Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 1. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

1

Natisni članek

NK Domžale Matej Oražem NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Zlatko Zahović Ranko Stojić Prva liga Telekom Slovenije naj gol Luka Elsner Simon Rožman Jure Balkovec Radenko Mijatović

Četrtek, 19. 1. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Športni direktor NK Domžale Matej Oražem

Deset let trdo garali, da si lahko to privoščijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

1

Matej Oražem | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Letošnji zimski prestopni rok je osiromašil nogometno zasedbo Domžal. Odšlo je nekaj nosilcev igre, med njimi tudi najboljša strelca. Rožmanovo četo bi lahko v kratkem zapustilo še nekaj prvokategornikov, a to športnega direktorja Mateja Oražma, ki ima v teh dneh polne roke dela, ne skrbi pretirano.

Odkar Domžalčane spremljajo dobri rezultati in predstave ter vedno več njihovih nogometašev nosi državni dres, se je dvignilo tudi zanimanje tujih klubov. Matej Oražem je položaj športnega direktorja Domžal zasedel pred osmimi leti, toliko zanimanja, kot mu je priča v teh dneh, pa še ni zasledil.

Rubrika prihodov še prazna

Hrvat Marko Alvir, ki je v jesenskem delu 1. SNL dosegel osem zadetkov, se je preselil v Prago. | Foto: Vid Ponikvar Hrvat Marko Alvir, ki je v jesenskem delu 1. SNL dosegel osem zadetkov, se je preselil v Prago. Foto: Vid Ponikvar To ga po svoje niti ne preseneča, saj v klubu iz mesta ob Kamniški Bistrici, ki živi v medijski senci Maribora in Olimpije, še nikoli ni igralo tako veliko reprezentantov. Na nedavni akciji, na kateri je Srečko Katanec v Abu Dabiju z izbranci remiziral s Savdsko Arabijo (0:0), nato pa premagal Finsko (2:0), jih je bilo skupaj z domžalskim strelskim rekorderjem Slobodanom Vukom, ki je pred kratkim sklenil pogodbo z norveškim Tromsom, kar devet.

Poleg Vuka sta Domžale letos zapustila še Marko Alvir in Mario Lucas Horvat, če omenimo le nogometaše, ki so pod vodstvom Simona Rožmana pogosto spadali v udarno enajsterico.

Kdo jih bo nadomestil? Rubrika zimskih prihodov je za zdaj še prazna, a klub iz tega ne dela dodatne drame. Domžalčani ne skrivajo želje, da bi pripeljali kakšno okrepitev, po drugi strani pa se zavedajo, da ponudba na mednarodnem nogometnem trgu v tem delu sezone ni tako bogata kot poleti.

Kateri nogometaši NK Domžale so branili barve B-reprezentance?

Jure Balkovec, Miha Blažič, Gaber Dobrovoljc in Matija Širok (vsi branilci), Žan Majer, Jure Matjašič in Amedej Vetrih (vsi zvezni igralci), Elvis Bratanović in Slobodan Vuk* (oba napadalca).

*Sezono bo nadaljeval na Norveškem.

Prvi cilj je nova evropska sezona

Kadrovske odločitve sprejema soglasno s predsednikom Stanetom Oražmom (levo) in trenerjem Simonom Rožmanom. | Foto: Vid Ponikvar Kadrovske odločitve sprejema soglasno s predsednikom Stanetom Oražmom (levo) in trenerjem Simonom Rožmanom. Foto: Vid Ponikvar "Prizadevamo si za to, da bi v klub pripeljali kakšnega novinca, obenem pa moramo tudi poudariti, da imamo precej širok in kakovosten kader. Po vseh odhodih imamo med slovenskimi klubi še vedno daleč največ reprezentantov, ki so igrali v Abu Dabiju," ponosno sporoča Oražem.

