Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2022,
23.12

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

4

Natisni članek

Samir Handanović Erling Haaland Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl UEFA liga prvakov Benjamin Šeško Benjamin Šeško

Sreda, 26. 10. 2022, 23.12

12 mesecev

Liga prvakov, skupinski del (5. krog)

Kakšna drama v Madridu! Oblak izpadel v zadnji sekundi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

4

Moussa Diaby Jan Oblak | Jan Oblak je v prvem polčasu prejel proti Bayerju dva zadetka. Najprej ga je premagal Moussa Diaby. | Foto Reuters

Jan Oblak je v prvem polčasu prejel proti Bayerju dva zadetka. Najprej ga je premagal Moussa Diaby.

Foto: Reuters

Sreda je v ligi prvakov poskrbela za veliko slavje Interja, Porta in Liverpoola, ki so napredovali v osmino finala, izpadla pa sta španska velikana Barcelona in Atletico. Katalonci so doma brez strela v okvir vrat izgubili proti Bayernu (0:3), že pred srečanjem pa po zmagi Interja nad Viktorio (4:0) izvedeli, da bodo nadaljevali sezono v ligi Europa. Jan Oblak je v neverjetni drami v Madridu remiziral z Bayerjem (2:2). Simeonejeva četa je v zadnji sekundi sodnikovega podaljška zapravila 11-metrovko za zmago in izpadla iz boja za napredovanje. Znova je blestel Napoli in ohranil stoodstotni izkupiček.

Oblak Atletico Bayer
Sportal Portugalci v letalu noreli od sreče, Oblaka in Simeoneja potrl kruti izpad

Liga prvakov, skupinski del (5. krog):

Skupina A:
Sreda, 26. oktober:

Ajax : Liverpool 0:3 (0:1)
Salah 42., Nunez 49., Elliott 52.

Napoli : Rangers 3:0 (2:0)
Simeone 11., 16., Ostigard 80.

Lestvica:
1. Napoli* 5 tekem – 15 točk
2. Liverpool* 5 – 12
3. Ajax 5 – 3
4. Rangers 5 – 0

Skupina B:
Club Brugge : Porto 0:4 (0:1)    
Taremi 33., 70., Evanilson 57., Eustaquio 60.
Lang (Brugge) je v 51. minuti zapravil 11-m.

Atletico Madrid : Bayer Leverkusen 2:2 (1:2)
Carrasco 22., De Paul 50.; Diaby 9., Hudson-Odoi 29.
Carrasco (Atletico) je v 90.+9 minuti zapravil 11-m.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo in zbral pet obramb.

Lestvica:
1. Club Brugge* 5 – 10
2. Porto* 5 – 9
3. Atletico Madrid 5 – 5
4. Bayer Leverkusen 5 – 4

Skupina C:
Inter Milano : Viktoria Plzen 4:0 (2:0)
Mkhitaryan 35., Džeko 42., 66., Lukaku 87.
Samir Handanović (Inter) je sedel na klopi.

Barcelona : Bayern München 0:3 (0:2)
Mane 10., Choupo-Moting 31., Pavard 90.+5

Lestvica:
1. Bayern München* 5 – 15
2. Inter* 5 – 10
3. Barcelona 5 – 4
4. Viktoria Plzen 5 – 0

Skupina D:
Tottenham : Sporting 1:1 (0:1)
Bentancur 80.; Edwards 22.; R.K.: Conte 90.+10/Tottenham

Eintracht Frankfurt : Marseille 2:1 (2:1)
Kamada 3., Kolo Muani 27.; Guendouzi 21.

Lestvica:
1. Tottenham 5 – 8
2. Sporting 5 – 7
3. Eintracht 5 – 7
4. Marseille 5 – 6

Na torkovih tekmah, na katerih so z izjemo dvoboja v Dortmundu deževali zadetki, so si napredovanje v osmino finala zagotovili še Benfica, Borussia Dortmund, Chelsea in PSG. Že pred tem so imeli vstopnico za med najboljših šestnajst ekip Bayern, Club Brugge, Manchester City, Napoli in branilec naslova Real Madrid. Ta je v tem krogu doživel prvi poraz v sezoni, potem ko je moral z 2:3 priznati premoč Leipzigu. V sredo so se na seznam udeležencev osmine finala uvrstili še milanski Inter, Liverpool in Porto. Tako si je nastop v izločilnem delu zagotovilo že 12 klubov. Štiri vozovnice še čakajo na imetnike.

