Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
17.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 17.23

8 let, 5 mesecev

Nov prepričljiv poraz proti boljšim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2008 končala tako, kot jih je začela.

Pred skromnim številom gledalcev je v prvi postavi Slovenije na zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2008 proti Bolgariji začel kapetan Klemen Lavrič, Milivoje Novakovič, ki za Köln igra v odlični formi in je najboljši strelec druge lige, pa je presenetljivo začel na klopi za rezerve. Preostali člani domače začetne enajsterice so bili pričakovani, prav tako pa ni bilo presenečenj niti v bolgarski vrsti.

zelo hladnem in predvsem vetrovnem vremenu so prvi do priložnosti prišli Slovenci, ko je Andraž Kirm priigral prosti strel 20 metrov od bolgarskih vrat. K žogi je pristopil Valter Birsa, a meril v živi zid in žoga je odšla v kot. Priložnost je splavala po vodi. Pet minut kasneje je po levi strani pobegnil Martin Petrov in poslal predložek v kazenski prostor do Velitarja Dimitrova, ki je poizkusil z glavo, a je bil Samir Handanovič na pravem mestu. Malce kasneje je Martin Petrov poizkusil še s prostega strela, a je bil Handanovič ob slabem poizkusu spet na mestu. V 14. minuti je Slovenija izpeljala lepo akcijo. Nasprotno obrambo sta izigrala Birsa in Mišo Brečko, ki je z desne strani prišel sam v kazenski prostor gostov, a podal zelo slabo in zapravil priložnost za gol.

Rdeči karton za Slovenijo

V 23. minuti je Boštjan Cesar naredil veliko napako in podal počasno žogo do Handanoviča, ki bi jo skorajda prestregel prvi bolgarski zvezdnik Dimitar Berbatov, a je ljubljanski vratar reagiral prisebno in do žoge prišel prej od napadalca londonskega Tottenhama. Štiri minute kasneje j najlepšo priložnost za gol imela Slovenija. Po kotu in izbiti žogi je s 'škarjicami' iz bližine poizkusil Lavrič, a je žoga zletela čez gol. Slovenski kapetan si je v 38. minuti zaradi prekrška prislužil tudi prvi rumeni karton na tekmi. Do zaključka prvega dela igre se ni dogajalo nič omembe vrednega, nato pa je Bojan Jokič podrl prodirajočega Dimitrova, ki je šel sam proti golu Handanoviča, in si zasluženo prislužil neposredni rdeči karton. S prostega strela 30 metrov od slovenskega gola je kasneje poizkusil Martin Petrov, a je domači vratar obranil strel. Kmalu za tem je sodnik označil konec polčasa.

Menjave na začetku polčasa

Ob polčasu je prvi menjal gostujoči selektor Dimitar Penev in v igro poslal Yordana Todorova ter Dimitra Telkiyskega, medtem ko je Kek Branka Iliča namesto Birse v igro postavil v 47. minuti. Tri minute kasneje so bili Bolgari blizu gola. Martin Petrov je poslal lep predložek do Aleksandra Tunčeva, katerega poizkus z glavo je Handanovič bravurozno obranil. V 52. minuti je sledil nov rumeni karton. Prislužil si ga je Ilič za nešporten prekršek nad Martinom Petrovom. Pet minut kasneje je sledila nova menjava v domači ekipi. Daliborja Stevanoviča, ki ni bil razpoložen in bil zelo malo pri žogi, je zamenjal Andrej Komac. V 65. minuti je domači selektor menjal še zadnjič. Namesto Lavriča, ki je kapetanski trak predal Cesarju, je priložnost le dočakal Novakovič, ki pa se do konca tekme ni niti dotaknil žoge, kar nazorno kaže na nemoč domače vrste v kreiranju napadov.

Odločitev v zaključku tekme

Do 71. minute ni bilo omembe vrednega, nato pa je iz obrata s strelom poizkusil Blagoy Georgiov, a ni bil natančen. Štiri minute kasneje je Slovenija prejela še en rumeni karton. Prislužil si ga je Komac, Martin Petrov pa je kasneje poizkusil s prostega strela, a žogo poslal čez gol. V 77. minuti je vnovič menjal še gostujoči selektor.

V igro je poslal Zdravka Lazarova. Zdelo se je, da bodo Slovenci zdržali in iztržili remi, a je sledil hladen tuš. V 81. minuti je Georgiovemu uspel evrogol, ko je Handanoviča premagal s silovitim strelom s 30 metrov in na semaforju se je izpisalo 0:1. Sledile so bolgarske minute. Najprej je bil nevaren Dimitrov, nato pa je v 84. minuti sam pred Handanoviča po sijajni globinski podaji prišel zvezdnik Berbatov in mojstrsko izigral domačega vratarja, žogo spravil v prazno mrežo in odločil zmagovalca.

Prehiteli so le Luksemburg

Do konca tekme so Bolgari pritiskali za tretji gol, ki pa ga niso zabili. Ostalo je pri zmagi z 2:0, Slovenija pa je ob dejstvu, da je Belorusija presenetljivo premagala Nizozemsko z 2:0, pristala na predzadnjem mestu kvalifikacijske skupine G in prehitela le obubožani Luksemburg.

Ne spreglejte