Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
12. 7. 2017,
22.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Ankaran NK Celje NK Domžale ND Gorica NK Krško NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Rijeka NK Rudar NK Triglav NK Aluminij

Sreda, 12. 7. 2017, 22.00

6 let, 6 mesecev

Pripravljalne tekme klubov 1. SNL

Kako so se pripravljali najboljši slovenski klubi?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Jasmin Mešanović

Slovenski nogometni prvoligaši se zavzeto pripravljajo na novo sezono, ki se bo začela konec tedna. Z evropskimi izzivi se spopadajo Maribor, Gorica in Domžale, večina preostalih članov 1. SNL pa je generalko pred novo sezono odigrala v soboto. Izjemi sta Ankaran-Hrvatini in Triglav. Primorski brezdomci so zmagali v Sežani, Kranjčani pa so priznali premoč turškemu podprvaku in pokalnemu zmagovalcu.

Žreb lige prvakov
Liga Europa, 1. krog kvalifikacij (povratne tekme)
Liga Europa, 1. krog kvalifikacij (prve tekme)

Najboljši štirje slovenski klubi, ki so si v sezoni 2016/17 zagotovili nastop v Evropi, so priprave na novo sezono začeli kot prvi.

Vijolice so bile na pripravah v Moravskih Toplicah. Pred tem so odigrale uvodno pripravljalno tekmo z Osijekom (1:2), nato remizirale z makedonskim prvoligašem Shkendijo iz Tetova (1:1), v času žreba 1. SNL na Brdu pri Kranju pa vknjižile prvo zmago. V Bakovcih so z 2:0 premagale ruskega prvoligaša Ural, za katerega je nastopil tudi slovenski legionar Gregor Balažic. Med strelce sta se vpisala novinec Jasmin Mešanović, ki je zadel v polno le 17 minut po vstopu v igro (62. minuta), ter Gregor Bajde (63.).

Zmagovalni niz so Mariborčani nadaljevali v Gornji Radgoni, kjer so z 1:0 odpravili makedonskega prvaka Vardarja. Zmagovalca je odločil zadetek Mešanovića, ki se je tako med strelce vpisal še na drugi tekmi, odkar se je pridružil slovenskim prvakom. V drugem polčasu je Aleks Pihler zatresel okvir makedonskih vrat

Nato so vijolice v Limbušu premagale Dinamo iz Bukarešte, ki je v zadnji sezoni romunskega prvenstva osvojil tretje mesto, z 2:1. V polno sta zadela Luka Zahović in Marko Šuler. To sta bila njuna prva zadetka v tem pripravljalnem obdobju. 

Zmagoviti niz se je pretrgal v Bakovcih. Mariborčani so izgubili proti Interju iz Zaprešića (1:2), ki je slovenskim prvakom paral živce z grobo igro. Zaradi nje sta morala predčasno z igrišča poškodovana Jasmin Mešanović in Valon Ahmedi, a je na srečo nista skupila resneje.

Gostje bili za (pre)grobo igro kaznovani v 41. minuti, ko so ostali z igralcem manj, nato pa jim je do zmage nad Mariborom pomagala še sreča. Vijolice so od 52. do 73. minute kar trikrat stresle okvir vrat. Najprej Blaž Vrhovec, nato Martin Kramarič, nazadnje še kapetan Marcos Tavares, ki je v 30. minuti vskočil namesto poškodovanega Mešanovića. 

Brazilec s štajerskim srcem je v 83. minuti le zadel v polno in poskrbel za končni rezultat 1:2. To je bil njegov prvenec v pripravljalnem obdobju, podal pa mu je komaj 17-letni Žan Kramarič. Trener Milanič po tekmi ni skrival slabe volje nad grobo igro tekmeca.