Carrasco zapravil 11-m za zmago, Saul nato zadel prečko

Porto je na krilih Mehdija Taremija, ki je v tej sezoni v ligi prvakov dosegel že štiri zadetke, kot prvi v tej sezoni premagl Club Brugge. | Foto: Reuters Porto je na krilih Mehdija Taremija, ki je v tej sezoni v ligi prvakov dosegel že štiri zadetke, kot prvi v tej sezoni premagl Club Brugge. Foto: Reuters V skupini B se je sreda začela po portugalskih notah. Porto je blestel v Belgiji in kot prvi v tej sezoni premagali vodilni Club Brugge. Nekdanji klub Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina je tekmeca, ki si je že zagotovil napredovanje v osmino finala, odpravil s kar 4:0, z dvema zadetkoma pa je izstopal Iranec Mehdi Taremi. Po visoki zmagi Porta je postalo jasno, da bo moral Atletico nujno premagati Bayer Leverkusen, če bo želel ostati v igri za napredovanje. V zadnjem krogu bo namreč gostoval v Portu.

Simeonejeva četa ni bila kos pritisku. Gostje iz Nemčije, ki jih vodi nekdanji španski zvezdnik Xabi Alonso, so v prvem polčasu dvakrat povedli. Jan Oblak je tako moral dvakrat po žogo v svojo mrežo, vmes pa je Belgijec Yannick Carrasco z izenačenjem na 1:1 nakazal, da bi lahko na svoj račun prišli tudi navijači rdeče-belih. Ko je Argentinec Rodrigo de Paul na začetku drugega polčasa izenačil na 2:2, se je Atletico znašel pred pragom preobrata, s katerim bi zadržal možnosti za napredovanje. Potreboval je zmago. Priigral si je kopico zrelih priložnosti, a je med vratnicama Bayerja blestel finski reprezentant Lukas Hradecky, s katerim bodo imeli v kvalifikacijah za Euro 2024 opravka slovenski reprezentanti. Atleticu je zmanjkovalo časa.

Razočaranje Jana Oblaka po izpadu Atletica iz lige prvakov. Prihodnji teden bo v sklepnem dejanju gostoval v Portu, kjer si bo poskušal zagotoviti vsaj tolažilno nagrado, tretje mesto v skupini in nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. | Foto: Reuters Razočaranje Jana Oblaka po izpadu Atletica iz lige prvakov. Prihodnji teden bo v sklepnem dejanju gostoval v Portu, kjer si bo poskušal zagotoviti vsaj tolažilno nagrado, tretje mesto v skupini in nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Foto: Reuters

V zadnjih napadih v petminutnem sodnikovem podaljšku se je dvakrat ob izvajanju kota pridružil soigralcem v kazenskem prostoru tudi Jan Oblak. Ko je sodnik že odpiskal konec, pa se je čez nekaj sekund ponovno prebudilo upanje gostiteljev. Tekme vendarle še ni bilo konec, sodnik je pregledoval sporni trenutek ob zadnjem napadu Atletica, ko je v neposredni bližini Oblaka z roko igral nogometaš Bayerja. Ko je francoski delivec pravice Clement Turpin preveril posnetek VAR, je dosodil najstrožjo kazen. Na stadionu je sledil delirij, Atletico je vstal od mrtvih, ponudila se mu je enkratna priložnost, da ostane v igri za zmago.

Nato pa je nogomet pokazal vso svojo nepredvidljivost. Odgovornost je prevzel Carrasco, a je Finec prebral njegovo namero in ubranil strel. Žoga se je odbila do Saula Nigueza, ki je imel pred seboj prazna vrata, a je z glavo nastreljal prečko. Priložnost se je po odbitku ponudila še Reinildu Mandavi, a je obramba Bayerja ustavila tudi njegov poskus. Končalo se je pri 2:2, rezultatu, po katerem so odpirali šampanjce v Portu.

