Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
12.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Savdska Arabija Abu Dabi Srečko Katanec Bert van Marwijk

Torek, 10. 1. 2017, 12.55

6 let, 6 mesecev

Prijateljska tekma med Slovenijo in Savdsko Arabijo

Selekcija 1. SNL remizirala s Savdsko Arabijo in navdušila Katanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Slovenija Savdska Arabija | Foto MaK

Foto: MaK

Slovenska nogometna reprezentanca, ki jo večinoma sestavljajo le člani klubov iz Prve lige Telekom Slovenije, se je v toplem Abu Dabiju v prijateljski tekmi s Savdsko Arabijo razšla brez zadetkov (0:0). Selektor Srečko Katanec je po remiju pohvalil izbrance. V petek čaka Slovenijo še dvoboj s Finsko.

Prijateljska tekma:

Torek, 10. januar:
Slovenija : Savdska Arabija 0:0
Odmevi iz slovenskega tabora


Postava Slovenije: Sorčan, Klinar (od 46. Širok), Delamea Mlinar, Blažič, Sikošek, Vetrih, Zajc (od 59. Kronaveter), Majer (od 67. Lotrič), Pučko (od 89. Arčon), Podlogar (od 46. Matjašič), Vuk (od 46. Bratanović).

V ZAE, kjer je pred leti služboval Srečko Katanec, je B-reprezentanca Slovenije remizirala s Savdsko Arabijo. Pomlajena izbrana vrsta, sestavljena iz obrazov, ki so jeseni igrali na sončni strani Alp, je selektorja spravila v dobro voljo.

"Fante moram pohvaliti. Trudili so se, oddelali stvari po svojih najboljših močeh. Lahko jim samo čestitam, saj je Savdska Arabija odigrala tekmo v najmočnejši postavi. Igra ni bila najbolj všečna, vendar bi lahko tudi mi v drugem polčasu dosegli kakšen zadetek, saj smo si priigrali dve lepi priložnosti. Fantom je lahko v čast, da so po počitnicah in brez pravih priprav prišli odigrati pravo tekmo in remizirati s Savdsko Arabijo, ki v tem delu Azije velja za odlično reprezentanco," je po remiju, s katerim je slovenski reprezentančni nogomet vstopil v pomembno leto 2017, saj se bodo delile vstopnice za SP 2018 v Rusiji, povedal slovenski selektor.

Večina Katančevih izbrancev v Abu Dabiju je prvič zaigrala za člansko reprezentančno zasedbo. Kapetanski trak je nosil Miha Zajc, ki ga je po 59 minutah zamenjal Rok Kronaveter. Mariborčan je tudi edini reprezentant, ki se nahaja v ZAE in se je že vpisal med strelce v dresu reprezentance.

Najlepšo priložnost za zadetek so imeli nogometaši Savdske Arabije, ki so v 14. minuti zadeli okvir vrat. Katančevi izbranci so bili nevarnejši v drugem polčasu, ko sta pred vrati arabskih tekmecev zapretila rezervista Elvis Bratanović in Jure Matjašič (oba Domžale), zadnjo priložnost na srečanju pa je zapravil kapetan Olimpije Antonio Mlinar Delamea.

Nizozemec, ki je vodil tulipane v finalu SP 

Bert van Marwijk je 64-letni Nizozemec z bogatimi trenerskimi izkušnjami. | Foto: Reuters Bert van Marwijk je 64-letni Nizozemec z bogatimi trenerskimi izkušnjami. Foto: Reuters Trikratno azijsko prvakinjo Savdsko Arabijo je vodil priznani nizozemski strateg Bert van Marwijk, ki je pred sedmimi leti na jugu Afrike s tulipani zaigral v velikem finalu in nesrečno po podaljških izgubil s Španijo (0:1). Na klop bogate arabske države se je preselil leta 2015, pred tem pa v nemškem prvenstvu vodil Hamburger SV.

Savdska Arabija na svetovni jakostni lestvici zaseda 54. mesto in je le nekaj mest za Slovenijo. Na svetovnem prvenstvu je nastopila štirikrat, leta 1994 pa se v ZDA senzacionalno uvrstila v osmino finala. Vsi reprezentanti si služijo kruh v domačih klubih.

Na seznamu klubov z reprezentanti je tudi Al-Ittihad, ki ga je pred petimi leti za kratek čas vodil nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek.

Zahović in Ačimović za zmago z 2:0

Slovenija in Savdska Arabija sta pomerili drugič. Ko sta se prvič, je bila junija 2000 za Bežigradom uspešnejša Slovenija (2:0). Vodil jo je Katanec, v polno pa sta zadela Zlatko Zahović in Milenko Ačimović. Takrat so nastopili najboljši nogometaši, kar jih premore majhna država z dvema milijonoma prebivalcev, na srečanju v Abu Dabiju pa so manjkali najboljši legionarji, pa tudi nogometaši Maribora, ki so se edini zahvalili Katančevi prošnji po reprezentančni akciji v ZAE.

Ne spreglejte