Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
26. 3. 2008,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 26. 3. 2008, 20.07

8 let

Slovenija izkoristila darilo in zmagala

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo na prijateljski tekmi v Zalaegerszegu premagala Madžarsko z 1:0. Tekmo je s prvim golom v izbrani vrsti odločil Mirnes Šišič.

Debitiral je Šuler

Selektor Slovenije Matjaž Kek, ki je imel pred tekmo v Zalaegerszegu, kjer se je zbralo približno 10.000 gledalcev, nemalo težav s sestavo enajsterice, je tekmo začel brez obolelega Boštjana Cesarja, ki ni dovolj okreval po trebušni gripi in je zato ostal na tribuni. Preostali nogometaši, ki so bili pred tekmo vprašljivi, so bili na voljo.

V sistemu 4-4-2, ki smo ga pri zdajšnjem selektorju že navajeni, sta od prve minute zaigrala napadalca Milivoje Novakovič in Valter Birsa, a je slednji igral bolj na desni strani zvezne vrste, medtem ko se je v konico napada pogostokrat vključeval Mirnes Šišič. Sicer je bila sestava zvezne vrste pričakovana (poleg Šišiča še Dalibor Stevanovič, Andraž Kirm in Dalibor Stevanovič), v osrčju obrambe pa je priložnost dočakal debitant Marko Šuler (ob njem je igral še v zadnjem času standardni Mitja Mörec). Na bočnih položajih sta prednost pred Brankom Iličem dobila Mišo Brečko in Bojan Jokič. Na drugi strani je domači selektor Peter Varhidi začel z zgolj enim klasičnim napadalcem, Danielom Tozserjem.

Brez strela v gol

Prvo polpriložnost na tekmi so imeli Slovenci, ko je po podaji Tončija Žlogarja v osmi minuti z 20 metrov od madžarskega gola poizkusil Novakovič, a zadel branilca. Dve minuti za tem je iz še malce bolj oddaljenega položaja poizkusil Birsa, toda meril nenatančno. V naslednjih več kot 20 minutah se ni zgodilo nič omembe vrednega, več od igre pa so imeli gostje. Domači selektor je očitno nezadovoljen s predstavo svojih varovancev prvo menjavo opravil že v 38. minuti in namesto Laszla Zsidaia v igro poslal Tiborja Tiszo.

Minuto za tem je sodnik pokazal prvi rumeni karton, ki ga je zaradi prekrška nad Szabolcsem Hustzijem prejel Brečko. Do konca polčasa so gledalci niso videli zadetka in igralce nejevoljno z žvižgi pospremili na petnajstminutni odmor. Slovenija je imela premoč v igri in imela občutno več kotov ter prostih strelov, a ni bila dovolj konkretna, da bi ogrozila nasprotnikov gol. Kako nezanimivo predstavo so v prvem polčasu pripravili obe ekipi, priča dejstvo, da v 45 minutah niti en strel ni šel neposredno v vrata.

Birsa spet neprepoznaven

Ob polčasu je menjal le domači selektor, ki je iz igre potegnil Hustzija, na igrišče pa postavil Istvana Ferenczija. Drugih 45 minut so Slovenci začeli agresivneje in pritiskali nasprotnikove branilce pri grajenju napadov, kar se je obrestovalo že v 48. minuti, ko je imel po napaki nasprotnika priložnost Novakovič, ki pa je preveč okleval in z 18 metrov še drugič meril v nasprotnikovega branilca. Dve minuti za tem je prvo menjavo opravil Kek. V igro je poslal Amerja Jukana, na klop pa posadil nerazpoznavnega Birso, ki se v reprezentanci še naprej ''išče'' in ne najde prave forme. Zdaj, ko ni standarden niti pri francoskem Sochauxu, je to toliko bolj očitno.

Prvenec Šišiča po napaki Madžarov

V 59. minuti so Madžari naredili napako na sredini igrišča. Proti nasprotnikovemu golu so stekli trije slovenski nogometaši. Žogo je imel Žlogar, ki je lepo med nogama madžarskega branilca podal Novakoviču. Napadalec Kölna je prišel sam pred gol gostiteljev, nesebično podal Šišiču, ki mu ni bilo težko zadeti prazne mreže in Slovenije popeljati v vodstvo. Peščica slovenskih navijačev se je lahko začela veseliti, član grškega Olympiakosa pa je na zanimiv način proslavil prvenec v izbrani vrsti. Z rokami je mahal, kot da bi oponašal netopirja. V 63. minuti je domači selektor menjal še tretjič. Peter Orosz je dobil priložnost namesto Tamasa Priskina.

Nova priložnost Novakoviča

V 69. minuti je Kek opravil novo menjavo. Nov reprezentančni nastop je vpisal Ilič, medtem ko se je na klop usedel Brečko. Malce za tem je imel stoodstotno priložnost Novakovič. Po novi napaki nasprotnikove obrambe je prišel sam pred vratarja Martona Fülöpa, ga skušal matirati s prefinjenim udarcem, a je slednji s skrajnimi močmi obranil strel in izid je ostal nespremenjen. Že v naslednjem napadu je bilo vroče pred slovenskimi vrati, ko je Šuler naredil prekršek povsem na robu kazenskega prostora in dvignil štadion na noge. K sreči je sodnik pokazal zgolj na prosti strel, iz katerega so Madžari iztržili kot. Še pred kotom je prišlo do nove menjave v ekipi Madžarov – napadalca Toszerja je zamenjal Krisztian Vadocz - v 75. minuti pa je novo potezo povlekel Kek. Povratnika v reprezentanco Zlatka Dediča je v igro poslal namesto Novakoviča, ki je bil vnovič nevaren in dokazal, da je nesporni prvi napadalec slovenske vrste.

Dobrih deset minut pred koncem tekme je sledila nova menjava v domači vrsti, Adama Vassa je zamenjal Csaba Csizmadia. Malce kasneje je imel priložnost rezervist Vadocz, ki pa je iz ugodnega položaja meril čez vrata Samirja Handanoviča. Do zadnjega sodnikovega žvižga so Madžari z vsemi močmi skušali izenačiti, a je izid ostal nespremenjen in domačini so ostali praznih rok. Omeniti velja le še vstop Darijana Matiča, ki je v zaključku tekme na igrišče pritekel namesto Kirma.

Zmaga za samozavest

Slovenska vrsta je v drugem polčasu igrala veliko bolj konkretno kot na zadnjih tekmah in povsem upravičeno prišla do polnega izkupička. Zmaga je zelo pomembna za samozavest pred naslednjimi preizkušnjami, a je jasno, da ima selektor še veliko dela. Dejstvo je, da so Slovenci prihajali v priložnosti predvsem zaradi nasprotnikovih napak.

Na pravi test slovenske ekipe pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 bo potrebno še počakati. Madžari so bili slab tekmec, pravi obraz slovenske vrste bo pokazal šele kakovostnejši nasprotnik. Ne moremo se znebiti občutka, da je bila zmaga tokrat posledica slabega nasprotnika in ne dobre igre Kekove čete. Drži pa, da slovenskim fantom tokrat ne gre očitati neborbenosti, kar je vsekakor vzpodbudno.

Ne spreglejte