Atletico in Bayer se bosta tako do zadnjega borila za tretje mesto, ki prinaša tolažilno nagrado v ligi Europa. Oblak tako spomladi ne bo nastopal v ligi prvakov, kar se mu ne zgodilo prvič v karieri. Ko se mu je prvič, so šli Los Colchoneros do konca v evropski ligi in postali zmagovalci, nato pa osvojili še evropski superpokal.

Inter pokvaril načrte Barceloni, ki je doživela več udarcev

Črno-modri so tako postali prvi in za zdaj edini klub s slovenskim legionarjem, ki si je v tej sezoni lige prvakov že zagotovil napredovanje med najboljših 16. Inter Samirja Handanovića, ki je na domači tekmi proti Viktorii sedel na klopi, je brez večjih težav izkoristil prvo zaključno žogico za osmino finala. Na San Siru je kar s 4:0 odpihnil češkega prvaka in ohranil neulovljivo prednost pred Barcelono.

Črno-modri so se znesli nad Viktorio. V vsakem polčasu so dosegli po dva zadetka. | Foto: Reuters Črno-modri so se znesli nad Viktorio. V vsakem polčasu so dosegli po dva zadetka. Foto: Reuters

Dva zadetka je dosegel Edin Džeko, po enkrat pa sta mrežo gostov iz Plzna zatresla Armenec Henrikh Mkhitaryan in pa Belgijec Romelu Lukaku, ki je v igro vstopil v 83. minuti, nato pa za zadetek potreboval le štiri minute. Prednost Milančanov bi lahko bila še večja, saj se je na srečanju zatresel tudi okvir čeških vrat.

Navijači Barcelone so ob drugem zaporednem neuspehu Kataloncev v ligi prvakov izpostavili nekaj sarkatističnih transparentov. | Foto: Reuters Navijači Barcelone so ob drugem zaporednem neuspehu Kataloncev v ligi prvakov izpostavili nekaj sarkatističnih transparentov. Foto: Reuters Potem ko si je Inter v "skupini smrti" že zagotovil napredovanje, je pomembnost večerne poslastice na Camp Nouu med Barcelono in Bayernom zbledela. Katalonci so vedeli, da se bodo morali v skupini zadovoljiti s tretjim mestom, ki prinaša nadaljevanje evropske sezone v izločilnem delu evropske lige. V sezono so krenili z drznim finančnim načrtom, pri katerem se je močno zadolženi klub okrepil in v svoje vrste pripeljal kar nekaj dragih okrepitev.

Brez napredovanja v osmino finala lige prvakov bo Barcelona ostala brez pomembnega vira dodatnega zaslužka, že drugi zaporedni evropski neuspeh pa bi bil lahko usoden za trenerja Xavija Hernandeza, ki se mu trese stolček. Slabo voljo v Barceloni je še povečal visok poraz proti Bayernu, ki je v zadnjih sezonah neusmiljen strup za Katalonce. Tokrat so Bavarci, čeprav so si lahko privoščili nastop brez nekaterih pomembnih igralcev, zmagali s 3:0. Za Bavarce so zadeli v polno Sadio Mane, Eric Maxim Choupo-Moting in Benjamin Pavard.

Salah ujel Mbappeja, Napoli že pri 20 zadetkih

Giovanni Simeone je dvakrat zatresel mrežo škotskih podprvakov. | Foto: Reuters Giovanni Simeone je dvakrat zatresel mrežo škotskih podprvakov. Foto: Reuters Liverpool je za napredovanje v osmino finala potreboval v Amsterdamu le točko, na koncu pa je zadal Ajaxu hud poraz (3:0). Mohamed Salah, eden najboljših nogometašev na svetu, ki bo letos izpustil svetovno prvenstvo v Katarju, se je vpisal med strelce in s šestimi zadetki pridružil Kylianu Mbappeju na vrhu lestvice najboljših strelcev v ligi prvakov.