Prvi kadrovik domžalskega kluba, ki svoje odločitve sprejema soglasno s trenerjem Rožmanom in predsednikom kluba, svojim očetom Stanetom Oražmom, počasi pripravlja ekipo na izzive, ki bi jo lahko čakali v sezoni 2017/18.

"Želimo se osvežiti in uresničiti cilj. Cilj je nova evropska sezona," je športni direktor pojasnil, da pri načrtovanju priprav že upoštevajo, kaj bi se lahko dogajalo poleti. "To počnemo že dve leti. Lani se nam je to obrestovalo, saj smo poleti dosegli dober rezultat."

Čakajo na odgovor Nizozemcev

Jure Balkovec bi se lahko odpravil v domovino tulipanov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jure Balkovec bi se lahko odpravil v domovino tulipanov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na seznamu igralcev, ki bi lahko kmalu zapustili Domžale, je najvišje zapisan Jure Balkovec. Za 22-letnega Dolenjca, ki je v ZAE debitiral za reprezentanco, se zanima nizozemski prvoligaš iz Den Haaga. Zanj je nekoč igral nekdanji slovenski reprezentant Aleksander Radosavljević, zdaj pa se zanima za levega bočnega branilca, nesojeno okrepitev Olimpije.

"Svoje delo smo opravili, zdaj čakamo na odgovor Nizozemcev. Zadovoljni bomo z obema razpletoma. Če bi odšel, bi na njegovem igralnem položaju zaupali mladincu Lovru Vrandečiču, ki je že igral v jesenskem delu. Z naše strani bi bilo neodgovorno na njegova pleča polagati tako veliko breme, zato bi poiskali še eno nadomestilo za Balkovca. Bo pa Vrandečič dočakal svojo priložnost tudi, če bo Jure ostal," je bil o tem, kako poteka prodaja Balkovca, gostobeseden Oražem.

Domžalčani bi imeli težavo manj na položaju levega bočnega branilca, če bi bil zdrav Kamerunec Alexander Kombi. Ker pa ima hude težave s kolenom, bo še dolgo odsoten z igrišča.

Maribor ne bo edini branik slovenskega nogometa

Športni direktor jesenskih prvakov Zlatko Zahović napoveduje, da bo Maribor največje okrepitve našel v klubskem podmladku. | Foto: Matjaž Vertuš Športni direktor jesenskih prvakov Zlatko Zahović napoveduje, da bo Maribor največje okrepitve našel v klubskem podmladku. Foto: Matjaž Vertuš Oražem je vesel, da je domžalski klub postal valilnica bodočih reprezentantov. "Ko nas fantje zapustijo in se dokazujejo na višji ravni v tujini, lahko redno igrajo tudi za reprezentanco. To nas lahko veseli. Če se malce pošalimo, Maribor zdaj, ko je začel tudi on uvajati mlade igralce, ne bo edini branik slovenskega nogometa," se je obregnil ob nedavno izjavo stanovskega kolega pri NK Maribor Zlatka Zahovića. Ta je sporočil, da bo usmeritev vijolic v mlade igralce v korist celotnemu slovenskemu nogometu.

"Malce je bilo smešno, da je to zdaj njihova mantra. Načeloma vsi preostali to govorimo že dolgo časa, zelo malo pa nas je takih, ki te zadeve dejansko izvajamo," je med vrsticami sporočil, da je v vsaki šali tudi nekaj resnice. Domžale bi si po njegovem mnenju za uspešno delo z lastnim podmladkom v domovini zaslužile več pohval in spoštovanja.

