Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2012,
10.29

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 9. 2012, 10.29

5 let, 9 mesecev

Od športnega neuspeha do "zmag"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Pri rekreativni vadbi vselej stremimo k doseganju ciljev, a pridejo tudi časi, ko nam ne gre vse po načrtih. Takrat sta motivacija in pozitivno razmišljanje še veliko bolj pomembna.

O tem, da so ustrezni cilji ključni, da sploh začnemo z rekreativno vadbo, smo že govorili. Sedaj pa si poglejmo, kako ostati motiviran, ko rezultati naše vadbe niso takšni, kot smo si jih zadali. Po besedah Tanje Kajtna gre v primeru, ko ne dosežemo zastavljenih ciljev, za ustrezno razumevanje pomena rekreativne dejavnosti. "Ta naj bi posamezniku prinesla zadovoljstvo z življenjem, obogatila naš vsakdanjik z aktivnostjo in novimi ali okrepljenimi starimi prijateljstvi. Pomagala naj bi povrniti ali pa vzdrževati zdravje, hkrati pa omogočila tudi novo področje, na katerem dosegamo zadovoljstvo in napredek," poudarja dr. Kajtna.

Razmislek, kaj smo storili narobe, in pozitivni samogovor

Ključno je, da smo pri rekreativni vadbi odgovorni sami sebi in če nekega cilja ne dosežemo, je smiselno, da najprej razmislimo, zakaj se je to zgodilo, zakaj je do "neuspeha" prišlo. Smo si postavili neustrezne, previsoke cilje? Morda poti do ciljev nismo natančno zastavili ali pa se nismo držali načrta. Lahko, da smo premalo trenirali ali pa bi morali trenirati v skupini oziroma s trenerjem. "Tako kot uspeh je tudi neuspeh predvsem povratna informacija o tem, kakšno je naše trenutno stanje in koliko smo napredovali," razlaga Tanja Kajtna. Zato moramo slabo voljo, jezo in žalost, ki pridejo z neuspehom, čim prej nadomestiti z razmislekom o tem, kaj smo se na tekmovanju ali preverjanju pripravljenosti naučili, in nato obogateni z znanjem kreniti v naslednji test.

In kako slabo voljo spremeniti v nekaj pozitivnega, kar nam bo dalo voljo in moč za nove izzive. Pri razmišljanju o napakah, zaradi katerih morda nismo dosegli zastavljenih rezultatov, je pomemben notranji govor oziroma samogovor. Ta mora biti pozitiven, saj nam bo negativno razmišljanje v smeri "ne zmorem", "težko je", "zakaj sem slabši/a od ostalih", vzelo še zadnje atome moči za redno ukvarjanje z vadbo. S pozitivnim samogovorom, ki ga predstavljajo misli, kot so "dobro sem treniral/a", "pripravljen/a sem na nove izzive", "drugič bo bolje" izzovemo pozitivne misli, pozitivna čustva in samozaupanje, s tem pa posledično zvišamo možnosti za dober rezultat in izpolnitev ciljev, ki smo si jih zadali. Samogovor namreč vpliva na samopodobo vsakega posameznika in če o sebi razmišljamo kot o dobrem rekreativnem športniku, bomo tudi samopodobo po športnem spodrsljaju na področju rekreacije dvignili.

 

Ne spreglejte