Vrhunci dvoboja med Mariborom in Interjem:

Izbranci Darka Milaniča so generalko pred evropsko uverturo v Mostarju uprizorili 6. julija v Ljudskem vrtu proti ruskemu prvoligašu Krasnodarju. Pred 1.500 gledalci so utrpeli poraz (0:2) in prvič v pripravljalnem obdobju v rubriki doseženih zadetkov ostali pri ničli. Oba zadetka za goste je dosegel švedski reprezentant Viktor Claesson.

Maribor je v četrtek odigral tekmo v postavi Handanović, Palčič (od 83. Hodžić), Rajčević, Šuler, Viler, Kabha (od 73. Pihler), Vrhovec (od 83. Ogrinec), Hotić (od 73. Kramarič), Ahmedi (od 73. Tavares), Bajde (od 83. Vokić) in Zahović (od 80. Mešanović). Prvič se je občinstvu v Ljudskem vrtu predstavil napadalec iz BiH Jasmin Mešanović, ki se vrača po poškodbi stopala. Zaradi zdravstvenih težav za srečanje niso kandidirali Bohar, Billong in Šme.

Vrhunci srečanja med Mariborom in Krasnodarjem (0:2):

Slovenski prvaki so tako priprave pred začetkom evropske sezone, ki so jo začeli z dragoceno zmago v Mostarju (2:1), sklenili s porazom z močnim ruskim moštvom.

Datum Tekma Rezultat Strelci
16. junij Maribor : Osijek (Hrv/1. liga) 1:2 Ahmedi
20. junij Maribor : Shkendija (Mak/1) 1:1 Bohar
22. junij Maribor : Ural (Rus/1) 2:0 Mešanović, Bajde
24. junij Maribor : Vardar Skopje (Mak/1) 1:0 Mešanović
28. junij Maribor : Dinamo Bukarešta (Rom/1) 2:1 Zahović 11-m, Šuler
1. julij Maribor : Inter Zaprešić (Hrv/1) 1:2 Tavares
6. julij Maribor : Krasnodar (Rus/1) 0:2 /
12. julij Zrinjski Mostar (BiH/1) : Maribor 1:2* Zahović, Tavares 11-m

* evropska tekma

Trener Gorice Miran Srebrnič je po pomembni evropski zmagi v Armeniji s kombinirano postavo premagal še Jadran, nato pa na povratni tekmi s Širakom iztržil remi (2:2) in si zagotovil dvoboj 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti grškemu Panionisu.  | Foto: Bojan Puhek Trener Gorice Miran Srebrnič je po pomembni evropski zmagi v Armeniji s kombinirano postavo premagal še Jadran, nato pa na povratni tekmi s Širakom iztržil remi (2:2) in si zagotovil dvoboj 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti grškemu Panionisu. Foto: Bojan Puhek

Vrtnice, ki so v prejšnji sezoni osvojile naslov podprvaka, so na uvodni pripravljalni preizkušnji v Lescah s 3:0 odpravile ljubljansko Olimpijo (3:0), ki se je prav tako pripravljal na evropski izziv. Na srečanju je manjkalo nekaj prvokategornikov (Sorčan, Boben, Škarabot in Burgić).

Nato se je Srebrničeva četa pomerila z dvema hrvaškima prvoligaškima kluboma. V Umagu je ugnala Istro 1961 s 3:1, nato pa v Slovenskih Konjicah doživela poraz. Slaven Belupo, nekdanji klub Daliborja Stevanovića, je bil boljši z 1:0.

Vrtnice so odigrale dvoboj v kombinirani postavi in najboljše nogometaše varčevale pred zahtevnim gostovanjem v Evropi, ko se je Gorica v četrtek predstavila v Armeniji in v režiji dvakratnega strelca Rifeta Kapića navdušila z zmago 2:0. Nato je z rezervnimi močmi ugnala Dekane, nato pa na povratni evropski tekmi remizirala s Širakom (2:2) in si zagotovila napredovanje.

Novogoričani so v soboto v pripravljalnem srečanju brez najboljših igralcev, ki so počivali po naporni četrtkovi evropski preizkušnji, v gosteh ugnali sežanski Tabor (2:1). Oba zadetka za vrtnice je dosegel Rok Bužinel, ki je v igro vstopil v drugem polčasu.

