Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 7. 2015,
12.40

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor liga prvakov Astana pokal Intertoto

Sreda, 15. 7. 2015, 12.40

2 leti, 11 mesecev

Maribor dobil po prstih le od Hajduka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Maribora so v kvalifikacijah za ligo prvakov ugnali Astano z 1:0. V zgodovini evropskih pokalov so na prvi domači tekmi dočakali deset zmag brez prejetega gola. Izpadli so le enkrat.

Statistika bo prihodnjo sredo v prestolnici Kazahstana zaveznica 13-kratnih slovenskih prvakov. Mariborčani so v evropski zgodovini na prvi tekmi, ko gre za izločilni del, domačo zmago brez prejetega zadetka dočakali že desetkrat. Kar osemkrat je prednost zadoščala za napredovanje, zataknilo se je le enkrat. Prihodnji teden bodo odigrali še srečanje v Astani.

Mariborska katastrofa na Marakani

Ko so se vijolice pred osmimi leti v pokalu Intertoto srečale s srbskim klubom Hajduk Kula, so v Ljudskem vrtu opravile nalogo z odliko in zmagale z 2:0. V Beograd so odpotovale optimistično, mediji so napovedovali napredovanje slovenskega predstavnika. Na povratni tekmi, ki so jo igrali na kultnem štadionu Marakana, pa je šlo vse narobe. Navijači Maribora kar niso mogli verjeti, kaj so si privoščili izbranci tedanjega stratega Marijana Pušnika, ki zdaj vodi ljubljansko Olimpijo. Maribor je bil nemočen in nadigran. Izgubil je z 0:5 in izpadel, to pa je bil na njegovo srečo tudi edini primer, ko je v izločilnem delu evropskih tekmovanj zapravil prednost z domače tekme, na kateri je njegova mreža ostala nedotaknjena. Na vseh osmih preostalih povratnih srečanjih je ubranil prednost in si zagotovil napredovanje.

Pred 22 leti so v Ljudskem vrtu izgubili Romuni

Zgodba o domačih zmagah brez prejetega gola se je začela v sezoni 1993/94, ko je v Ljudskem vrtu gostoval romunski klub Gloria Bistrita. Maribor ga je premagal z 2:0, povratno srečanje pa se je končalo brez zadetkov, kar je povsem ustrezalo štajerskim gostom.

Nadaljevalo se je s festivalom zadetkov v mreži estonske Flore. Vijolice so se v sezoni 1994/95 v nekdanjem pokalu pokalnih zmagovalcev poigrale z gosti in jim nasule kar deset zadetkov. Prevlada je sledila tudi v Talinu, kjer so bili Mariborčani boljši s 4:1.

Tudi naslednjo sezono se je Maribor po domači zmagi brez prejetega gola mudil na Baltiku. Skonto je v mestu ob Dravi izgubil z 0:2, tako da mu do napredovanja ni pomagala niti tesna zmaga v Rigi (1:0). Maribor je izpolnil cilj, poraz v Latviji pa ni bil usoden, saj si je priigral napredovanje v tedanjem pokalu Uefa.

Do prve zmage z 1:0 nad Severnimi Irci

Prvič v zgodovini evropskih tekmovanj je Maribor na prvi tekmi z 1:0 pred domačimi gledalci zmagal pred 18 leti. Žrtev je bil Derry City iz Severne Irske. V Mariboru jo je odnesel s tesnim porazom, na Otoku pa so bili vijoličasti še učinkovitejši in napredovanje potrdili z novo zmago z 2:0.

Ugodno razmerje mariborsko-litovskih spopadov je bilo zaznati tudi v sezoni 1998/99. Kareda je v Ljudskem vrtu padla z 0:1, pred domačim občinstvom pa je bila povsem nemočna. Prašnikarjeva četa, ki se je sezono pozneje senzacionalno prebila v skupinski del lige prvakov, je bila boljša vsaj za razred in zmagala s 3:0.

Nato je bilo treba na novo domačo zmago brez prejetega zadetka čakati kar devet sezon. Leta 2007 je sledila neprijetna izkušnja s Hajdukom iz Kule, ki je leta 2013 neslavno propadel in izbrisal svoje ime z nogometnega zemljevida. Nasledil ga je OFK Hajduk, ki pa za zdaj skrbi le za razvoj mlajših selekcij.

Mariborčani so spretno obranili prednost

V zadnjih letih, ki jih je Maribor zaznamoval z evropskimi podvigi in kar štirikratnim sodelovanje v skupinskem delu (trikrat v ligi Europa, enkrat v ligi prvakov), so bile zmage na prvih domačih tekmah vedno dobrodošle. Pred petimi leti je moč Maribora in zlasti razigranega Josipa Iličića v Ljudskem vrtu občutil Hibernian. Izgubil je z 0:3, nato pa moral Milaničevim izbrancem priznati premoč še v Edinburgu (2:3).

Sezono pozneje je Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov upravičil vlogo favorita proti amaterjem iz Luksemburga. Dudelange je padel z 0:2, razlika v kakovosti pa je bila glavni razlog tudi za zmago vijolic na gostovanju, kjer so bile boljše s 3:1.

Rezultat 1:0, ki so si ga nogometaši priigrali tudi v torek proti Astani, je Maribor na prvih tekmah v Ljudskem vrtu dosegel štirikrat. Najprej proti Derry Cityju (1997), nato pa še proti Karedi (1998) in Maccabiju (2014). Izraelski prvak je lani gostoval v Ljudskem vrtu, bil nevaren tekmec, a Slovenijo zapustil s tesnim porazom z 0:1. Mariborčani so spretno ohranili prednost, saj so na povratni tekmi na Cipru remizirali z 2:2 in se še približali sanjskemu cilju, preboju v evropsko elito, ki so ga pozneje tudi uresničili.

Več kot dvajsetletno potovanje od Glorie Bistrite do Astane govori v prid Mariboru. Domača zmaga brez prejetega zadetka je ogromna prednost. Vijolicam je spodletelo le enkrat, v osmih primerih pa so izkoristile dobro popotnico in si priigrale napredovanje.

Ne spreglejte