Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2017,
15.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

EuroBasket 2017

Petek, 15. 9. 2017, 15.07

6 let, 6 mesecev

Slovenija v očeh nekdanjih reprezentantov

Legenda pravi: Bil je že skrajni čas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

O uvrstitvi slovenske košarkarske izbrane vrste v veliki finale EuroBasketa, ki bo na sporedu v nedeljo, niso ravnodušni ostali niti nekdanji reprezentančni rodovi.

Slovenija Španija Eurobasket | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Če bi iskali šolski primer panoge oziroma ekipe, ki je v slovenskih navijaških očeh največkrat vzbujala velike upe, a naposled tudi največkrat razočarala, bi se zanesljivo ustavili tudi pri košarkarski reprezentanci. Sanje o kolajni so namreč stare že debeli dve desetletji. Zakaj je uspelo prav letošnji selekciji Igorja Kokoškova? Odgovore iščejo Ivo Daneu, Boštjan Nachbar in Roman Horvat.

Ivo Daneu | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Ivo Daneu: Balkanski finale

"Uvrstitev v finale evropskega prvenstva je enkraten uspeh slovenske košarke. Po mojem mnenju je bil že skrajni čas za kaj takega. Mislim, da je za uspeh odločilno to, da v ekipi vladajo ekipni duh, borbenost, veliko tovarištvo in enakopravnost igralcev, ki jih uspešno povezuje Goran Dragić. Fantje se več kot očitno razumejo, niso ljubosumni drug na drugega, nesebično podajajo žogo tistemu, ki je v boljšem položaju. S kom v finalu? Navijal bom za Srbijo, tam imam veliko prijateljev in ljudje me tam še vedno poznajo in spoštujejo. Upam, da bomo v nedeljo spremljali balkanski derbi, potem pa, kdor bo boljši, bo boljši. Sam bi seveda stavil na naše fante."

 
 

Boštjan Nachbar: Rezultat le posledica navdušujoče igre

"Slovenija je spadala v širši krog favoritov za kolajne, vseeno pa si tudi največji optimisti nismo upali napovedati, da se bo tako suvereno uvrstila v finale. Osebno me navdušuje predvsem igra. Rezultat je le posledica. Tako všečne in atraktivne košarke že dolgo nismo videli. Morda je prav Španija v preteklih letih navduševala s tako dominantno igro. V tej igri so po eni strani jasno razdeljene vse vloge, po drugi pa je tudi precej svobode. Pri tem izstopata Dragić in Dončić. Pohvale pa gredo seveda selektorju Igorju Kokoškovu, ki je znal reprezentanco sestaviti tako, da igra teče. Ve se, kdo vodi ekipo, kdo spremlja, kdo pomaga … Vsi so zadovoljni s svojimi vlogami."

 

Roman Horvat | Foto: Sportida Foto: Sportida Roman Horvat: Prvenstva še ni konec

"Navdušuje izjemna povezanost. Ko človek spremlja slovenske tekme, ima občutek, da fantje že vrsto let igrajo skupaj. Vloge v ekipi so natančno razdeljene. Prav vsak posameznik ve, kaj mora delati. Nad vsemi je seveda alfa samec Goran Dragić, ki uspešno vodi igro. Vsi ga poslušajo in mu sledijo. Za nameček se vsakemu v očeh vidi neverjetna osredotočenost. Tudi zaradi nje so slovenske napake minimalne, črne luknje pa niso usodne. Gre za izjemen uspeh. Toda prvenstva še ni konec. Pred tekmo s Španijo sem dejal, da bo zmagovalec tega polfinalnega para tudi evropski prvak. Upam, da se bo moja napoved uresničila. Verjamem, da bo tekmeca tudi strah."

Ne spreglejte