Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

8

Natisni članek

Petrol Olimpija Jure Zdovc

Torek, 19. 2. 2019, 20.00

5 let, 2 meseca

Kot strela z jasnega: Jure Zdovc se vrača na klop Petrol Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

8

Jure Zdovc | Jure Zdovc se vrača v Ljubljano na klop svoje Olimpije. | Foto Vid Ponikvar

Jure Zdovc se vrača v Ljubljano na klop svoje Olimpije.

Foto: Vid Ponikvar

Petrol Olimpija ima novega trenerja. To je, kot so potrdili tudi v klubu, Jure Zdovc, ki je zamenjal srbskega strokovnjaka Sašo Nikitovića. Z ljubljanskim klubom je sklenil dolgoročno sodelovanje.

Turški mediji, natančneje (DHA), so se razpisali, da naj bi 52-letni strokovnjak Jure Zdovc zavrnil trenersko službo pri turškem prvoligašu Pinar Karsiyaki. Razlog za zavrnitev bogate turške ponudbe naj bi bila Olimpija. In po naših informacijah je resnica, da se Zdovc vrača v tabor zeleno-belih. Že jutri naj bi vodil trening ekipe.

Dozdajšnji trener Saša Nikitović se na klopi Olimpije, z njim v paketu sta v glavno mesto Slovenije prišla Mirko Pavlović kot koordinator in povezovalec med trenerji, igralci, upravo kluba, ter pomočnik trenerja Goran Tadić, ni proslavil. V igri se je sicer začelo premikati na bolje, vendar rezultatskega zasuka ni bilo. Sodu je izbilo dno tudi dejstvo, da ljubljanski klub pretekli konec tedna ni osvojil pokalne lovorike, kar je bil eden od ciljev. V polfinalu je bila boljša Sixt Primorska, ki je na koncu tudi osvojila slovenski pokal.

Ali je prava odločitev, da je Olimpija pripeljala Jureta Zdovca?

  • Da, prav so se odločili
    88,58 %
    667 glasov
  • Ne, prihod Zdovca ni prava odločitev
    3,59 %
    27 glasov
  • Saša Nikitović bi moral ostati
    1,06 %
    8 glasov
  • Pripeljati bi morali drugega trenerja
    6,77 %
    51 glasov
Oddanih 753 glasov
Boštjan Kuhar
Sportal "Olimpija lahko reče še kaj, vendar bi morala kakšno stvar spremeniti"

Saša Nikitović ni dolgo zdržal. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Saša Nikitović ni dolgo zdržal. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Prikazati so mu morali ambiciozen projekt

"Občutki ob vrnitvi v Petrol Olimpijo so mešani." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Občutki ob vrnitvi v Petrol Olimpijo so mešani." Foto: Grega Valančič/Sportida Zdovc je tako že tretji trener Olimpije v tej sezoni, v katero je vstopil Zoran Martić. Novi prvi mož stroke je v zadnjem intervjuju za Delo še govoril, da ga Olimpija vedno zanima, vendar bi morala pokazati bistveno več ambicioznosti. Očitno so v 14 dneh v ljubljanskem taboru spremenili razmišljanje in pogled proti prihodnosti, da je priznani slovenski strokovnjak ugriznil v jabolko.

"Občutki ob vrnitvi v Petrol Olimpijo so mešani. Zelo vesel sem, da se vračam domov, v klub, pri katerem zagotovo pri meni prevladujejo emocije pred mislimi in čisto glavo. Zavedam se, da me čaka veliko zahtevnega in težkega dela. Vodenje najuspešnejšega košarkarskega kluba v zgodovini slovenske košarke je velika odgovornost, saj se od Petrol Olimpije pričakuje, da zmago kot po pravilu slavi na vsaki tekmi. Naš glavni cilj v tej sezoni je prav zagotovo pridobiti znova zmagovalno mentaliteto in se dokazovati vsako tekmo znova," je ob povratku v Stožice dejal Zdovc.