Zmage s 3:0 se je v predzadnjem krogu lige prvakov veselil tudi Napoli. Dva zadetka je prispeval Giovanni Simeone. Mladi Argentinec tako v tej sezoni blesti, v Evropi je zadel v polno že štirikrat, njegov oče Diego Simeone pa je kot trener Atletica izkusil razočaranje, saj je izpadel iz lige prvakov že pred zadnjim krogom. Napoli je sicer na petih tekmah dosegel kar 20 zadetkov!

Mohamed Salah
Sportal Infarktna končnica v Barceloni! Goli padali kot nori, Salah zrušil rekord.

Benjamin Šeško je s Salzburgom zabeležil prvi poraz v tej sezoni lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško je s Salzburgom zabeležil prvi poraz v tej sezoni lige prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mateo Kovačić je Chelsea povedel v vodstvo z 1:0. | Foto: Reuters Mateo Kovačić je Chelsea povedel v vodstvo z 1:0. Foto: Reuters Šeškov Salzburg doma izgubil prvič po 40 tekmah, a še upa

Torkov tekmovalni dan se je začel v Avstriji (Salzburg) in Španiji (Sevilla). Rdeči biki iz Salzburga so z 1:2 klonili proti Chelseaju, ki pod vodstvom novega trenerja Grahama Potterja še ni izgubil. Salzburg je izgubil po kar 40 domačih tekmah v vseh tekmovanjih, ob tem pa je doživel tudi prvi poraz v ligi prvakov. Benjamin Šeško je igral od 61. minute, ko je zamenjal Luko Sučića. Šeško je ob koncu tekme zapravil eno lepo priložnost, Kepa Arrizabalaga mu je strel z roba kazenskega prostora ubranil, eno možnost pa je pripravil soigralcu, toda izid se ni spremenil.

Chelsea bi lahko vprašanje zmagovalca rešil že v prvem polčasu. Mateo Kovačić ga je z natančnim strelom pod prečko v 23. minuti popeljal v vodstvo, toda to bi lahko bilo še precej višje, saj so Londončani zapravili kup priložnosti. V 49. minuti je sledila kazen za zapravljene priložnosti, ko je protinapad Avstrijcev izpeljal Chukwubuike Adamu. Toda dvakratni evropski prvak je znal odgovoriti na zadetek gostiteljev, v 64. minuti je s podobno natančnim strelom, kot je bil Kovačićev v prvem delu, zelo razpoloženega švicarskega vratarja Philippa Köhna premagal Kai Havertz in postavil tudi končni izid.

Šahtar Celtic
Sportal Neverjetno, kaj je v ligi prvakov zapravil Ukrajinec!?

Na drugi tekmi v skupini je Milan v gosteh s kar 4:0 odpihnil Dinamo iz Zagreba, ki tako nima več možnosti za napredovanje. Te je ohranil Salzburg, ki zdaj pred zadnjim krogom za drugim Milanom zaostaja za točko. Ekipi bosta v zadnjem krogu med sabo obračunali za vstopnico osmine finala.

Real proti Kamplu brez Benzemaja in Modrića praznih rok

V Salzburgu se je pred leti dokazoval nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl, ki je nato znova postal rdeči bik, a ne pri slovenskih severnih sosedih, ampak v deželi, kjer se je rodil. V Nemčiji. Kampl je na dvoboju v Leipzigu igral le ob koncu, pri gostih iz Madrida pa ni bilo kar nekaj zvezdnikov, kar so Leipzižani izkoristili in zmagali s 3:2.