17. junij Gorica : Olimpija (Slo/1) 3:0 Žigon, Jermol, Leban
21. junij Gorica : Istra 1961 Pulj (Hrv/1) 3:1 Osuji, Žigon, Gulič
24. junij Gorica : Slaven Belupo Koprivnica (Hrv/1) 0:1 /
29. junij Širak (Arm/1) : Gorica 0:2* Kapić 2
1. julij Gorica : Jadran Dekani (Slo/2) 1:0 Humar
6. julij Gorica : Širak (Arm/1) 2:2* Prljević ag., Osuji
8. julij Tabor Sežana (Slo/2) : Gorica 1:2 Bužinel 2
13. julij Panionios (Grč/1) : Gorica 2:0* /

* evropska tekma

Issah Abbas, najboljši strelec Olimpije v pripravljalnem obdobju, je na evropskih tekmah proti Vaasi ostal praznih rok. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Issah Abbas, najboljši strelec Olimpije v pripravljalnem obdobju, je na evropskih tekmah proti Vaasi ostal praznih rok. Foto: NK Olimpija Ljubljana

Ljubljančani, ki so v sezono 2017/18 vstopili pod vodstvom novega trenerja Igorja Bišćana, so najprej napolnili mrežo četrtoligašu iz Škofje Loke, nato pa doživeli hladno prho na Gorenjskem. V Lescah so izgubili proti Gorici z 0:3, nato pa remizirali proti prvaku Kosova Trepči '89, ki se je pripravljala na zgodovinski nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Najboljši klub na Kosovu je v 19. minuti v vodstvo popeljal Nigerijec John Otto, ki je bil v zadnji sezoni najboljši strelec Trepče '89. Ljubljančani so zapravili nekaj zrelih priložnosti, v 75. minuti pa boljšo igro kronali z izenačenjem. V polno je zadel mladi Ganec Abbas Issah, ki je s tremi goli prvi strelec Olimpije v pripravljalnem obdobju. V 89. minuti so zmaje od zmage delili centimetri, saj je Leon Benko zadel okvir vrat.

Zmaji so nato razočarali navijače z dvema tesnima porazoma v kvalifikacijah za lige Europa proti finskemu prvoligašu VPS Vaasa (obakrat z 0:1), po katerih se je ekspresno poslovila od Evrope. 

14. junij Olimpija : Škofja Loka (Slo/4) 4:0 Eleke in Issah 2
17. junij Olimpija : Gorica (Slo/1) 0:3 /
22. junij Olimpija : Trepča '89 (Kos/1) 1:1 Issah
29. junij VPS Vaasa (Fin/1) : Olimpija 1:0* /
6. julij Olimpija : VPS Vaasa (Fin/1) 0:1* /

* evropska tekma

Domžalčani, aktualni slovenski pokalni zmagovalci, so v uvodu evropske sezone dvakrat premagali estonsko Floro. | Foto: Vid Ponikvar Domžalčani, aktualni slovenski pokalni zmagovalci, so v uvodu evropske sezone dvakrat premagali estonsko Floro. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski pokalni zmagovalec je najprej premagal malteškega prvoligaša Balzana, nato v Rogatcu remiziral proti albanskemu podprvaku Skenderbeuju. V polno sta zadela Gaber Dobrovoljc in Ivan Firer, ki je imel poseben razlog za veselje, saj prihaja prav iz Rogatca.

Nato so se Domžalčani v Celju, kjer so teden dni pozneje na evropski tekmi gostili Floro iz Talina (2:0), znesli nad gosti iz Moldavije. Ungheni so po zaslugi sedmih različnih strelcev premagali kar s 7:0, le nekaj ur pred tekmo pa javnosti predstavili odmevno okrepitev, nekdanjega reprezentanta BiH ter zvezdnika Hajduka Senijada Ibričića.

