Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dejan Mezga NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža Ljudski vrt

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 21.06

8 let

Iz Hrvaške prišel kot fant, zdaj Maribor zapušča kot mož

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maribor po sedmih letih in pol zapušča Dejan Mezga. Slovo od soigralcev in navijačev je bilo čustveno, odšel je na vrhuncu moči. Z naslovom prvaka in levjim deležem pri evropskem podvigu vijolic.

Prihaja iz sosednje Hrvaške, iz Čakovca. Ima 28 let, že s 15 leti je igral v drugi hrvaški ligi (Sloga iz Čakovca), nato pa ga je v dresu Čakovca opazil Marijan Pušnik. Nekdanji trener Maribora ga je prepričal, da januarja 2007 podpiše pogodbo z najuspešnejšim slovenskim klubom. Ko se je ujel z novim okoljem, je bil iz sezone v sezono boljši.

Njegov trud, nesebičnost, predvsem pa zlata vredne zadetke so prepoznali tudi navijači in mu kmalu dodelili častno nagrado vijol'čni bojevnik. Postal je šele drugi tujec (prvi po Čehu Lubomirju Kubici), ki se je lahko pohvalil s tem dosežkom. Zato ni nikogar začudilo, da je ob zadnjem nastopu doživel stoječe ovacije in najglasnejši aplavz med vsemi državnimi prvaki.

Ima nekaj ponudb, ime novega kluba bi lahko razkril čez dva tedna

''Težko je zapustiti Maribor, tu sem preživel lepih sedem let in pol. V Evropi smo prezimili, na koncu osvojili še naslov. Kaj bi si želel lepšega,'' je po svečanosti, ko je prejel medaljo za državni naslov, zaupal Dejan Mezga. Za piko na i ob njegovem slovesu je poskrbelo še strokovno vodstvo Maribora, ki mu je na poslovilni tekmi proti Domžalam omogočilo ogromno čast.

Na igrišče je prišel s kapetanskim trakom, ko pa je v 25. minuti (v čast 25-letnice navijaške skupine Viole) ob glasnih ovacijah občinstva zapustil zelenico, nato pa naredil še častni krog, so se mu v očeh zalesketale solze. Čestitke soigralcev in navijačev, mariborski klub mu je podaril še ogromno sliko, so ga ganile.

''Maribor bo ostal v mojem srcu. Težko je, ko zapuščam klub, težko je tudi družini, saj smo uživali na Štajerskem, a odločil sem se, da grem naprej. Imam nekaj ponudb. Za seboj imam nekaj dobrih tekem, dobrih sezon. Ljudje so to prepoznali, zato sem tudi prejel ponudbe. Zdaj bom malce počakal, razmislil, potem podpisal pogodbo in nadaljeval kariero drugje. Mariboru pa lahko povem, da se bomo zagotovo še kaj videli,'' je zaupal Hrvat s slovenskim potnim listom.

Odhaja torej v tujino. Kam, ni želel povedati, je pa namignil, da bo vse jasno čez dva tedna. Zapušča bogato statistiko, z 61 zadetki je 14. najboljši strelec v zgodovini mariborskega kluba, kar je imeniten dosežek, če upoštevamo, da igra v zvezni vrsti, ne pa v konici napada.

Šimundža: Težko ga bomo nadomestili

Slovenski državljan je postal 23. avgusta 2012 in nikoli ni skrival želje, da bi na dresu rad nosil podobo Triglava. Ga bo v tujini še vedno spremljala želja, da bi nekoč oblekel slovenski reprezentančni dres? ''Zagotovo bo. Če bom igral dobro ter podpisal pogodbo z dobrim klubom, morda nekoč res dočakam vpoklic,'' je potrdil Mezga, zelo cenjen zvezni igralec, ki je svojemu nasledniku v mariborskem klubu postavil visoke kriterije. Težko ga bo nadomestiti. Tega se zaveda tudi trener Ante Šimundža. ''Lahko rečemo, da je bil otrok Maribora. Prišel je kot mlad fant, zdaj pa odhaja kot mož. Če se je tako odločil, mu lahko zaželimo le srečo, obenem pa se mu zahvaljujemo za vse, kar je naredil za nas. Težko ga bomo nadomestili, a bomo poiskali rešitev,'' je prepričan mariborski strateg, ki je v vijoličnem dresu na evropskih tekmah dosegel devet zadetkov.

Na večni lestvici najboljših mariborskih strelcev v Evropi je Ante na tretjem mestu, pred njim pa je prav Mezga (11 golov), ki se je trikrat vpisal med strelce v skupinskem delu nedavno končane evropske sezone, v kateri so slovenski prvaki senzacionalno napredovali v izločilni del lige Europa. Najboljši strelec je kdo drug kot kapetan Marcos Tavares (17).

Najbolj se bo spominjal dvoboja v Glasgowu

Hrvat z mariborskim srcem je potrdil, da ne odhaja zaradi tega, ker bi se že naveličal monotonega osvajanja lovorik v slovenskem okolju. ''Kje pa. Vsak naslov je nekaj posebnega in nikoli ni bilo lahko,'' se je nasmejal.

Na vprašanje, kateri trenutek v dresu Maribora mu bo ostal najbolj v spominu, je kot iz topa izstrelil: ''Spomin na Glasgow je nekaj posebnega. Tam je Maribor naredil ogromen korak naprej v Evropi. Prišli smo prvič v evropsko ligo, tega se bom najbolj spominjal." To je bil trenutek, ki mu je v zadnjih sedmih letih in pol najbolj segel do srca. Nanj so ponosni žena in otroka, nanj je ponosen ves Maribor. Če si bo Mezga Viola kdaj premislil, bodo vrata Ljudskega vrta zanj vedno odprta.

Ne spreglejte