Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 7. 2014,
8.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

številke

Četrtek, 3. 7. 2014, 8.16

8 let

Najmočnejša pljuča ima Američan, ki je uničil slovenske sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometni zaljubljenci z žalostjo ugotavljamo, da bo do konca letošnjega SP v Braziliji odigranih le še osem srečanj. Številke imajo pred četrtfinalnimi dvoboji ogromno povedati. Kdo je najboljši?

Največje pozornosti je že tradicionalno deležen podatek, kdo se je največkrat vpisal med strelce. Čast najboljšega pripada vzhajajoči kolumbijski zvezdi, komaj 22-letnemu Jamesu Rodriguezu, ki je dosegel kar pet zadetkov, spravil domovino na noge, brazilska srca pa opozoril, da bi lahko imela z njim v petek, ko se bosta v četrtfinalnem obračunu v Fortalezi pomerila južnoameriška tekmeca, veliko preglavic.

Kdo pa je na tem svetovnem prvenstvu zbral največ podaj, največ pretekel, zbral največ kartonov, največkrat streljal na gol, ubranil največ strelov, utrpel največ prekrškov, se največkrat znašel v nedovoljenem položaju in še čem?

Sprehodili smo se skozi dosežke na dozdajšnjih 56 srečanjih in se posvetili številkam. Nekatere so večje, nekatere manjše, vse pa kažejo tiste, ki na tem prvenstvu najbolj izstopajo. Včasih v dobrem, včasih v slabem. Spoznajte junake številk.

SP 2014 v številkah:

25,63 milijona – Mikavna nagrada, izražena v evrih, ki jo Mednarodna nogometna zveza (Fifa) namenja zmagovalcu svetovnega prvenstva, je dodatna motivacija vsaki ekipi, da bi osvojila prvo mesto. V ameriških dolarjih znaša okroglih 35 milijonov.

18,31 milijona – Toliko evrov bo od Fife prejela finalistka SP 2014, ki se bo morala zadovoljiti z drugim mestom. Prejela bo okroglih 25 milijonov ameriških zelencev.

2.911.381 – Toliko gledalcev je po uradnih podatkih spremljalo dozdajšnjih 56 srečanj na tem prvenstvu.

54.709 – Toliko metrov je na tem prvenstvu pretekel Američan Michael Bradley, ki ima statistično gledano najmočnejša pljuča na tem prvenstvu. Ko je imel žogo v nogah, je pretekel 19 kilometrov. Sin nekdanjega selektorja ameriške izbrane vrste je pred štirimi leti na srečanju proti Sloveniji dosegel zadetek za 2:2 in Kekovi četi preprečil, da bi si zagotovila napredovanje med 16 najboljših.

51.989 – Povprečno število gledalcev na tekmo znaša skoraj 52 tisoč.

2.560 – Največ podaj so na tem prvenstvu zbrali Nemci. Uspešnost podaj je bila kar 84-odstotna.

414 – Največ podaj na tekmovanju je izmed posameznikov zbral Nemec Toni Kroos. Le za dve podaji zaostaja Argentinec Javier Mascherano (412), 390 pa jih je soigralcem namenil še en Nemec, tudi član Bayerna, Philipp Lahm.

390 – Največ minut na tem prvenstvu je na igrišču prebilo sedem nogometašev iz šestih držav. Vsi so v osmini finala igrali podaljšek. Prihajajo iz Grčije (Georgios Samaras in Sokratis Papastathopoulos), Alžirije (Sofiane Feghouli), Brazilije (David Luiz), ZDA (Jermaine Jones), Argentine (Angel Di Maria) in Čila (Alexis Sanchez).

390 – Takšno je povprečje podaj na tekmo na tem prvenstvu.

364 – Največ točnih podaj ima argentinski nadomestni kapetan Javier Mascherano. Statistično znaša njegova uspešnost visokih 88,3 odstotka.

88 – Takšen odstotek ubranjenih strelov ima vratar Kostarike Keylor Navas. Od 16 strelov jih je ubranil 14, na prvenstvu pa za zdaj prejel le dva zadetka.

81 – Največkrat na tem prvenstvu so na gol streljali nogometaši Belgije, dosegli pa šest zadetkov. Povprečje ekip na SP 2014 znaša dobrih 47 strelov na vrata.