Kombinirana ekipa Domžal je gostovala pri hrvaškemu prvoligašu Interju in ga z zadetkom Alena Ožbolta, doseženega v 88. minuti z bele točke, premagala z 1:0. Domžalčani so pred srečanjem sklenili še dogovor s šestim novincem, nekdanjim nogometašem Radomelj Domnom Jugovarjem.

Domžalčani so se nazadnje pomerili z Dinamom iz Bukarešte. Trener Rožman je spočil večino igralcev, na katere je računal za povratno srečanje v Estoniji. Prvi nastop v domžalskem klubu je vknjižil Ibričić in prispeval podajo za drugi gol. Prvega je v Limbušu dosegel mladi up Žan Žužek, drugega pa najnovejša poletna okrepitev, legionar iz BiH Faruk Gačan. Romunski velikan je prišel do zmage z zadetkom v 80. minuti.

Na povratni evropski tekmi so v Talinu še enkrat ugnali Floro (3:2) in si zagotovili nastop v 2. krogu kvalifikacij, kjer jih čakata obračuna z Valurjem iz Reykjavika.

V soboto so Domžalčani brez pomoči večine nogometašev, ki so zaigrali v Estoniji, izgubili sosedski obračun proti Radomljam (2:3). Vsi zadetki na srečanju so padli že v prvem polčasu. 

14. junij Domžale : Domžale U-19 7:0 Bizjak in Firer 2, Vetrih, Batrović, Volarič
17. junij Domžale : Balzan (Mal/1) 2:0 Volarič, Bizjak
21. junij Domžale : Skenderbeu Korce (Alb/1) 2:2 Dobrovoljc, Firer
23. junij Domžale : Ungheni (Mol/2) 7:0 Volarič, Žinko, Firer, Dobrovoljc, Repas, Husmani, Bizjak
24. junij Inter Zaprešić (Hrv/1) : Domžale 0:1 Ožbolt
29. junij Domžale : Flora Talin (Est/1) 2:0* Repas, Žužek
2. julij Domžale : Dinamo Bukarešta (Rom/1) 2:3 Žužek, Gačan
6. julij Flora Talin (Est/1) : Domžale 2:3* Firer, Ibričić 11-m, Dobrovoljc
8. julij Kalcer Radomlje (Slo/2) : Domžale 3:2 Žužek, Ožbolt
13. julij Valur Reykjavik (Isl/1) : Domžale 1:2* Repas, Ibričić 11-m

* evropska tekma

Celjani, ki so nehali sodelovati z ukrajinskimi vlagatelji in ostali brez številnih igralcev, s katerimi so v prejšnji sezoni skoraj do zadnjega kroga trkali na vrata Evrope, so pripravljalno obdobje začeli s porazom.

V Avstriji so se pomerili z Rubinom iz Kazana, ki je zmagal z 2:0, nato pa se prvič predstavili pred domačim občinstvom in ponudili dostojen odpor proti romunskemu prvaku Viitorulu. Ekipa slovitega Gheorgheja Hagija je zmagala s 3:2, za gostitelje pa sta zadela v polno Jucie Lupeta in Jaka Bizjak. V vrstah Celja je debitiral hrvaški napadalec Filip Dangubić, ki bo Celjanom pomagal kot posojen nogometaš Rijeke.

Celjani so nato v Posavju premagali drugoligaški klub Brežice (2:0). Med strelce sta se vpisala Matic Marcius in Rok Jazbec, le malo pa je manjkalo, da bi se jima pridružila še Bian Šauperl, ki je zatresel okvir vrat.

Izbranci Tomaža Petroviča so v Bakovcih izgubili z ruskim prvoligaškim klubom Uralom iz Jekaterinburga (1:3). Edini zadetek za Celjane je dosegel Luka Šušnjara. Po prvem polčasu je bil rezultat izenačen (1:1), nato pa je ruski klub, za katerega igra tudi Gregor Balažic, dosegel še dva zadetka.

