Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
20.05

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Srečko Katanec azijsko prvenstvo 2023

Sreda, 31. 1. 2024, 20.05

2 meseca, 3 tedne

Azijsko prvenstvo, osmina finala

Katančevi v četrtfinale, kot zadnji še Iranci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Srečko Katanec Uzbekistan | Srečko Katanec se je z Uzbekistanom zavihtel v četrtfinale. | Foto Reuters

Srečko Katanec se je z Uzbekistanom zavihtel v četrtfinale.

Foto: Reuters

Po Katarju, Tadžikistanu, Jordaniji in Avstraliji sta se v četrtfinale azijskega prvenstva v Katarju v torek uvrstila še Uzbekistan in Južna Koreja. Uzbekistan je pod vodstvom Srečka Katanca na tekmi osmine finala premagal Tajsko z 2:1, Južna Koreja pa je bila po izvajanju 11-metrovk boljša od Savdske Arabije s 5:3. V sredo pa sta si preboj med osem priigrala še Japonska in Iran, tudi ta po 11-metrovkah.

Srečko Katanec
Sportal Junak Srečko Katanec verjame v podvig podvigov: Zakaj pa ne?

Japonska ostaja v igri za pokal azijskega prvenstva. | Foto: Reuters Japonska ostaja v igri za pokal azijskega prvenstva. Foto: Reuters Štirikratni prvaki iz Japonske so dokaj zanesljivo napredovali. Proti Bahrajnu je za vodstvo v 31. minuti poskrbel Ritsu Doan, po odmoru pa je hitro v 49. minuti vodstvo povišal Takefusa Kubo, njegov zadetek so sodniki sicer preverili v sobi za VAR. Japonci so si nato nekoliko otežili delo, saj je Zion Suzuki v 64. minuti dosegel avtogol, a je nato Ayase Ueda osem minut zatem še enkrat zatresel mrežo v pravih vratih in postavil končnih 3:1.

Tekmeca v četrtfinalu, dvoboj bo na sporedu v soboto, so Japonci dobili popoldne po tekmi Iran - Sirija. Ta se je končal šele po strelih z bele točke, že v rednem delu pa sta tudi oba gola padla po najstrožjih kaznih. Prvo je za Iran v prvem polčasu izkoristil Mehdi Taremi, izenačil pa je Omar Maher Hribin. V podaljšku golov ni bilo, je pa Iran ves dodatni del tekme igral le z desetimi možmi, ker je v 90. minuti drugi rumeni karton dobil strelec gola Taremi. Pri enajstmetrovkah so zadeli vsi iranski izvajalci, v zadnji seriji je bil uspešen kapetan Ehsan Hajsafi, pri Sircih pa je kot drugi Fahd Joussef meril slabo in vratar Irana Alireza Beiranvand je njegov poskus ubranil.

Četrtfinale:

Petek, 2. februar:

12.30 Tadžikistan - Jordanija 
16.30 Avstralija - Južna Koreja 

Sobota, 3. februar:
12.30 Iran - Japonska 
16.30 Katar - Uzbekistan 

Uzbekistan je bil veliko boljši tekmec v prvem polčasu in bi lahko imel še večjo prednost, a je edini zadetek v 37. minuti dosegel Azizbek Turgunbojev. V kazenskem prostoru je z levico poslal žogo v mrežo po podaji Dijorja Holmatova.

Rezervist Supachok Sarachat, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, je z zavitim in močnim strelom z roba kazenskega prostora v 58. minuti kronal premoč Tajske v tem delu za izenačenje na 1:1. Le sedem minut pozneje je prav tako z roba kazenskega prostora za ponovno vodstvo Uzbekistana poskrbel Abosbek Fajzulajev. Do konca se izid ni več menjal, še najboljši priložnosti sta bili v sodnikovem dodatku, po ena na vsaki strani. 

Južna Koreja slavila po preobratu

Veselje nogometašev Južne Koreje | Foto: Reuters Veselje nogometašev Južne Koreje Foto: Reuters

Savdska Arabija je bila na tekmi osmine finala proti Južni Koreji na pragu napredovanja. Povedla je v 46. minuti, ko je zadel Abdulah Radif, uvrstitev med osem pa jim je v deveti minuti sodnikovega podaljška onemogočil Gue Sung Cho.

V 30-minutnem podaljšku ni bilo golov, pri izvajanju 11-metrovk pa so bili bolj zbrani nogometaši iz Južne Koreje. Vsi štirje njihovi izvajalci so bili natančni, pri Savdijcih pa sta v tretji in četrti seriji udarila v prazno Sami Al Najei in Abdulrahman Ghareb.

Osmina finala:

Nedelja, 28. januar:
Avstralija : Indonezija  4:0 (2:0)
Tadžikistan : ZAE 5:3* (1:1; 1:0)

Ponedeljek, 29. januar:
Irak : Jordanija 2:3 (0:1)
Katar : Palestina  2:1 (1:1)

Torek, 30. januar:
Uzbekistan : Tajska 2:1 (1:1)
Savdska Arabija : Južna Koreja 3:5* (1:1, 0:0)

Sreda, 31. januar:
Bahrajn : Japonska 1:3 (0:1)
Iran : Sirija 5:3* (1:0, 1:1) 

* po izvajanju 11-metrovk

Srečko Katanec
Sportal Znani so vsi udeleženci osmine finala, Katančevi dobili tekmece
Ne spreglejte