Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Krajnc Genoa

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 14.17

8 let

Krajnc je spisal zgodovino

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V preteklosti je iz slovenskega nogometnega prostora v tujino prestopilo že kar nekaj mladeničev, a noben izmed njih ni odšel v takšnem slogu kot Luka Krajnc.

O talentu komajda 16-letnega branilca so se v zadnjih mesecih razpisali tudi v tujini. Nov Alessandro Nesta, kot so ga poimenovali številni, je še pred dopolnjeno polnoletnostjo dvignil veliko prahu v slovenskem medijskem prostoru. Da ni šlo za napihovanje zgodbe, je potrdil nedeljski sklenjeni posel med Mariborom in Genoo, ki si je zagotovila usluge mladeniča in v boju zanj prehitela številne velikane, med njimi tudi Chelsea in Liverpool.

Prvi aprilski konec tedna je predsednik Genoe Enrico Preziosi s privatnim letalom pripotoval v Maribor, kjer se je z odgovornimi ljudmi vijoličastih po hitrem postopku dogovoril za prestop. Uradno višina odškodnine, ki jo bodo morali Italijani nakazati na račun Maribora, sicer ni potrjena, a naj bi bila nekje med 800.000 in 900.000 evri. Obe strani sta se hitro dogovorili za sodelovanje, Luka Krajnc, ki je prvo profesionalno pogodbo z Mariborom podpisal pred pol leta, je sklenil triletno pogodbo in se bo na Apeninski polotok preselil 1. julija letos. Do takrat bo, tako kot je doslej, igral za kadetsko in mladinsko ekipo Maribora, treniral pa s člani. Pri poslu je kot agent kluba posredoval menedžer Amir Ružnič, ki se je v zadnjem obdobju izkazal s kar nekaj prestopi na relaciji Slovenija – Italija (Josip Iličić, Armin Bačinovič, Siniša Anđelkovič …), medtem ko je bil predstavnik Krajnca kar njegov oče in ne igralčev dosedanji menedžer Kristijan Markovič, ki v zgodbo sploh ni bil vpleten. ''Prestop je za slovenske razmere neverjeten. Vsi vpleteni so zelo zadovoljni z razpletom. Genoa je že od samega začetka izkazala veliko zanimanje za Krajnca, zato pri poslu ni bilo nobenih težav. Bilo je še veliko ponudb, a ljudje iz Genove so bili najbolj konkretni in korektni. Razpletlo se je tako, kot je najbolje za vse,'' je odmeven prestop komentiral Ružnič.

V Genovi mislijo resno

Kranjc seveda še zdaleč ni prvi slovenski nogometaš, ki kot zelo mlad odhaja v tujino. Že pred tem so izven slovenskih meja prestopili številni, med njimi tudi Zlatko Dedič, Rene Krhin in Vid Belec, a pri njihovih prestopih je šlo za bistveno nižje vsote, medtem ko gre pri aktualnem za slovenske razmere za zelo veliko denarja. To seveda v marsičem izboljšuje štartni položaj 16-letnega nogometaša, ki je produkt mladinske šole Maribora. ''Krajnčeva zgodba ni takšna, kot je bila Krhinova ali zgodba koga drugega. On je velika investicija Genoe, ki je zanj odštela veliko, zato bodo z njim v Genovi delali v rokavicah in skušali narediti vse, da se jim bo ta investicija izplačala. Seveda ga čaka še veliko dela, da se dokaže in pride do tja, kamor si želi, a glede na njegov talent in značaj se ne bojim, da mu ne bi uspelo,'' pravi eden glavnih akterjev zgodbe Zlatko Zahovič, ki je z njenim razpletom zelo zadovoljen: ''Razpletlo se je po željah vseh. Seveda nam je malo žal, da odhaja tako velik talent, a glede na to, da je bila želja nogometaša in njegovih staršev tujina, je najbolje, da je odšel. Seveda pa ga nismo želeli prodati komerkoli, ampak le tistim, ki bodo ponudili dovolj. Bilo je veliko ponudb, a ponudba Genoe je bila najboljša. Odškodnina, ki jo bomo dobili, je res visoka. Da so si pri Genoi Krajnca res želeli, potrjuje tudi dejstvo, da so ga obravnavali kot člana in ne kot nogometaša, ki še sploh ni odigral niti ene minute v članskem nogometu. Ta prestop je v marsičem zgodovinski.''

Krajnc bo po prihodu v Genovo sprva najverjetneje priključen mladinski ekipi, medtem ko posoda bojda ne pride v poštev, saj ga želijo imeti pri Genoi vseskozi na očeh, kar še dodatno potrjuje dejstvo, da z njim mislijo skrajno resno. Kakšna je višina pogodbe mladega igralca, uradno seveda ni znano, a naj bi bila tudi dokaj visoka. Pri Genoi niso potrebovali veliko časa, da so se prepričali v to, da je Krajnc pravi za njih. Enkrat so ga v dresu kadetske ekipe spremljali v Mariboru, drugič pa v dresu reprezentance do 18 let, ko je Slovenija remizirala s Hrvaško v Novigradu z 1:1.

Prišel bo skupaj z Birso in Lazarevičem

Krajnc bo imel v Genovi, kamor se bo z njim preselil oče, veliko prednost pri prilagajanju, saj bo v novi sezoni tam številna slovenska druščina. Od januarja je namreč član kluba nekdanji nogometaš Kopra Enej Jelenič, poleti pa bosta v klub prišla še dva Slovenca. Praktično skupaj s Krajncem bosta prispela Valter Birsa iz francoskega Auxerrja in Dejan Lazarevič, ki v tej sezoni kot posojen nogometaš Genoe igra za Torino v drugi italijanski ligi. Mladi slovenski reprezentant se je v tej sezoni zelo izkazal, zato je predsednik Genoe Preziosi ravno te dni potrdil, da se bo v naslednji sezoni spet vrnil v Genovo. Po slovenski koloniji nogometašev na jugu Italije v Palermu se zdaj torej obeta še ena, ta bo na severu Apeninskega polotoka.

Ne spreglejte