Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2019,
7.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

NBA Liga NBA Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Detroit Pistons

Petek, 13. 12. 2019, 7.02

4 leta, 4 mesece

Liga NBA, 12. december

Nora predstava Dončića, ki je v Mehiki čaral kot še nihče! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Luka Dončić | Luka Dončić se je prvič v tej sezoni pomeril proti Detroit Pistons in vknjižil trojni dvojček. | Foto Reuters

Luka Dončić se je prvič v tej sezoni pomeril proti Detroit Pistons in vknjižil trojni dvojček.

Foto: Reuters

Nov veličasten nastop Luke Dončića v ligi NBA! Slovenski košarkarski as je v Mehiki popeljal Dallas do zmage nad Detroitom (122:111) z izjemnim učinkom. Prispeval je kar 41 točk, 12 skokov in 11 asistenc, vpisal nov trojni dvojček ter popravil številne rekorde. Občinstvo v Mexico Cityju je očaral do te mere, da so mu skandirali MVP! Denver je brez Vlatka Čančarja ugnal Portland.

Učinek Luke Dončića: 41 točk, met za tri 6/13, met za dve 8/11, prosti meti 7/12, 12 skokov, 11 asistenc, 3 izgubljene žoge v 33 minutah in 39 sekundah.

V noči, ko je Slovenijo pobelil sneg, je Luka Dončić na drugi strani velike luže poskrbel za eno najboljših predstav, odkar se dokazuje v ligi NBA. Po večdnevnem premoru, ki mu je prišel še kako prav po bolečem domačem porazu proti Sacramentu, je 20-letni Ljubljančan navdušil Mehičane. V mehiški prestolnici je bil že sprejet in napovedan kot največji zvezdnik obračuna med Dallasom in Detroitom, ki je ob tej priložnosti ''na papirju'' nastopil v uradni vlogi gostitelja, nato pa jim na parketu s številnimi mojstrskimi potezami in vragolijami ponudil nepozabno predstavo.

Vrhunci Luke Dončića proti Detroitu v Mehiki:

Luka Dončić
Sportal Čarovnik Luka Dončić z novimi rekordi, trenerjeve besede s prav posebno težo #video

Dosegel je trojnega dvojčka, že osmega v tej sezoni, in se na koncu ustavil pri 41 točkah, 12 skokih in 11 asistencah! Postal je prvi košarkar, ki je prispeval trojnega dvojčka na tekmi lige NBA v Mexico Cityju. Občinstvo v Mehiki je tovrstnega junaka pričakalo v jubilejni deseti tekmi najmočnejšega košarkarskega prvenstva, ki je potekala v njihovi državi.

Popravil je strelski rekord, kar se tiče dvobojev v Mehiki (prejšnji rekorder je bil Devin Booker z 39 točkami), nadaljeval pa tudi izjemen niz srečanj (20 točk + 5 skokov + 5 asistenc), kjer je z 20 zaporednimi tekmami veliki rekorder v novejši zgodovini lige NBA (po sezoni 1976/77, ko se je združila z ligo ABA), boljši tudi od legendarnega Michaela Jordana (18 tekem zapored), za absolutnim rekorderjem Oscarjem Robertsonom zaostaja le še devet tekem.

Mehiško velemesto je gostilo košarkarje NBA že na deseti tekmi. Toliko točk, kot jih je dosegel Luka Dončić, ni na tleh južne sosede ZDA dosegel še nihče.  | Foto: Reuters Mehiško velemesto je gostilo košarkarje NBA že na deseti tekmi. Toliko točk, kot jih je dosegel Luka Dončić, ni na tleh južne sosede ZDA dosegel še nihče. Foto: Reuters

Pred srečanjem je Luka z mikrofonom pozdravil ljubitelje košarke v Mehiki: "Hvala za lep sprejem. Upam, da boste uživali v tekmi. In še nekaj. Dolgo živela, Mehika!'' je v tekočem španskem jeziku dejal Ljubljančan in si prislužil ogromne ovacije občinstva.

Ni kaj, dončićmanija vlada tudi v Mehiki! | Foto: Reuters Ni kaj, dončićmanija vlada tudi v Mehiki! Foto: Reuters Ko je Dončić pred srečanjem simpatično, v tekočem španskem jeziku, ki mu je prirasel k srcu med igranjem v dresu madridskega Reala, nagovoril občinstvo, je prejel bučne ovacije mehiških ljubiteljev košarke. Na dvoboju med Dallasom in Detroitom se jih je zbralo več kot 20 tisoč.

Dončić dvoboja ni začel tako, kot bi si želel. Kot da bi bila želja zaradi visokih pričakovanj navijačev, ki so mu večkrat skandirali MVP, prevelika, svoje pa je opravila še visoka nadmorska višina mehiškega glavnega mesta, ki je košarkarji lige NBA niso vajeni.