Načrtno delo daje rezultate

Gaber Dobrovoljc v dvoboju z zvezdnikom West Hama Andyjem Carrollom. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Gaber Dobrovoljc v dvoboju z zvezdnikom West Hama Andyjem Carrollom. Foto: Žiga Zupan/ Sportida Izpostavil je primer Gabra Dobrovoljca, strelca na zadnji reprezentančni tekmi s Finsko. "V Domžalah je dobil priložnost, jo izkoristil, pa spet čakal, na koncu pa dokazal, za kako kakovostnega igralca gre. Take zgodbe so pomembne. To je jasno sporočilo, da načrtno delo daje rezultate," je zelo zadovoljen z delom v mlajših klubskih selekcijah, ki v zadnjih sezonah osvajajo lovorike kot po tekočem traku. Pričakuje, da bo v prihodnjih letih še veliko novih Dobrovoljcev …

Na zimskih pripravah članske ekipe sodeluje tudi izbrana selekcija do 19 let. Trener Rožman na nekatere mladince računa zelo resno. Klub jim posveča pozornost. Športni direktor je prepričan, da generacija, ki je pred leti v Manchestru na neuradnem svetovnem prvenstvu opozorila nase z drugim mestom, še ni rekla zadnje.

Čeprav ni več Jana Mlakarja, prvega zvezdnika (zdaj pri Fiorentini), Igorja Kondiča (Cesena) in še nekaterih, gre za skupino nadarjenih mladeničev, ki trkajo na vrata prve ekipe. "Ogromno je talentov. Na njih želimo graditi prihodnost v prihodnjih sezonah. Kako hitro se bodo razvili, je odvisno tako od nas kot od njih."

Wolfsberger : Domžale 0:1 (0:0)
Firer 76.

Domžalčani so se v sredo mudili v Avstriji in v prvi letošnji prijateljski tekmi z 1:0 odpravili člana elitne avstrijske bundeslige, Wolfsberger. Zanimivo je, da je dvoboj v 76. minuti odločil Ivan Firer. Nekdanji reprezentant in stari znanec 1. SNL ni član Domžal, ampak se z njimi le pripravlja na novo sezono. Prejšnjo je preživel v Aziji.

Več ko je neregistriranega kapitala, težje je

Ponosen je na mladinsko akademijo, ki v zadnjih sezonah osvaja številne naslove. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ponosen je na mladinsko akademijo, ki v zadnjih sezonah osvaja številne naslove. Foto: Urban Urbanc/Sportida Trudi se, da bi vsem nogometašem, ki so podarili Domžalam marsikaj pozitivnega, omogočil lepo prihodnost. Domžalski klub v zadnjih letih predstavlja fenomen v tem delu Evrope, saj ostane v vsakem prestopnem roku brez najboljših igralcev, a ga to ne ustavlja pri poti, kako si izboriti nastop v Evropi in ohraniti status tretjega najboljšega kluba v 1. SNL.

"Od odhoda Saše Aleksandra Živca, to je bilo leta 2014, smo izgubili okrog 15 kakovostnih igralcev. Tako reprezentante (Skubic, Vidmar, Črnic, Trajkovski …) kot druge. V zadnjih letih nam res dobro uspeva nadomeščanje takšnih izgub. V prihodnosti bo težje, ker se je na slovenskem trgu pojavilo veliko neregistriranega kapitala. Cene so nekoliko poskočile. S tem kapitalom načeloma ni nič narobe, a ni posledica organske rasti. Mi tudi dvigujemo svojo raven, a si moramo vse sami prislužiti. Dvigujemo svoj proračun, namenjen plačam, ampak organsko. Ker prodajamo igralce za boljše zneske, si lahko več privoščimo tudi zase. Deset let smo trdo garali, da smo lahko prišli do tega. Redno ostajamo brez najboljših, a smo na to pripravljeni. V veliko olajšanje nam je mladinska akademija, ki nam lahko veliko pomaga," razkriva recept, s katerim Domžalčani nadomeščajo številne odhode. Pomagajo si s klubskim podmladkom, ki je najuspešnejši v Sloveniji.

Dobro so pripravljeni tudi na morebitne odhode trenerjev. To so lani dokazali s tem, ko so že imeli pripravljeno menjavo za Luko Elsnerja, ki je prevzel Olimpijo. Nasledil ga je ožji sodelavec Rožman, ki je ob prevzemu že dodobra poznal zakonitosti delovanja in usmeritve kluba.

