Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
19. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

EuroBasket 2017

Torek, 19. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Klubska prihodnost slovenskih reprezentantov

Kam bo pot vodila slovenske junake?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Kmalu po veličastnem ljubljanskem sprejemu slovenske košarkarske reprezentance, ki se je iz Istanbula vrnila z velikim pokalom za prvaka Evrope, se bodo varovanci selektorja Igorja Kokoškova razselili v kar devet različnih držav.

Reprezentančna pravljica je končana. Čas je za klubsko sezono ... | Foto: Vid Ponikvar Reprezentančna pravljica je končana. Čas je za klubsko sezono ... Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je bila res hit EuroBasketa, nekaj njenih posameznikov zvezdnikov prvenstva, še več pa prijetnih presenečenj osrednjega evropskega reprezentančnega tekmovanja. Prav gotovo bodo vsi v svoja klubska okolja vstopili bolj samozavestno in najbrž tudi ob večjem spoštovanju okolice. Drastičnih kratkoročnih sprememb na ravni klubskih delodajalcev pa evropsko prvenstvo za Slovence vendarle ni imelo.

Navsezadnje bo kar sedem košarkarjev, med katerimi so tudi člana idealne peterke prvenstva, prvi reprezentančni center in novi naturalizirani ljubljenec občinstva, kariero nadaljevalo pri dozdajšnjem delodajalcu. Med tistimi, ki menjajo delovno okolje, je trojica klubsko pogodbo podpisala krepko pred potjo v Helsinke, kjer je Slovenija domovala v prvem delu prvenstva. Med samim tekmovanjem sta klubske barve zamenjala zgolj Matic Rebec, ki iz Krke odhaja v ruski Enisey, in Edo Murić, za katerega se je po odhodu iz Banvita ogrel evroligaški Anadolu Efes.

  • 9 držav bo gostilo slovenske reprezentante (Španija 3, Turčija 2, po enega pa Rusija, ZDA, Nemčija, Fracija, Madžarska, Slovenija in Srbija).
  • 5 košarkarjev odhaja v nove klube (Rebec, Prepelič, Murić, Blažič in Zagorac).
  • 4 reprezentanti bodo igrali v evroligi (Randolph, Nikolić, Murić in Dončić).
  • 1 istanbulski junak bo igral v slovenski ligi (Dimec/Krka).
  • 1 klub iz lige NBA bo imel evropskega prvaka (Miami - Dragić).

Anthony Randolph (Real Madrid/ŠPA)

Američan v slovenskem dresu je že pred prvenstvom podaljšal pogodbo z madridskim Realom. Res pa je, da bo v novi sezoni prvič zaigral kot slovenski državljan.

EuroBasket2017 Slovenija Poljska Anthony Randolph | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Matic Rebec (Enisey/RUS)

Primorski organizator igre se bo po EuroBasketu lotil prvega mednarodnega klubskega izziva. Potem ko je do zdaj igral za Helios, Rogaško in Krko, bo v novi sezoni zaigral v Rusiji.

Matic Rebec | Foto: Sportida Foto: Sportida

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Kapetana čaka najdaljša pot do začetka sezone. Kot edini slovenski reprezentant si bo kruh služil v severnoameriški poklicni ligi NBA.

Goran Dragić s pokalom | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Aleksej Nikolić (Bamberg/NEM)

Eden od junakov velikega finala proti Srbiji je resda stari znanec v dresu Bamberga, a do zdaj ni bil v prvem trenerjevem planu. Kalil se je tudi v klubski podružnici. Zdaj računa na večjo vlogo.

EuroBasket2017 Slovenija Poljska Aleksej Nikolić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Klemen Prepelić (Paris-Levallois/FRA)

Po odličnih predstavah na Finskem in v Turčiji se 24-letni Bistričan vrača v Francijo. Tam je bil lani član Limogesa, ki ga je prerodil. Zdaj bo član moštva Levallois Metropolitans.

prepelic | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Edo Murić (Anadolu EFS/TUR)

Mlajši od bratov Murić je preteklo sezono končal v Turčiji. V Turčiji je postal tudi evropski prvak. Zdaj se vrača v Turčijo, a ne k Banvitu, temveč k Anadolu Efesu.

Edo Murić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Jaka Blažič (Morabanc Andorra/ŠPA)

Medtem ko Murić vstopa na evroligaški vlak, pa je z njega izstopil Blažič. Nekdanji član Olimpije, Crvene zvezde in Baskonie bo igral za Andorro. "Korak nazaj za dva naprej," pravi.

Jaka Blažič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Gašper Vidmar (Banvit/TUR)

Borbeni Ljubljančan bo v novo sezono vstopil kot kapetan Banvita. Tam mu sicer družbe ne bo več delal Edo Murić, zato pa na trenerski klopi ostaja Sašo Filipovski, s katerim bosta gostovala tudi v Stožicah.

Gašper Vidmar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Saša Zagorac (Sopron/MAD)

33-letni član evropskih prvakov je eden od trojice, ki so novega delodajalca našli pred prvenstvom. Po odhodu iz ruske Parme ga je s svojo ponudbo prepričal madžarski klub Sopron.

Saša Zagorac | Foto: Sportida Foto: Sportida

Žiga Dimec (Krka/SLO)

Edini slovenski reprezentant, ki bo sezono začel v slovenski ligi, bo center Žiga Dimec. Njegov klub ostaja novomeška Krka, v kateri po slovesu od Rogaške igra od leta 2015.

Žiga Dimec | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vlatko Čančar (Mega/SRB)

Po sanjskem poletju, v katerem je bil izbran na naboru lige NBA (Denver Nuggets, 49.) in z reprezentanco postal evropski prvak, se Primorec vrača v Srbijo. Tam bo njegov klub še naprej znana valilnica talentov Mega iz Sremske Mitrovice.

Vlatko Čančar | Foto: Sportida Foto: Sportida

Luka Dončić (Real/ŠPA)

Pri dozdajšnjem delodajalcu, ki ga bo najbrž obdržal vse do odhoda v ligo NBA, ostaja tudi 18-letni član peterke prvenstva Luka Dončić. Po ozdravitvi poškodovanega gležnja ga pod okriljem španskega velikana čaka večja vloga kot v pretekli sezoni.

Slovenija Španija Luka Dončić Fernando San Emeterio | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ne spreglejte