Celjani so gostovali na Rujevici in pred več kot 3.500 gledalci doživel visok poraz proti hrvaškemu prvaku Rijeki. Kekova četa je po 35 minutah vodila že s 3:0, nato pa je Portugalec Lupeta dosegel častni gol za slovenske goste. Pri gostiteljih, ki so zaigrali z najmočnejšo postavo, je v drugem polčasu dobil priložnost tudi občasni reprezentant Matic Črnic. Zadnji zadetek na srečanju je dosegel nekdanji slovenski reprezentant Elvedin Džinić, ki je v sodnikovem podaljšku zatresel mrežo lastnega kluba, Rijeka pa je na generalki za novo sezono premagala Celjane s 5:1.

Dangubić, posojen napadalec Rijeke na začasnem delu v Celju, je odigral 80 minut. Na reškem štadionu potekajo gradbena dela. Rujevica bo kmalu dobila še severno tribuno, s katero bo lahko kandidirala tudi za organizacijo tekem skupinskega dela lige prvakov, če se bo seveda uvrstila med elito.

Celjani so v zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom prvenstva, ki so jo odigrali pred praznimi tribunami, s 3:0 nadigrali drugoligaške podprvake iz Doba. Prvi zadetek v dresu Celjanov je dosegel posojeni napadalec Rijeke Dangubić, zmaga gostiiteljev pa bi bila lahko še večja, če Portugalec Lupeta ne bi zastreljal 11-metrovke.

20. junij Celje : Rubin Kazan (Rus/1) 0:2 /
26. junij Celje : Viitorul Konstanca (Rom/1) 2:3 Lupeta, Bizjak
28. junij Brežice (Slo/2) : Celje 0:2 Marcius, Bizjak
30. junij Celje : Ural (Rus/1) 1:3 Šušnjara
5. julij Rijeka (Hrv/1) : Celje 5:1 Lupeta
8. julij Celje : Roltek Dob (Slo/2) 3:0 Travner, Lupeta, Dangubić

Triglav je v obračunu prvakov druge slovenske lige in prve hrvaške lige remiziral proti hrvaškemu prvaku Rijeki (1:1). | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Triglav je v obračunu prvakov druge slovenske lige in prve hrvaške lige remiziral proti hrvaškemu prvaku Rijeki (1:1). Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Drugoligaški prvak je pod vodstvom novega stratega Antona Žlogarja začel priprave z odmevno zmago nad Rostovom. Z nekdanjim ruskim podprvakom, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Miha Mevlja, ki pa je še na poletnem oddihu po tekmi z Malto, so se pomerili v Avstriji in se vrnili na Gorenjsko s sladko zmago (1:0). V četrtek je mešana zasedba, v kateri so bili le mlajši igralci ter tisti, ki so na preizkušnji, na Rogli izgubila proti romunski Astri (0:3).

V soboto so se Kranjčani prvič predstavili doma. Na tradicionalnem dvoboju z Rijeko, ki je na pripravah v Kranjski Gori, so se pomerili s hrvaškim prvakom in se z njim razšli brez zmagovalca (1:1). Goste je vodil Matjaž Kek, Matic Črnic pa je odigral drugi polčas. Rijeka, ki je v petek premagala moskovsko Lokomotivo z 1:0, se bo v sklopu pripravljalnega obdobja pomerila še z enim slovenskim klubom, in sicer Celjem (5. julij).

Mešana zasedba Triglava je v sredo v Avstriji izgubila proti ruskemu Amkarju z 0:3. Vse zadetke je prejela v drugem polčasu. Bolje se je izkazala v soboto proti Wolfsbergerju. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (2:2), oba zadetka za gorenjske orle pa je dosegel Luka Majcen.

Kranjčani bi se morali ta teden pomeriti z ruskim prvakom (Spartak Moskva), a je prišlo do zamenjave, tako da so se konec tedna pomerili z novopečenim drugoligaškim klubom Ilirija 1911 iz Ljubljane. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (2:2), zadetka za Kranjčane sta prispevala izkušeni srbski zvezni igralec Vlado Šmit in Matej Poplatnik, v prejšnji sezoni najboljši strelec druge lige. Dan pozneje so zlahka ugnali mestneca tekmeca Zarico (4:0), edini, ki je odigrali obe tekmi, pa je bil kapetan moštva, vratar Elvis Džafić.

