Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
23. 8. 2017,
3.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

6

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič

Sreda, 23. 8. 2017, 3.09

6 let, 6 mesecev

Prvi glas po ligi prvakov

Darko Milanič: Dolgo časa sem čakal na vzklike, a je lepo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

6

"Po zadnjem sodnikovem žvižgu sem tako šprintal, da bom jutri verjetno končal na fizioterapevtski mizi," je po največjem uspehu na svoji trenerski poti, uvrstitvi v ligo prvakov, povedal trener Maribora Darko Milanič, ki je žarel od veselja. Tudi zato, ker je mariborsko občinstvo prvič vzklikalo njegovo ime.

 
Ključni poudarki:

•    NK Maribor je na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z rezultatom 1:0 ugnal Hapoel in se zaradi gola v gosteh s skupnim rezultatom 2:2 uvrstil v skupinski del.
•    Odločilni gol je pred več kot 12 tisoč gledalci v Ljudskem vrtu dosegel Mitja Viler.
•    NK Maribor se je tretjič v zgodovini uvrstil v skupinski del lige prvakov (1999, 2014 in 2017).
•    Žreb skupin lige prvakov bo na sporedu v četrtek.

Po petih naslovih državnega prvaka, ki jih je prinesel Mariboru, štirih pokalnih lovorikah in dveh nastopih v ligi Europa je nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki so ga v Ljudskem vrtu velikokrat kritizirali, le doživel trenutek, ko so tribune vzklikale njegovo ime. Zgodilo se je po zadnjem sodnikovem žvižgu tekme proti Hapoelu Be'er Shevi, ko je v Maribor prinesel ligo prvakov.

"Moral sem narediti res veliko, da so vzklikali moje ime, ampak nikoli ni prepozno. Bolje kot nikoli. Zelo sem zadovoljen, da je tako," je bil po tekmi vesel Darko Milanič, ki ga je tudi ob prihodu na novinarsko konferenco dočakal glasen aplavz. Pomenil je veliko. Zdi se, da ga je zdaj Ljudski vrt končno vzel za svojega.

Veliko veselje ob koncu | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veliko veselje ob koncu Foto: Žiga Zupan/Sportida "Osvojil sem že dosti, a to je zagotovo moj največji uspeh. To je krona moje trenerske poti. Za zdaj. Ne nameravamo se ustaviti. Videli ste, kako sem proslavljal gol na zadnji tekmi v 96. minuti proti Krškemu. Kako se potem ne bi veselil zdaj, ko se nam je uspelo uvrstiti v ligo prvakov. Živim s fanti in z njimi se tudi veselim. Zakaj bi skrival čustva?" je komentiral šprint čez polovico igrišča ob koncu tekme.

"Toliko sem pretekel po res dolgo časa. Verjetno bom jutri končal na terapiji," se je pošalil in v nadaljevanju razkril, da ga na četrtkovem žrebu skupinskega dela lige prvakov bolj kot zveneča imena zanimajo nasprotniki, proti katerim bi lahko nabiral točke.

"Lionela Messija ali Cristiana Ronalda pa bi navijačem Maribora vseeno privoščil," je dodal Milanič, ki je z graškim Sturmom kot igralec dvakrat nastopil v ligi prvakov in se zdaj vanjo premierno uvrstil še v trenerski vlogi.



Kako je Mariborčanom čestiral smučar Klemen Kosi?

Energija navijačev je poskrbela, da so bili fantje vseskozi na meji

Prav navijačem Maribora je pripisal velik del zaslug za nov evropski podvig Maribora. "Energija, ki so nam jo dajali, je poskrbela, da so fantje do zadnje minute igrali na meji in dali res vse od sebe," je več kot 12-tisočglavo množico, ki se je zbrala v Ljudskem vrtu, pohvalil Milanič in ob tem izpostavil tudi dobro pripravo na izraelskega prvaka. Kot seveda tudi brezhibno izpolnjevanje nalog svojih varovancev.

"Vsi so sijajno izpolnjevali svoje naloge. Valon Ahmedi je odlično pritiskal na njihovega levega branilca in dajal ritem celi ekipi. To potrebujemo, to delamo dobro. Sijajno smo predvideli vse, kar je delal nasprotnik. Tudi z menjavami nas Izraelci niso presenetili. Mešanica res dobre in odgovorne igre ter energije s tribun nas je popeljala do uspeha," je ključne dejavnike na poti do lige prvakov izpostavil zdaj zagotovo najuspešnejši trener v zgodovini Maribora.

Med tekmo je bil trener Maribora vseskozi na nogah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Med tekmo je bil trener Maribora vseskozi na nogah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sodnik, zapiskaj že konec

In kako je minute od zgodnjega gola Mitje Vilerja do konca tekme preživljal sam? "Ko smo prišli do tako želenega vodstva, sem se s pomočniki pošalil in dejal, naj sodnik že kar takoj piska konec," se je spet zasmejal Milanič.

"Bil sem osredotočen na tekmo in na to, kaj se dogaja na igrišču. Jasno, napetost se je stopnjevala. Ko je Jasmin Handanović v zaključku tekme poskrbel za novo bravurozno obrambo, sem vedel, da je to to. Da nam bo uspelo," je nadaljeval v resnejšem tonu trener, ki je Maribor popeljal do velikega uspeha. 

Vprašanje, ki je za Zlatka Zahovića

Do lige prvakov in 15 milijonov evrov, ki so se zdeli še pred dvema mesecema utopija. Takrat je Maribor priprave začel močno okrnjen. Brez Milivoja Novakovića, ki je končal bogato nogometno pot, brez najboljšega igralca v prejšnji sezoni Dareta Vršiča, ki ni želel podaljšati pogodbe, in tudi brez stebra obrambe Rodriga Defendija, za katerega velja podobno.

Po tekmi sta si z Zlatkom Zahovićem stekla v objem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po tekmi sta si z Zlatkom Zahovićem stekla v objem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Res zanimivo, da nam je uspelo, čeprav smo izgubili toliko nosilcev in z njimi tudi izkušnje. Premešali smo karte in ustvarili izjemno delovno vzdušje. Kar naenkrat so igralci začutili priložnost in jo tudi izkoristili. Začeli smo gledati v isto smer in pripravili presenečenje, ki bo odmevalo tudi v Evropi," je svoje varovance pohvalil trener slovenskega prvaka, ki bo zdaj, ko bo dodobra napolnil klubsko blagajno, zagotovo lahko poskrbel za kakšno okrepitev.

Te bodo ob igranju v Evropi, prvenstvu in pokalu zagotovo še kako dobrodošle. "O tem še nisem razmišljal in delal načrtov. O tem boste morali povprašati športnega direktorja," je povedal in seveda mislil na Zlatka Zahovića. Ta si je tokratno tekmo zaradi kazni Uefe ogledal s tribun. Po koncu tekme je hitro prišel na igrišče in padel v objem nekdanjega soigralca, s katerim zdaj že nekaj časa v nekoliko drugačnih vlogah pišeta lepe zgodbe v Mariboru.

Kako je uspeh komentiral Damjan Bohar?

Izraelci so zelo športno priznali poraz

Barak Bakhar je priznal poraz. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Barak Bakhar je priznal poraz. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trener Hapoela Barak Bakhar je bil po tekmi zelo razočaran, a hkrati tudi pošten. "Ne, ne bi rekel, da je napredovalo slabše moštvo. Maribor je zadel, mi nismo, tako da je zasluženo napredoval," je odgovoril na vprašanje enega izmed mariborskih novinarjev. 

"Zelo smo razočarani, a smo profesionalci in sprejemamo ta poraz. Moramo se pobrati in iti naprej. Pred nami je liga Europa, smo na začetku sezone," je še povedal mladi, 37-letni trener.

"Bili smo zelo blizu, zato je razočaranje še toliko večje, a porazi so sestavni del športa. Treba jih je sprejeti," je še povedal trener Hapoela Be'er Sheve, ki še vedno čaka na ligo prvakov. Za konec so Izraelci, ki so se izkazali za prave športnike, poskrbeli še za nekaj lepih besed.

"Hvala Mariboru za izjemno gostoljubje. Želimo vam čim več sreče v ligi prvakov," je po zadnjem vprašanju ob koncu novinarske konference dejal klubski tiskovni predstavnik.

Ne spreglejte