Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
20.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Gašper Potočnik Aleš Pipan Zlatorog Stožice Union Olimpija

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 20.11

6 let, 7 mesecev

UNION OLIMPIJA : ZLATOROG 90:88

Olimpija se bo znova reševala na tretji tekmi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Košarkarji Uniona Olimpije so v drugi tekmi polfinala slovenskega košarkarskega prvenstva v domačih Stožicah po dramatični končnici prvič premagali Zlatorog (90:88). Odločilna tekma za nastop v finalu bo v četrtek.

Rezultat v polfinalni seriji Olimpija – Zlatorog je poravnan na 1:1. Tretja tekma bo v četrtek. | Foto: Rezultat v polfinalni seriji Olimpija – Zlatorog je poravnan na 1:1. Tretja tekma bo v četrtek.

Dobrih 48 po tem, ko so nogometne Stožice glasno pozdravile naslov državnega prvaka, prvega ljubljanskega po letu 1995, so košarkarji Uniona Olimpije v lučaj oddaljeni dvorani podaljšali upanje na prvi naslov po letu 2009. V drugi tekmi polfinala proti Zlatorogu iz Laškega  so se namreč izognili drugemu zaporednemu spodrsljaju še pred velikim finalom (90:88). Za zmago so znova trepetali do zadnje sekunde. 

Pred tem so visoko izgubili na prvi tekmi v Laškem (61:74), se namučili v četrtfinalni seriji proti Tajfunu in s petimi porazi na desetih tekmah bled vtis pustili tudi v ligaškem delu državnega prvenstva.

Savinjčani se bodo zmajem skušali oddolžiti že v četrtek, ko bo v dvorani Tri lilije v Laškem na sporedu odločilna tretja tekma.

Laščani vodili le v prvi četrtini

Kljub številnim nihanjem v igri pa je Olimpija tokrat vodila v večjem delu tekme. Laščani so imeli (trikrat) višje število točk na semaforju zgolj v uvodni četrtini. V tem delu tekme je kraljeval ameriški krilni košarkar v dresu Zlatoroga Jamar Abrams, ki je v prvih desetih minutah ob natančnem metu dosegel kar 15 točk. A v napadalnih akcijah ekipe trenerja Aleša Pipana je pogosto ostajal osamljen. Manjkali so predvsem koši izkušenega tandema Chris Booker Goran Jurak, junakov sobotne tekme, ki sta del svoje kariere prebila tudi v Olimpiji.

Ko so v drugi četrtini Ljubljančani le našli obrambni ključ na Abramsovo igro ter prevzeli pobudo v skoku, se je začela tehtnica še bolj odločno nagibati na domačo stran. Tako je Olimpija v 15. minuti po kar petminutnem štajerskem strelskem mrku in ob napadalni razpršenosti vodila z rezultatom 32:23. Za nameček si je prav takrat Jurak priigral že četrto osebno napako ter s tem trenerju Pipanu skrčil manevrski prostor.

Glavna ljubljanska utež – Sava Lešić

Potem ko je bil v prvem polčasu prvi ljubljanski strelec Dawan Robinson, je v drugem pobudo prevzel Sava Lešić, ki je poleg napadalnih aktivnosti večkrat kar iz rakete prevzel vlogo ljubljanskega dirigenta obrambe. S koši je reševal Olimpijo in odbijal gostujoče napade, v prelomnih trenutkih v zadnji četrtini pa sta se mu priključila še kapetan Saša Zagorac in Robinson.

A čeprav je po nekaj všečnih akcijah omenjene trojice že kazalo, da bo Olimpija tekmo mirno pripeljala do konca, saj je še dve minuti pred koncem vodila s 83:72, so gostje znali izkoristiti ljubljanski padec koncentracije. Na koncu je odločala drama s taktičnimi osebnimi napakami in prostimi meti. Danijel Vujasinović je imel tako sekundo in pol pred koncem v rokah celo podaljšek, a je zgrešil oba prosta meta in zmaga je vendarle ostala v Stožicah.

Union Olimpija : Zlatorog 90:88 (64:57, 42:35, 24:23)

Dvorana Stožice, gledalcev 1000, sodniki: D. Javor (Ljubljana), Nedović (Kranj), Španič (Postojna).

Union Olimpija: Pavličević 2 (0:2), Robinson 16 (5:8), Nikolić 9 (7:8), Lapornik 5, Lešić 25 (8:11), Zagorac 15 (4:5), Mahkovic 9 (5:6), Zakis 9 (5:6).

Zlatorog: Jurak 2 (2:2), Barič 14 (2:4), Jeftić 10 (2:2), Booker 10 (2:2), Vašl 18 (2:2), Abrams 18 (2:2), Vujasinović 6 (2:5), Đekić 5 (3:5), Čebašek 5.

Prosti meti: Union Olimpija 34:46, Zlatorog 17:24.
Met za tri točke: Union Olimpija 4:20 (Robinson, Lapornik, Lešić, Zagorac), Zlatorog 13:25 (Vašl 4, Abrams 4, Barič 2, Jeftić 2, Čebašek).
Osebne napake: Union Olimpija 28, Zlatorog 37.
Pet osebnih: Jurak (28.), Krušič (32.), Hrovat (40.).

Ne spreglejte