Skupaj s Curryjem polnil koš Detroita

Luka Dončić je že na 20. zaporedni tekmi v ligi NBA dosegel vsaj 20 točk, 5 skokov in 5 asistenc. | Foto: Reuters Luka Dončić je že na 20. zaporedni tekmi v ligi NBA dosegel vsaj 20 točk, 5 skokov in 5 asistenc. Foto: Reuters Slovenski reprezentant je iz igre zgrešil uvodna meta, nato pa od petih prostih metov zadel le enega. Če se mu je roka v prvih minutah še tresla, pa je bilo povsem drugače v nadaljevanju. Otresel se je treme, začel uživati v dvoboju in ponudil razkošje košarkarskih prvin, ob katerih je polnil svojo statistiko do končnega trojnega dvojčka in kar 41 točk!

Če je začel malce slabše pri prostih metih, pa je zadel prvi trojki, razigraval soigralce in si polnil samozavest. Že v uvodni četrtini je dosegel kar 15 točk, prispeval pa tudi 7 skokov in 3 asistence, tako da je že zadišalo po novem trojnem dvojčku.

Osvežen seznam rekorderjev v rubriki "20+5+5", ki je v zadnjih tednih zaznamovala kariero 20-letnega Slovenca:

Do konca prvega polčasa, čeprav ponovno ni igral veliko v drugi četrtini, je strelski dosežek povečal na 23 točk in bil skupaj z zelo vročim Sethom Curryjem (prav tako 23 v prvem polčasu, na koncu pa jih je dosegel kar 30 - njegov osebni rekord v tej sezoni) najboljši strelec prvega polčasa. Bila sta najbolj zaslužna, da je Dallas z delnim rezultatom 20:0 zaostanek (51:58) zamenjal z lepo prednostjo (71:58), ki je do konca srečanja ni več izpustil iz rok. Do takrat je največ težav Dallasu povzročal Andre Drummond, s 23 točkami in 15 skoki najboljši posameznik Detroita, ki pa je v drugem polčasu dosegel zgolj tri točke.

Če ga trener ne bi poslal na klop ...

Dallas bo naslednjič na delu v noči na nedeljo, ko bo gostil Dragićev Miami. | Foto: Reuters Dallas bo naslednjič na delu v noči na nedeljo, ko bo gostil Dragićev Miami. Foto: Reuters Ko je Dončić slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine, takrat sta mu do trojnega dvojčka manjkali le še dve asistenci, odšel na klop, so se navijači Mavericks že začeli spraševati, ali bo zaradi neenakovrednega tekmeca, ki je zaostajal že za 24 točk, znova presedel zadnjo četrtino. Detroit se je na krilih Derricka Rosa (19 točk) vendarle prebudil. V nekaj minutah se je približal na zgolj 9 točk, trener Dallasa Rick Carlisle pa je pričakovano v zadnji četrtini, do konca je bilo še dobrih osem minut, poslal v igro tudi Dončića.

Slovenski as je blestel, plenil pozornost z mikavnimi asistencami, po katerih so njegovi soigralci, izstopala sta zlasti Kristaps Porzingis (na koncu 20 točk, 8 skokov in 3 blokade) in Dwight Powell, atraktivno zabijali, znova je bil nerešljiva uganka za tekmeca s prodori pod koš, dokaj natančen pa je bil tudi izza velike črte, kjer je zadel 6 od 13 poskusov za tri točke.

Občinstvo ga je večkrat pozdravilo z vzkliki MVP. Če ga trener Carlisle ne bi slabi dve minuti pred koncem, ko so si Mavericks že zagotovili 17. zmago v tej sezoni (že 9. zmago v gosteh, toliko so jih v prejšnji sezoni na gostovanjih zbrali v vsej sezoni), poslal na klop, bi morda poskrbel tudi za nov osebni (in slovenski) strelski rekord v ligi NBA (zdajšnji rekord znaša 42 točk), tako pa je drugič v karieri dosegel trojni dvojček s preseženo mejo doseženih 40 točk. Kot edini košarkar v ligi NBA, ki mu je to uspelo pred 21. rojstnim dnevom! 

Sportal Luka Dončić del globalne zgodbe NBA kot Boris Gorenc 22 let prej #video
Sportal Ameriški strateg, ki je Dončiću dal vsa pooblastila
Luka Dončić
Novice Dončić prekosil celo padec berlinskega zidu in vso estrado
Luka Dončić
Sportal Pippen o primerjavah z Jordanom: Ima Dončić šest prstanov?

Mavericks so v tej sezoni zmagali v gosteh že devetkrat. Tolikokrat kot v prejšnji sezoni skupaj! | Foto: Reuters Mavericks so v tej sezoni zmagali v gosteh že devetkrat. Tolikokrat kot v prejšnji sezoni skupaj! Foto: Reuters

Naslednjič bo Dallas na delu v noči na nedeljo, ko se bo v slovenskem obračunu v domači dvorani pomeril z Miamijem. Nastop Gorana Dragića, ki zaradi poškodbe mišice že dalj časa ni pomagal soigralcem, je pod velikim vprašajem, njegov "cimer" z nepozabne reprezentančne akcije leta 2017 in osvojitve evropskega zlata pa obračun z Vročico pričakuje v vrhunski formi!