Kevin Kampl si je z Leipzigom zagotovil pomembno zmago. | Foto: Reuters Kevin Kampl si je z Leipzigom zagotovil pomembno zmago. Foto: Reuters

Beli baletniki so si že pred tem krogom zagotovili napredovanje, zato trener Carlo Ancelotti ni hotel tvegati z zdravstvenim stanjem nekaterih posameznikov, ki čutijo manjše bolečine. Tako v Leipzigu niso zaigrali letošnji dobitnik zlate žoge Francoz Karim Benzema, motor zvezne vrste Hrvat Luka Modrić, ki je nedavno potrdil, da bo letos v Katarju odigral zadnji veliki turnir v dresu hrvaške reprezentance (37-letni Dalmatinec je bil na zadnjem SP v Rusiji izbran za najboljšega igralca in s Hrvaško osvojil drugo mesto), in Urugvajec Federico Valverde.

Real je tako sklenil niz neporaženosti, ki ga je spremljal v tej sezoni, Leipzig, ki se prebuja po menjavi trenerja in se je pod vodstvom Marca Roseja v bundesligi povzpel na osmo mesto, pa si je še povečal možnosti za napredovanje. 

Real Madrid Karim Benzema
Sportal Kaj se skriva v ozadju obveze na roki Karima Benzemaja?

Čustvena vrnitev ljubljenca Westfalna

Erling Braut Haaland je proti Borussi Dortmund igral le v prvem polčasu. | Foto: Reuters Erling Braut Haaland je proti Borussi Dortmund igral le v prvem polčasu. Foto: Reuters Edini torkov obračun, ki se je končal brez zadetkov, se je odvil v Dortmundu, kjer je Borussia remizirala z Manchester Cityjem, ki si je krog pred koncem že zagotovil prvo mesto v skupini, Dortmund pa si je s točko že zagotovil mesto med najboljših 16. Najlepšo priložnost na tekmi je v 58. minuti zapravil Riyad Mahrez, ki mu je Gregor Kobel ubranil strel z bele pike.

Na Westfalnu se je odvil čustven večer, saj je Erling Haaland v dresu novega kluba prvič igral na zelenici, kjer je osrečeval navijače rumeno-črnih. 22-letni Norvežan je sicer v nori strelski formi, v angleškem prvenstvu je v dresu Cityja po 11 nastopih že pri neverjetnih 17 zadetkih, tudi v ligi prvakov mu gre odlično, na treh tekmah je zabil kar petkrat. Tokrat je igral le v prvem polčasu in ostal brez zadetka.

Manchester City Erling Haaland
Sportal Haaland zadel dvakrat, Casemiro rešil United, le točka za vodilni Arsenal

PSG v polno kar sedemkrat, Mbappe kralj strelcev

Tako Lionel Messi kot Neymar sta se vpisala med strelce. | Foto: Reuters Tako Lionel Messi kot Neymar sta se vpisala med strelce. Foto: Reuters Strelski post Haalanda pa je izkoristil Kylian Mbappe, ki je z dvema novima zadetkoma na lestvici strelcev s skupno šestimi zadetki skočil pred Skandinavca.

PSG je na Parku princev s kar 7:2 ugnal izraelskega prvaka Maccabi iz Haife. Mbappe in Lionel Messi sta prispevala dva gola in dve asistenci, gostujočega vratarja sta premagala tudi Neymar in Carlos Soler, Sean Goldberg je dosegel avtogol.

Po novem porazu je brez vseh možnosti za napredovanje ostal Juventus, ki je na Luzu pri Benfici izgubil s 3:4.

Najboljši strelci:

– Mbappe (PSG), Salah (Liverpool)
– Haaland (Man City), Lewandowski (Barcelona),
– Bellingham (Borussia D.), Messi (PSG), Raspadori (Napoli), Sane (Bayern), Simeone (Napoli), Taremi (Porto)
– Džeko (Inter), Joao Mario (Benfica), Kudus (Ajax), Mane (Bayern), Mudryk (Šahtar Donetsk), Okafor (Salzburg), Rafa Silva (Benfica), Vinicius Junior (Real Madrid), Zielinski (Napoli)
...

Liga prvakov, skupinski del (5. krog):

Skupina A:
Sreda, 26. oktober:

Ajax : Liverpool 0:3 (0:1)
Salah 42., Nunez 49., Elliott 52.

Napoli : Rangers 3:0 (2:0)
Simeone 11., 16., Ostigard 80.