"Ni potrebno izgubljati besed, za kako dobrega trenerja gre"

Predsednik kluba Tomaž Berločnik in direktor Roman Lisac sta se dogovorila z Juretom Zdovcem. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik kluba Tomaž Berločnik in direktor Roman Lisac sta se dogovorila z Juretom Zdovcem. Foto: Vid Ponikvar "Jure Zdovc bo do konca tekmovalne sezone 2018/19 in v naslednjih sezonah vodil člansko moštvo Petrol Olimpije. Po slabem uvodu v sezono in menjavi Zorana Martića, Saša Nikitović ni uspel doseči ciljev, ki smo jih zastavili ob njegovem prihodu. Na finalnem turnirju pokala Spar v Kopru se nismo prikazali v najboljši luči, boj za obstanek v ligi ABA se nadaljuje, začenjajo pa se tudi odločilni obračuni v državnem prvenstvu. Zdovc pozna ljubljansko košarkarsko javnost in se hkrati zaveda, kaj pomeni delovati v Petrol Olimpiji, saj je nenazadnje s klubom dosegel številne uspehe. O tem, za kako izvrstnega trenerja gre, verjetno ni potrebno izgubljati besed. Vsi v upravnem odboru KK Petrol Olimpija Ljubljana pa smo zelo zadovoljni, da ga bomo znova videli na klopi naše članske ekipe. Naše misli so že usmerjene v zaključek regionalnega tekmovanja, v državnem prvenstvu pa bomo seveda naredili vse, da naslov prvaka še tretjo sezono zapored ostane v stoženskih vitrinah," je ob Zdovčevem prihodu povedal direktor Petrol Olimpije Roman Lisac.

Nič več igranja na treh frontah?

Glede na to, da je tudi sam poudarjal, da igranje v treh tekmovanjih ne pride v poštev, kar je bila praksa v zadnjih dveh letih, lahko v novi sezoni pričakujemo, da se tovrstnega mučenja v Stožicah ne bodo šli več. Ni pa še jasno, v katerem tekmovanju bo Olimpija sploh igrala. Želja je, da ostane v osrednji ligi ABA, prav tako je tudi sam poudaril, da Olimpija mora igrati v Evropi.

Prek lige ABA dobijo prvi štirje klubi prostor v evroligi in eurocupu, morda bo dobilo še eno moštvo dodatno povabilo za zadnje tekmovanje. Olimpija je trenutno od petega mesta oddaljena štiri zmage, do konca rednega dela pa so le še trije krogi. Povrhu vsega lahko iz tega tekmovanja celo še izpade v drugo ligo ABA.

V igri bi bila tako le Fibina liga prvakov, ki so jo zmaji letos končali na zadnjem mestu med vsemi ekipami.

Nazadnje je vodil zagrebško Cedevito. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nazadnje je vodil zagrebško Cedevito. Foto: Urban Urbanc/Sportida

A bodo imeli verjetno tudi pri Sixt Primorski željo igrati v Evropi, zlasti ker imajo visokoleteče ambicije z igranjem v tujini. Vendarle pa je tu še državno prvenstvo, v katerem je bila v zadnjih letih udeležba obvezna že od začetka sezone, zato bo zanimivo spremljati, kako se bodo odgovorni v slovenski košarki dogovorili za dobrobit klubske košarke pri nas.

Sicer pa je Jure, ki je kot aktivni košarkar deset let igral za Olimpijo, nazadnje vodil zagrebško Cedevito, pred tem še atenski AEK ... V Ljubljani je dirigentsko palico vihtel med letoma 2009 in 2011 – kot zadnji je popeljal klub v TOP 16 elitne evrolige in v Sloveniji sprožil evforijo -, v sezoni 2006/07 pa je pri slovenskih državnih prvakih opravljal mesto športnega direktorja.

Preberite še:

Sixt Primorska
Sportal Sixt Primorska zlahka do druge pokalne lovorike v nizu
Sixt Primorska Petrol Olimpija pokal Spar
Sportal Primorci spet dali lekcijo, trener Olimpije prevzel odgovornost nase
Ne spreglejte