"Upajmo, da bo Luka nadaljeval po tej poti"

"V ligi je le nekaj košarkarjev, ki lahko vodijo žogo na takšen način. Vključi ekipo v napadu, zadene koš, ko je treba, naredi druge boljše, skače … Luka je raznovrsten, najpomembneje pa je to, da naredi košarkarje okoli sebe boljše. To je ključ. Če sem pošten, se še vedno učimo, kako igrati z njim. Luka se še vedno uči. Včasih je še preveč zaljubljen v mete po koraku nazaj, zato pa bolje izbira mesta za mete kot v prvi sezoni. Še veliko je pred njim. Bistveno bolje prihaja pod obroč in končuje akcije. Dela izvrstne stvari. Upajmo, da bo nadaljeval po tej poti in postajal boljši, saj bomo tako tudi mi postali boljši," se je o Dončiću za Dallas Morning News razgovoril lastnik kluba Mark Cuban. Mark Cuban verjame, da bo Dallas še boljši, če bo Luka nadaljeval po trenutni poti. | Foto: Reuters Mark Cuban verjame, da bo Dallas še boljši, če bo Luka nadaljeval po trenutni poti. Foto: Reuters

Največjega klubskega uspeha se je veselil leta 2011, ko so Dallas Mavericks prvič in edinkrat osvojili ligo NBA. V zadnjih treh sezonah so Teksašani ostali brez končnice, so pa letos na dobri poti, da jim uspe ta podvig. S 17 zmagami in sedmimi porazi so na tretjem mestu v zahodni konferenci, iz katere bo osem ekip potovalo v izločilne boje. Deveta Oklahoma ima na primer šest zmag manj.

Vprašanje je, kaj lahko naredijo, če se uvrstijo v končnico

"Učimo se in postajamo boljši. Še vedno imamo veliko prostora za napredek. Smo v procesu, ko ugotavljamo, kakšna ekipa smo. Dobra novica je, da ob tem zmagujemo. Košarkarji se vse bolje počutijo v svojih vlogah, kar je velika razlika. Zdaj, ko je jasno glede rotacij, se fantje učijo, kako igrati drug z drugim. Nič ne bom napovedoval, a verjamem, da bomo boljši, če bomo ostali zdravi. Pričakujem, da se bomo uvrstili v končnico. Vprašanje je, kaj lahko naredimo tam," je še dejal Cuban.

Denver premagal Portland brez pomoči Čančarja

Vlatko Čančar ni dočakal priložnosti proti Portlandu. | Foto: Getty Images Vlatko Čančar ni dočakal priložnosti proti Portlandu. Foto: Getty Images Denver je brez pomoči slovenskega legionarja Vlatka Čančarja, ki ga trener ni uvrstil med kandidate za srečanje, v domači dvorani Pepsi Center odpravil Portland (114:99). Srbski zvezdnik Nikola Jokić in "rezervist" Jerami Grant sta pri gostiteljih prispevala 20 točk, Srb je dodal še 11 skokov in 6 asistenc, Will Barton in Gary Harris pa sta dosegla 15 točk.

Pri gostih je bil pod košem neustavljiv Hassan Whiteside (33 točk, met iz igre 15/21, in 11 skokov), povratnik Carmelo Anthony je dodal 20, CJ McCollum pa 15 točk.

Boston doma ni več neporažen

Philadelphia je v derbiju vzhodne konference s 115:109 v gosteh ugnala Boston. Izstopal je center Joel Embiid (38 točk – največ v tej sezoni, 13 skokov, 6 asistenc), pri poražencih, ki so prvič v tej sezoni ostali brez zmage v domači dvorani, pa sta bila najboljša strelca Kemba Walker (29 točk in 8 asistenc) ter Gordon Hayward (19).

Kamerunec je v zadnji četrtini dosegel kar 16 točk, v zadnjih 26 sekundah pa zadel pet od šestih prostih metov, Bostonu je ogromne težave povzročal tudi njegov soigralec Tobias Harris (23 točk, 8 skokov in 7 asistenc).

Cleveland je po podaljšku premagal San Antonio (117:109) in prekinil niz osmih zaporednih porazov. Največje zasluge za zmago ima Kevin Love, ki je v rednem delu zadel trojko za podaljšek, na tekmi pa dosegel 30 točk in 17 skokov. Ostroge so prvič v klubski zgodovini že na tretji zaporedni tekmi igrale podaljšek, a ga tokrat za razliko od prejšnjih dveh, ko so bile uspešne doma v Teksasu, izgubile.

Vlatko Čančar
Sportal Druga priložnost za Vlatka Čančarja
Luka Dončić
Sportal Kako je Luka Dončić obnorel tudi Hrvaško

Liga NBA, 12. december

Lestvica:

Ne spreglejte