Zadnjo tekmo pred začetkom prvenstva je Triglav odigral s turškim podprvakom ter pokalnim zmagovalcem (Istanbul BB). Dvoboj se je v Kranju začel sanjsko za gostitelje. Mladi zvezni igralec Igor Bukara je popeljal Žlogarjevo četo v vodstvo v 7. minuti. Veselje Gorenjcev ni trajalo dolgo. Izenačil je Senegalec Cheikhou Dieng, v drugem polčasu pa so visoko zmago gostom zagotovili nekdanji nizozemski reprezentant Eljero Elia, reprezentančni napadalec Bosne in Hercegovine Edin Višća ter član izbrane vrste Albanije Sokol Cikalleshi. Odkar je trener Triglav Žlogar, gorenjska ekipa na tekmi še ni prejela toliko zadetkov.

16. junij Triglav : Rostov (Rus/1) 1:0 Gajić
22. junij Triglav : Astra Giurgiu (Rom/1) 0:3 /
24. junij Triglav : Rijeka (Hrv/1) 1:1 Bojić
28. junij Triglav : Amkar Perm (Rus/1) 0:3 /
1. julij Triglav : Wolfsberger AC (Avt/1) 2:2 Majcen 2
7. julij Triglav : Ilirija 1911 (Slo/2) 2:2 Šmit, Poplatnik
8. julij Triglav : Zarica Kranj (Slo/2) 4:0 Arh-Česen, Mlakar, Kryeziu, Žurga
12. julij Triglav : Istanbul Basaksehir (Tur/1) 1:4 Bukara

Marijan Pušnik je popeljal knape do remija z njegovim nekdanjim klubom, splitskim Hajdukom (2:2), prvi poraz na klopi Rudarja pa doživel v ponedeljek v Limbušu, ko je izgubil z Istro 1961. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je popeljal knape do remija z njegovim nekdanjim klubom, splitskim Hajdukom (2:2), prvi poraz na klopi Rudarja pa doživel v ponedeljek v Limbušu, ko je izgubil z Istro 1961. Foto: Vid Ponikvar

Knapi so za začetek odigrali medsebojno srečanje, na katerem je ekipa belih premagala rdeče s 6:2, kar tri zadetke pa je prispeval najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2016/17 John Mary. Kamerunec je v prestopnem roku želja številnih klubov.

Velenjčani so nato v Beljaku (Avstrija) remizirali z močnim ruskim klubom. Lokomotiva iz Moskve je dobila prvi polčas, nato pa je Ukrajinec Ilja Markovski v 83. minuti poskrbel za izenačenje.

Nato so knapi v Pušnikovem Dravogradu napolnili mrežo Unghenija. Čeprav Velenjčani niso zaigrali v najmočnejši postavi, manjkal je tudi prvi strelec Mary, so na koncu premagali tekmeca iz Moldavije s 6:0.

Vrhunci srečanja med Rudarjem in Hajdukom:

Marijan Pušnik se je na štadionu Ob jezeru spoprijel z nekdanjimi izbranci. V goste so prišli nogometaši splitskega Hajduka in napolnili tribune, saj se je zbralo okrog dva tisoč gledalcev. Knapi so v prvem polčasu iznajdljivo kaznovali vsako napako v obrambi hrvaških gostov.

Hrvat Dominik Radić, ki je nato sklenil triletno pogodbo z Rudarjem, je dosegel že 3. zadetek v pripravljalnem obdobju, mladi Ljubljančan Milan Tučić, ki je pozneje prav tako postal redni član Rudarja, pa poskrbel, da so Velenjčani prvi del dobili z 2:0. Kamerunec John Mary, ki se po besedah Pušnika, izrečenih po remiju s Hajdukom, poslavlja od slovenskih zelenic in odpravlja v Turčijo, je prispeval dve podaji.