Lestvica:
1. Napoli* 5 tekem – 15 točk
2. Liverpool* 5 – 12
3. Ajax 5 – 3
4. Rangers 5 – 0

Skupina B:
Club Brugge : Porto 0:4 (0:1)    
Taremi 33., 70., Evanilson 57., Eustaquio 60.
Lang (Brugge) je v 51. minuti zapravil 11-m.

Atletico Madrid : Bayer Leverkusen 2:2 (1:2)
Carrasco 22., De Paul 50.; Diaby 9., Hudson-Odoi 29.
Carrasco (Atletico) je v 90.+9 minuti zapravil 11-m.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo in zbral pet obramb.

Lestvica:
1. Club Brugge* 5 – 10
2. Porto* 5 – 9
3. Atletico Madrid 5 – 5
4. Bayer Leverkusen 5 – 4

Skupina C:
Inter Milano : Viktoria Plzen 4:0 (2:0)
Mkhitaryan 35., Džeko 42., 66., Lukaku 87.
Samir Handanović (Inter) je sedel na klopi.

Barcelona : Bayern München 0:3 (0:2)
Mane 10., Choupo-Moting 31., Pavard 90.+5

Lestvica:
1. Bayern München* 5 – 15
2. Inter* 5 – 10
3. Barcelona 5 – 4
4. Viktoria Plzen 5 – 0

Skupina D:
Tottenham : Sporting 1:1 (0:1)
Bentancur 80.; Edwards 22.; R.K.: Conte 90.+10/Tottenham

Eintracht Frankfurt : Marseille 2:1 (2:1)
Kamada 3., Kolo Muani 27.; Guendouzi 21.

Lestvica:
1. Tottenham 5 – 8
2. Sporting 5 – 7
3. Eintracht 5 – 7
4. Marseille 5 – 6

Skupina E:
Torek, 25. oktober:

Salzburg : Chelsea 1:2 (0:1)
Adamu 48.; Kovačić 23., Havertz 64.
Benjamin Šeško (Salzburg) je igral od 61. minute

Dinamo Zagreb : Milan 0:4 (0:1)
Gabbia 39., Leao 49., Giroud 59./11-m, Ljubičić 69./ag

Lestvica:
1. Chelsea* 5 tekem – 10 točk
2. Milan 5 – 7
3. Salzburg 5 – 6
4. Dinamo Zagreb 5 – 4

Skupina F:
Celtic : Šahtar Doneck 1:1 (1:0)
Giakoumakis 34.; Mudrik 58.

RB Leipzig : Real Madrid 3:2 (2:1)
Gvardiol 13., Nkunku 18., Werner 81.; Vinicius Junior 44., Rodrygo 90.+4/11-m
Kevin Kampl (Leipig) je igral od 84. minute.

Lestvica:
1. Real Madrid* 5 – 10
2. RB Leipzig 5 – 9
3. Šahtar Doneck 5 – 6
4. Celtic 5 – 2

Skupina G:
Sevilla : Köbenhavn 3:0 (0:0)
En Nesyri 61., Isco 88., Montiel 90.+2  R.K.: Khocholava 90.+5/Köbenhavn

Borussia Dortmund : Manchester City 0:0
Mahrez (Man City) je v 58. minuti zapravil 11-m

Lestvica:
1. Manchester City* 5 – 11
2. Borussia Dortmund* 5 – 8
3. Sevilla 5 – 5
4. Köbenhavn 5 – 2

Skupina H:
Benfica : Juventus 4:3 (3:1)
Alex 17., Joao Mario 28./11-m, Rafa Silva 35., 50.; Kean 21., Milik 77., McKennie 79.

PSG : Maccabi Haifa 7:2 (4:1)
Messi 19., 45., Mbappe 32., 64., Neymar 35., Goldberg 67./ag, Soler 84.; Seck 38., 50.

Lestvica:
1. PSG* 5 – 11
2. Benfica* 5 – 11
3. Juventus 5 – 3
4. Maccabi Haifa 5 – 3

*že zagotovljeno napredovanje v osmino finala

Ne spreglejte