60 – Največ žog je izgubil Argentinec Angel Di Maria. Kar 60, kar znaša povprečno 15 na srečanje. Najbližje sta mu Američan Jermaine Jones (51) in rojak Marcos Rojo (46).

56,9 – Toliko znaša igralni čas na tekmo na tem prvenstvu, ko žoga ne miruje. Aktivno se torej igra skoraj 57 minut na srečanje.

56 – Toliko srečanj se je že zvrstilo na letošnjem spektaklu. Do konca jih bo odigranih še osem.

52 – Največ strelov na gol je bilo na razburljivem dvoboju osmine finala med Belgijo in ZDA (2:1). Belgijci so streljali 36-krat, Američani pa 16-krat.

51 – Največ prekrškov je bilo dosojenih na srečanju osmine finala med Brazilijo in Čilom. Takrat je sodnik pokazal sedem rumenih kartonov.

49 – Največ predložkov je dal Argentinec Angel Di Maria. Enajst jih je našlo cilj, kar pomeni 22-odstotno uspešnost.

33,8 – Najhitrejši šprint na tekmah je izvedel Kostaričan Junior Diaz. Nogometaš Mainza je bil za las hitrejši od Sergeja Aurierja (Slonokoščena obala – 33,5 km/h).

29 – Toliko sekund je potreboval Američan Clint Dempsey za zadetek na srečanju skupinskega dela proti Gani. To je za zdaj najhitrejši zadetek na turnirju, na večni lestvici SP pa se je uvrstil med najhitrejših deset.

28 – Največ obramb na turnirju je zbral ameriški vratar Tim Howard, več kot polovico jih je zbral na dvoboju osmine finala proti Belgiji (16) in postavil nov svetovni rekord.

25 – Francoski napadalec Karim Benzema je največkrat streljal na gol. V okvir vrat je meril 19-krat.

24 – Toliko ekip se je že poslovilo od letošnjega svetovnega prvenstva.

23 – Toliko igralcev sestavlja vsako reprezentanco na svetovnem prvenstvu.

21 – Največ podaj je v kazenskem prostoru sprejel Lionel Messi. Je edini, ki jih je sprejel več kot 20 na tem SP.

21 – Največ prekrškov je pretrpel Grk Georgios Samaras.

21 – Največ kotov je izvajal Francoz Mathieu Valbuena.

20,8 – Največ kilometrov je z žogo v nogah pretekel Nemec Philipp Lahm.

20 – Največ žog si je v neposrednih obračunih na igrišču priboril Iranec Mehrdad Pooladi. Sledita mu Yeltsin Tejeda (Kostarika) in Ricardo Rodriguez (Švica).

16 – Na tekmi med Nigerijo ter Bosno in Hercegovino, ki se je končala z zmago afriških prvakov z 1:0, je bilo dosojenih le 16 prekrškov. To je z naskokom najmanj na tem prvenstvu.

15 – Največ udarcev na vrata je zunaj kazenskega prostora na tem prvenstvu sprožil Švicar Xherdan Shaqiri. Le enega manj sta sprožila soigralca pri madridskem Realu Cristiano Ronaldo in Angel Di Maria.

12 – Največ prekrškov je storil Iranec Andranik Timotian.

12 – Največ zadetkov je na prvenstvu dosegla Nizozemska. Reprezentance so jih na prvenstvu povprečno dosegle 4,7. Tulipani presegajo povprečje skoraj za trikrat.

11 – Največ strelov mimo vrat je sprožil Ganec Asamoah Gyan. Na tem prvenstvu je povečal število zadetkov na SP na šest in na večni lestvici Afričanov prehitel legendarnega Rogerja Millo (5).

10 – Največ samostojnih prodorov v kazenski prostor je na SP 2014 izvedel Nizozemec Arjen Robben. Tri manj sta opravila Dries Mertens (Belgija) in reprezentant Slonokoščene obale Gervinho.

10 – Na toliko tekmah je bil v igralnem času dosežen zadetek z bele točke. Kar na treh je bila udeležena Nizozemska. Enajstmetrovko je izvajala proti Mehiki, zadetek z bele točke pa prejela proti Avstraliji in Španiji.

10 – Toliko igralcev, ki bodo nastopili v četrtfinalu SP 2014, prihaja iz Bayerna. Naslednji na lestvici je londonski Arsenal s sedmimi udeleženci četrtfinala.