V drugem polčasu sta se oba stratega odločila za menjavo celotne enajsterice. Bolje so se znašli Splitčani, ki so zaigrali z boljšo enajsterico kot v prvem polčasu. Ante Erceg je dvakrat zatresel mrežo knapov, dvoboj pa se je končal s prijateljskih 2:2.

Knapi so prvi poraz v tem pripravljalnem obdobju doživeli proti hrvaškemu prvoligašu Istri 1961. V Limbušu so izgubili z 0:3, za goste pa je v polno zadel tudi nekdanji nogometaš knapov, Hrvat z avstrijskim potnim listom Christian Bubalović.

Velenjčani so teden dni pred začetkom prvenstva doma ostali praznih rok proti zagrebški Lokomotivi. Edini zadetek za knape je dosegel najboljši strelec Mary (v 48. minuti za 1:1), nato pa so gostje iz hrvaške prestolnice v zadnjih minutah prevesili jeziček na tehtnici v svojo korist.

22. junij Rudar : Lokomotiva Moskva (Rus/1) 1:1 Markovski
25. junij Rudar : Ungheni (Mol/2) 6:0 Radić 2, Novak, Tučić, Bokalič, Markovski
29. junij Rudar : Hajduk Split (Hrv/1) 2:2 Radić, Tučić
3. julij Rudar : Istra 1961 Pulj (Hrv/1) 0:3 /
8. julij Rudar : Lokomotiva Zagreb (Hrv/1) 1:3 Mary

Na klopi Krškega je na prijateljskem srečanju z Osijekom debitiral Stipe Balajić. Legendarni kapetan NK Maribor je s Posavci vpisal poraz na prvi pripravljalni poletni tekmi. Čeprav je David Kovačič Krčane na štadionu Matije Gubec popeljal v vodstvo, so Slavonci, ki jih kmalu čakajo obveznosti v Evropi, preobrnili rezultat in zmagali s 3:1.

Krčani so se nato razšli z Anžijem brez zmagovalca (0:0), v polno pa niso zadeli tudi v petek, ko so se na štadionu Matije Gubca pomerili s splitskim Hajdukom. Pred praznimi tribunami, saj je bila tekma zaprta za javnost, so izgubili z 0:2. Oba zadetka so prejeli v prvem polčasu, ko sta za Splitčane zadela v polno Ante Erceg in Nikola Vlašić, mlajši brat priznane atletske zvezdnice Blanke Vlašić.

Vrhunci srečanja med Krškim in Hajdukom:

Hajduk je bil boljši tekmec, gostitelji pa so po zaslugi vratarja Marka Zalokarja morali po žogo v svojo mrežo le dvakrat. Proti ponosu Dalmacije se je tako pomeril tudi njegov nekdanji nogometaš Balajić, aktualni trener Krškega.

23. junij Krško : Osijek (Hrv/1) 1:3 Kovačič
2. julij Krško : Anži Mahačkala (Rus/1) 0:0 /
7. julij Krško : Hajduk Split (Hrv/1) 0:2 /

Kidričani so pod vodstvom Slobodana Gruborja prebili led na pripravljalnih srečanjih v Avstriji. Pomerili so se proti ruskemu prvoligašu Amkarju iz Perma in izgubili z 0:2. Oba zadetka je dosegel Avstrijec Darko Bodul, rojen v Sarajevu.

V četrtek so se pomerili proti romunskemu prvaku Viitorulu, ki ga vodi sloviti Gheorghe Hagi. Po prvem polčasu so po zadetkih Francesca Tahiraja in Ibrahima Mensaha, ki se je v tem prestopnem roku preselil v Kidričevo iz Krškega, vodili z 2:1, nato pa se je dvoboj končal brez zmagovalca (2:2).

