in Slovaški izpustil zaradi nestrinjanj s selektorjem. Predvsem zaradi nesporazumov okoli vloge, ki naj bi jo imel, želel si je namreč igrati na sredini igrišča.

Očitno se je Katanec odločil, da bo storil korak nazaj in zvezdniku Bayerja Leverkusna ugodil. Kampl naj bi v Glasgowu nastopil v vlogi, v kateri se je v Bayerju prebil v idealno enajsterico prejšnje sezone elitne nemške nogometne lige. Kampl bo torej igral na sredini igrišča.

Tokrat z le enim napadalcem, Josipom Iličićem?

Josip Iličić v napadu? | Foto: Grega Valančič/Sportida Josip Iličić v napadu? Foto: Grega Valančič/Sportida Selektor razmišlja o sistemu 4-1-4-1, v katerem bo v konici napada zaigral le zvezdnik Fiorentine Josip Iličić, ki sploh ni klasični napadalec. Morda tja postavi povratnika po poškodbi, napadalca Saint Etienna Roberta Berića.

Na krilih bo igral z Valterjem Birso, ki v tej sezoni v Italiji v majici Chieva igra v izjemni formi, in najverjetneje še z enim povratnikom po poškodbi Benjaminom Verbičem iz Köbenhavna.

Na sredini si bodo vloge razdelili v zadnjem času nezamenljivi Jasmin Kurtić, ki v italijanski ligi navdušuje z Atalanto, Rene Krhin, ki je od zadnje reprezentančne akcije v Španiji za Granado odigral le eno tekmo, in povratnik Kampl. Vprašanje je le, kdo bo zaigral na mestu defenzivnega vezista. Najverjetneje Krhin, morda Kampl.

Kako je Slovenija igrala v teh kvalifikacijah?

Septembra lani, na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, je Slovenija v Litvi, kjer se je komaj rešila pred porazom in z dvema goloma v drugem polčasu remizirala z 2:2, zaigrala v sistemu 4-5-1. Ko je oktobra v Stožicah odpravila Slovaško z 1:0, je zaigrala v sistemu 4-2-3-1. Pri remiju z 0:0 proti Angliji na istem prizorišču tri dni pozneje se je selektor odločil za sistem 4-2-2 s štirimi vezisti v rombu. Pri zmagi nad Malto z 1:0 novembra lani je bila postavitev Slovenije 4-3-1-2.

Ena dilema v obrambi

Se bo Miha Mevlja vrnil v prvo postavo? | Foto: Sportida Se bo Miha Mevlja vrnil v prvo postavo? Foto: Sportida Eno dilemo ima Katanec tudi v obrambi. Na levi strani, čeprav v tej sezoni skorajda ni igral, še vedno zaupa izkušenemu Bojanu Jokiću. Na desni strani je selektorja na zadnjih tekmah prepričal Aljaž Struna, ki je iz postave izrinil starejšega brata Andraža Struno.

V osrčju obrambe seveda ni vprašljiv kapetan Boštjan Cesar, medtem ko je na mestu poleg njega odprto vprašanje, komu ponuditi prednost. Miralu Samardžiću, ki je do zdaj odigral vse kvalifikacijske minute, a v Turčiji pri Aksihasporju v zadnjem času igra zelo malo, ali Mihi Mevlji, ki je z ruskim Rostovom igral v ligi prvakov in redno igra?

V vratih bo seveda stal Jan Oblak.

Morda tudi 4-3-3?

Kako natanko bo šel nad Škote, ki v zadnjem času igrajo v sistemu 4-2-3-1, se bo Katanec najverjetneje odločil šele po današnjem zadnjem večernem treningu na prizorišču jutrišnje tekme.

Morda se odloči celo za postavitev 4-3-3, o kateri prav tako razmišlja, morda poskrbi za kakšno presenečenje. Kakorkoli že, točke bodo na koncu ne glede na vse prinesli ali izgubili nogometaši, ki bodo na igrišču, in ne sistemi, v kakršnih bodo postavljeni.

Slovenski reprezentanti so v zadnjih dneh vseskozi poudarjali dobro vzdušje in enotnost, ki po njihovih besedah vladajo v garderobi. Če so imeli prav, se v nedeljo zvečer lahko nadejamo dobrih novic za slovenski nogomet.


Vse o tekmi s Škotsko:

Ne spreglejte