9,79 – Tako visoko oceno, najvišjo izmed vseh udeležencev SP 2014, je za dozdajšnje nastope prejel brazilski branilec David Luiz, ki je tako pred četrtfinalnimi dvoboji na lestvici Castrol Index Top 10 na prvem mestu. Na drugem mestu je Kolumbijec James Rodriguez (9,74), sledi Francoz Karim Benzema (9,7).

8 – Toliko ekip še vztraja na tem prvenstvu.

7 – Število rdečih kartonov na tem turnirju. Prejeli so jih Antonio Valencia (Ekvador), Steven Defour (Belgija), Pepe (Portugalska), Alexandre Song (Kamerun), Maximiliano Pereira (Urugvaj), Claudio Marchisio (Italija) in Ante Rebić (Hrvaška).

7 – Z največjim številom blokiranih udarcev se lahko pohvalijo trije branilci. To so Hrvat Vedran Ćorluka, Američan Geoff Cameron in Švicar Johan Djourou.

7 – Največ golov je padlo na tekmi skupinskega dela med Francijo in Švico (5:2).

7 – Največ kartonov različnih barv je bilo na tekmi med Kostariko in Grčijo, en rdeč in šest rumenih.

6 – Največkrat se je v zanki nedovoljenega položaja znašel Nemec Thomas Müller. Šestkrat. Po petkrat so se ujeli Mario Balotelli (Italija), Joel Campbell (Kostarika), Edinson Cavani (Urugvaj), Asamoah Gyan (Gana) in Robin van Persie (Nizozemska).

5 – Kolumbijec James Rodriguez je s petimi zadetki, dosegel jih je na štirih srečanjih, prvi strelec tekmovanja. Dodal je dve podaji. Na prestižni lestvici mu sledijo Lionel Messi, Thomas Müller in Neymar (vsi 4).

5 – Toliko avtogolov je bilo doseženih na letošnjem svetovnem prvenstvu.

4 – Argentinec Lionel Messi je vse zadetke dosegel z levo nogo. Za zdaj edini na tem prvenstvu.

4 – Kolumbijec Juan Cuadrado je prispeval že štiri podaje. Daleč največ na tekmovanju, naslednja na lestvici je sedmerica igralcev, ki se lahko pohvali z dvema podajama.

4 – Evropska nogometna zveza (Uefa) je v četrtfinalu zastopana s štirimi predstavnicami (Belgija, Francija, Nemčija in Nizozemska).

3 – Južna Amerika ima tri četrtfinalistke. To so gostiteljica Brazilija, Kolumbija in Argentina.

3 – Trije dvoboji osmine finala so bili odločeni po podaljšku. Takrat so si napredovanje zagotovile Nemčija, Argentina in Belgija.

2,9 – Sodniki povprečno na tekmo pokažejo skoraj tri rumene kartone. Pred štirimi leti so jih na SP v JAR nekoliko več, skoraj štiri (3,8).

2,8 – Toliko zadetkov povprečno pade na tekmo. V primerjavi s SP 2010 jih nogometaši dosegajo 0,5 več na tekmo.

2 – Dva dvoboja osmine finala sta bila odločena po strelih z bele točke. Več sreče, zbranosti in spretnosti od tekmeca sta pokazali Brazilija in Kostarika.

2 – Francoz Yohan Cabaye je edini na turnirju, ki je dvakrat zadel okvir vrat. Kaj bi šele bilo, če zaradi kazni rumenih kartonov ne bi preskočil srečanja z Ekvadorjem ...

2 – Napadalec Ekvadorja Enner Valencia je edini, ki je na tem prvenstvu dosegel že dva zadetka po strelu z glavo. Ga lahko kdo dohiti ali celo prehiti?

1 – Najmanj zadetkov na tekmah osmine finala je padlo na srečanju med Argentino in Švico, le eden, pa še ta v izdihljajih drugega podaljška.

1 – Čast Srednje in Severne Amerike v četrtfinalu prvič v zgodovini brani Kostarika.

1 – Toliko rumenih kartonov je bilo pokazanih kar na sedmih od 56 odigranih srečanj. Torej na vsaki osmi tekmi 20. svetovnega prvenstva v nogometu. Dvoboja, ki bi ostal brez rumenih kartonov, za zdaj še nismo dočakali.

0,2 – Takšno je povprečje rdečih kartonov na tekmo. Igralci so izključeni na vsaki peti tekmi.

Ne spreglejte