Vrhunci srečanja med Aluminijem in Viitorulom:

 

Kidričani so v soboto gostovali v predmestju Zagreba in visoko izgubili z Interjem iz Zaprešića. Njihova mreža se je zatresla kar petkrat.

24. junij Aluminij : Amkar Perm (Rus/1) 0:2 /
29. junij Aluminij : Viitorul Konstanca (Rom/1) 2:2 Tahiraj, Mensah
2. julij Aluminij : Cluj (Rom/1) 0:1 /
8. julij Inter Zaprešić (Hrv/1) : Aluminij 5:1 Mesec

Novinci v prvoligaški druščini se na novo sezono pripravljajo na Koroškem. Ker trener Vlado Badžim računa na več kot 30 igralcev, se je vodstvo kluba odločila, da bosta v ponedeljek odigrali pripravljalno tekmo dve kombinirani zasedbi Ankarana. Prva se je podala v Avstrijo, kjer je proti moskovski Lokomotivi utrpela zelo visok poraz (0:10), druga zasedba pa se je v Bakovcih dobro kosala z Uralom in izgubila s tesnim rezultatom (0:1).

Badžimova četa je v nedeljo napolnila mrežo drugoligaškemu podprvaku Dobu, ki se ni odločil za nastop v 1. SNL. Zmagala je s 5:1, med strelce pa se je vpisal tudi Rok Kidrič, donedavni nogometaš Doba, ki je tako dosegel prvi zadetek v dresu Ankarana. Krstnega gola za Ankaran sta se razveselila tudi mladi Hrvat Vinko Cerovec in Jaffa.

Pomlajena zasedba Ankarana, v kateri so bili igralci na preizkušnji, zadnje poletne okrepitve, mlajši kandidati in še nekateri, ki so okrevali po zdravstvenih težavah, je v torek odigrala srečanje z novopečenim drugoligašem Fužinarjem. Primorski brezdomci, ki bodo uvodne domače tekme v 1. SNL presenetljivo igrali v Dravogradu, so na Koroškem izgubili z 0:1.

Prvi zadetek Rubina na srečanju z Ankaranom:

Prejšnjo sredo so Ankarančani v najmočnejši postavi izgubili proti ruskemu Rubinu iz Kazana (0:2). Dvoboj je bil odigran v Avstriji, Rusi, ki so le nekaj dni pozneje visoko izgubili proti Šporarjevi Arminii, pa so oba zadetka dosegli v drugem polčasu.

Badžimova četa je v soboto gostovala v Pulju in doživela prepričljiv poraz z 1:4. Vseh pet zadetkov je bilo doseženih v prvem polčasu, za Ankaran pa je bil uspešen Jaffa, ko je v 33. minuti znižal rezultat na 1:2.

Primorci so se v torek v Radencih pomerili z novopečenim ruskim prvoligašem Tosnom in izgubili s prepričljivim rezultatom 0:4. V vsakem polčasu so prejeli dva zadetka.

V sredo so bili dejavni še na Krasu. Z zadetkom Beljanskega so pet minut pred koncem srečanja v Sežani strli odpor novopečenega slovenskega drugoligaša CherryBox24 Tabor Sežana in zmagali z 1:0.  

26. junij Ankaran-Hrvatini : Lokomotiva Moskva (Rus/1) 0:10 /
26. junij Ankaran-Hrvatini : Ural (Rus/1) 0:1 /
2. julij Roltek Dob (Slo/2) : Ankaran-Hrvatini 1:5 Kidrič, Jaffa, Cerovec, Humar, Vodeb
4. julij Fužinar Ravne (Slo/2) : Ankaran-Hrvatini 1:0 /
5. julij Ankaran-Hrvatini : Rubin Kazan (Rus/1) 0:2 /
8. julij Istra 1961 Pulj (Hrv/1) : Ankaran-Hrvatini 4:1 Jaffa
11. julij Ankaran-Hrvatini : Tosno (Rus/1) 0:4 /
12. julij Tabor Sežana (Slo/2) : Ankaran-Hrvatini 0:1 Beljanski
Ne spreglejte