Tega ni počel in tudi nikoli ne bo

Ranko Stojić se je zanimal za Jureta Balkovca. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić se je zanimal za Jureta Balkovca. Foto: Vid Ponikvar Čeprav se je Olimpija resno zanimala za Balkovca, niso sklenili dogovora. Domžale niso bile zadovoljne s ponudbo kluba, ki je v zadnjih sezonah v mestu ob Kamniški Bistrici našel številne okrepitve, tako v igralskem kot trenerskem smislu. Tokrat ni bil sklenjen dogovor. Še več, v domžalskem taboru se je naselila slaba volja, ko so prebirali razmišljanja športnega direktorja Olimpije Ranka Stojića.

"Zmotila me je opazka, da smo se najprej dogovorili, nato pa dvignili ceno za igralca. Tega v osmih letih, odkar sem športni direktor, nisem počel in tudi nikoli ne bom. Mnogi klubi to počnejo, mi pa se tega ne gremo," je pojasnil pravnik, ki sestavlja kadrovsko križanko dvakratnih slovenskih prvakov. Drugih očitkov na račun Olimpije nima. "Vse drugo, kar zadeva komunikacijo, je bilo izjemno korektno. Z Olimpijo imamo korektne odnose. Načeloma enake, kot jih imamo z Mariborom in preostalimi slovenskimi klubi. Glede tega nimamo preferenc, gledamo le na lasten interes."

Čakal je, da zazvoni telefon, a ...

Domžale so v zadnjem nastopu v letu 2016 doma premagale Maribor. | Foto: Vid Ponikvar Domžale so v zadnjem nastopu v letu 2016 doma premagale Maribor. Foto: Vid Ponikvar Čeprav se je pričakovalo, da bo Maribor v zimskem prestopnem roku skušal v Ljudski vrt zvabiti kakšnega izmed številnih B-reprezentantov, ki so poskrbeli za decembrski poraz vijolic v Domžalah, še zdaleč ni tako.

"Veliko se je pisalo o zanimanju Maribora za Balkovca. Čakal sem, da zazvoni telefon, a ni. Z Mariborom, kar zadeva prestope, že nekaj časa nismo bili v stiku. Smo pa v stiku za druge stvari," je Oražem pojasnil, da se z Mariborom, ki namerava zimski prestopni rok po dolgih letih končati brez vidnejših nakupov, ni dogovarjal o morebitnem poslu.

Oražem ima z Mariborom dobre odnose, zlasti z direktorjem Bojanom Banom, s katerim zgledno sodeluje pri mednarodnih zadevah. "Radi bi okrepili sodelovanje in v aktiven proces vključili tudi Olimpijo. V preteklosti je zaradi njenih lastnih pretresov te zadeve niso zanimale, čeprav so zelo pomembne za slovenski nogomet. Je pa pogosto problematično, da imamo premalo kvalificiranih sogovornikov za spremembe, ki bi koristile našemu nogometu."

Predsednik prihaja na obisk

Ena izmed tematik, zelo pomembna na nacionalni ravni, je iskanje rešitev okrog delovnih razmerij nogometašev.

Domžalski klub bo v kratkem obiskal novi predsednik NZS Radenko Mijatović. | Foto: Vid Ponikvar Domžalski klub bo v kratkem obiskal novi predsednik NZS Radenko Mijatović. Foto: Vid Ponikvar

"Na to temo sem bil na posvetu z Evropsko komisijo. Pričakovanja od nas, ki jih imajo sindikati, pa tudi Uefa, so precej velika. Potrebno bo veliko dela, konsenza in pomoči države. Predvsem pa posluha države pri iskanju rešitev, kako bi lahko ohranili raven profesionalnega nogometa. Prepričan sem, da se na NZS tega dobro zavedajo," je pojasnil. Dodal je, da bodo preostale težave, ki tarejo Domžalčane, v kratkem predstavili predsedniku Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenku Mijatoviću, ki je napovedal obisk.

Ne spreglejte