SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največja stavniška afera! Sumljivih kar 380 tekem

1

termometer

 | Foto:
Evropskemu nogometu grozi največja stavniška afera doslej. Preiskovalci Europola so doslej odkrili več kot 380 nogometnih tekem, na katerih sumijo, da je šlo za manipulacijo izidov.

Na današnji novinarski konferenci v Haagu je vodja Europola Rob Wainwright govoril o doslej še nevidenih razsežnostih manipulacije. Kot pravijo v Europolu, so doslej že odkrili 380 tekem iz obdobja med letoma 2008 in 2011, kjer obstaja sum krojenja izidov, med tekmami pa so tudi dvoboji s kvalifikacij za svetovna in evropska prvenstva in lige prvakov. A to je le del razkritega, saj Europol preiskuje še 300 tekem, večino zunaj Evrope, a tudi tekme v evropskih nogometnih velesilah Španiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

V poročilu je Europol razkril, da je bilo po doslej znanih podatkih v prirejanje izidov vključenih 425 nogometnih funkcionarjev, nekdanjih in dejavnih igralcev ter nogometnih sodnikov iz 15 držav. Vse niti vodijo k azijskemu združenju s sedežem v Singapurju, ki naj bi skrbelo za razplete nogometnih tekem in goljufije na stavnicah; združenje je zelo dejavno tudi v Evropi. Na posamezne tekme so v Singapurju po podatkih Europola stavili tudi po 100.000 evrov.

Preiskavo so vodili predstavniki Europola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, je sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so preučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami. Na Europolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov, dva milijona pa porabili za podkupnine.

V Sloveniji ovadenih devet oseb

Wainwright opozarja, da gre le za že razkrite zadeve in dodaja: "To je le vrh ledene gore. To je zelo žalosten dan za evropski nogomet. A ta preiskava kaže tudi moč policijskega dela in sodelovanja ter v boju proti kriminalu." Slednji je obljubil tudi, da bo podrobnosti preiskave razkril predsedniku Uefe Michelu Platiniju.

Kot so danes povedali pri slovenski policiji, je akcija tudi v Sloveniji pripeljala do konkretnih rezultatov, saj so kriminalisti pri nas leta 2010 in 2011 ovadili štiri osebe zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, pet oseb pa zaradi organiziranja nedovoljenih iger na srečo.

Mandat skupne preiskovalne skupine se je januarja sicer končal, a kot poudarjajo na policiji, se s tem ni končalo sodelovanje policij na področju stavniškega kriminala v športu, saj se je oblikoval okvir za prihodnje tesno sodelovanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin