Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
15.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Branko Ilić Srečko Katanec

Četrtek, 24. 12. 2015, 15.15

6 let, 6 mesecev

Branko Ilić: leto klubskih uspehov in lovorik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za Brankom Ilićem je leto, v katerem je pridno nabiral lovorike v Srbiji in Kazahstanu, pri 32 letih pa tudi prvič nastopil v ligi prvakov.

Leto 2015 je Branko Ilić začel v klubu, za katerega je navijal v mladosti, beograjskem Partizanu. Črno-belim je pomagal do prvenstvene lovorike v Srbiji, v pokalnem tekmovanju se je s soigralci ustavil v finalu. K državnemu naslovu je v drugi polovici sezone prispeval 13 nastopov in zabil tudi tri gole.

Poleti se je začelo zapletati in kmalu je postalo jasno, da bo zapustil Beograd. Bil je blizu vrnitvi v Olimpijo, z Ljubljančani se je tudi dogovarjal za prestop, a je nato prejel bogato ponudbo iz Kazahstana in se odločil, da bo še naprej ostal v tujini. Zdaj lahko z veseljem ugotovi, da je ravnal pravilno. Za njim je sijajna polovica sezone, v kateri se je veseli novega državnega naslova le nekaj mesecev za tem, ko je veliki pokal visoko v zrak dvignil v Srbiji. V Kazahstanu je sezona namreč zaradi zimskih razmer že končana.

Še bolj kot tega, v prvenstvu je v novem klubu nastopil devetkrat, medtem ko v pokalu, Astana je podobno kot Partizan izgubila v finalu, ni zaigral, se je razveselil evropskih podvigov. S kazahstanskim prvakom se je namreč prebil v ligo prvakov. Na tej poti je izločil tudi Maribor. Pri 32 letih je prvič izkusil igranje v elitni evropski nogometni ligi. V zahtevni skupini skupaj z madridskim Atleticom, Galatasarayjem in lizbonsko Benfico se Kazahstanci niso osmešili. Osvojili so štiri točke. Ljubljančan je za Astano odigral vseh 12 evropskih tekem v tej sezoni.

Bo za Slovenijo še igral?

V reprezentanci je tudi v letošnjem letu igral redno in nastopil na sedmih od osmih tekem kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, ki jih je v letošnjem letu odigrala Slovenija. Izpustil je le tisto v San Marinu. Prav tako ga ni bilo na prijateljski tekmi v Katarju.

Trenutno je pri 63 nastopih v dresu Slovenije, zabil je tudi en gol (prvenec je dosegel pri letošnji visoki domači zmagi nad San Marinom), in bi lahko še naprej pomagal, a je vprašanje, kakšna je njegova reprezentančna prihodnost. Nekateri nosilci so napovedali slovo, nekateri so to že storili, morda se za podoben korak odloči tudi on.

Ne spreglejte