Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
8.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 8.42

5 let, 6 mesecev

Telesna dejavnost naj vam bo pisana na kožo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Svetujemo vam, da pred začetkom skupaj s svojim zdravnikom izdelate oceno telesne pripravljenosti. Zase morate izbrati optimalno vadbo, pri kateri ne boste tvegali, da bi prišlo do poškodbe.

Prednosti redne telesne dejavnosti

Redna telesna dejavnost ima veliko neposrednih koristnih učinkov na telo, saj izboljša samopodobo, telesno pripravljenost in kakovost življenja ter podaljša življenje. Zdravniki jo priporočajo kot preventivo in kot prvi ali dopolnilni ukrep pri zdravljenju nekaterih bolezni, ker:

• znižuje zvišan krvni tlak ter pomaga dosegati in ohranjati ciljni krvni tlak pri bolnikih, ki se že zdravijo z zdravili za zniževanje zvišanega krvnega tlaka; • zmanjšuje vrednosti »škodljivega« holesterola LDL in povečuje vrednosti »koristnega« holesterola HDL v krvi; • zmanjšuje povečane vrednosti sladkorja v krvi in povečuje izločanje inzulina; • zmanjšuje delež maščevja v telesu in pomaga zmanjšati čezmerno telesno težo.

Telesna dejavnost mora postati del vašega življenja. Dobro je, da zraven povabite tudi svoje družinske člane ali prijatelje. Tip vadbe pa mora ustrezati vašim sposobnostim in željam. Nekoga, ki nikoli ni kolesaril, je težko prepričati, da je to zanj najprimernejša oblika telesne dejavnosti

Kako pogosta naj bo telesna dejavnost?

Karkoli je bolje kot nič! Izberite tisto dejavnost, ki vam je dosegljiva, vam omogoča ohranjanje dosedanjega življenjskega ritma in vam daje zadovoljstvo in užitek. Glavni ključ za doseganje pozitivnih učinkov je predvsem redna vadba. Zdravilne učinke zagotavlja že dejavnost, ki traja vsaj 30 minut vsaj 3 do 5 dni na teden. Pred vadbo bodite pozorni tudi na prehrano. Če se odločite za dejavnosti, ki trajajo več kot 2 uri ali so nekoliko intenzivnejše, naj od zadnjega obroka mineta vsaj 2 uri. Če boste vadili zjutraj na tešče, naj vadba ne bo intenzivna.

Kakšna telesna dejavnost je priporočljiva?

Telesna dejavnost navadno poteka v nekem časovnem obdobju, ki je odvisen od izbrane telesne dejavnosti, pripravljenosti, razpoložljivega časa in drugih dejavnikov. V stroki govorimo o vadbeni enoti ali treningu. Vadbena enota je sestavljena iz treh delov. V uvodnem se ogrejete z lahkotnim tekom, kolesarjenjem ali plavanjem. Traja naj vsaj 10 minut. Sledi glavni del, v katerem hodite, tečete, kolesarite ali preplavate želeno dolžino. Ogrevalni del lahko združite z glavnim tako, da je prvih 10 minut kolesarjenja ali kakšne druge telesne dejavnosti lahkotnejših, potem pa nadaljujete tako intenzivno, kot ste si prej določili. Ob koncu vadbene enote si vzemite še 10 minut za ohlajanje in sprostitev. Tako telesu omogočite, da se umiri.

Z upoštevanjem primernega razmerja med vadbo in počitkom se boste izognili tudi marsikateri poškodbi, ki se lahko pojavi, če vadite prepogosto in preveč intenzivno.

Pri bolečinah, s katerimi se lahko srečate ob vadbi (bolečine v mišicah in sklepih), učinkovito pomaga tudi gel Naklofen, ki deluje protivnetno in protibolečinsko.

Zdravilna učinkovina diklofenak prodre do obolelega mesta, kjer lajša bolečino, zmanjša oteklino in izboljša gibljivost mišic ali sklepov. Gel Naklofen se uporablja za:

• zdravljenje različnih poškodb in blažjih oblik revmatskih obolenj, npr. vnetnega, degenerativnega in zunajsklepnega revmatizma, • za lajšanje bolečine in zmanjšanje otekline pri udarninah, nategih in zvinih, ki so najpogostejše posledice nezgod pri športu in delu.

Ne spreglejte