Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
10. 4. 2008,
11.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 11.55

8 let, 3 mesece

Filipovski: Olimpija me še vedno zanima

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Trener Turowa Sašo Filipovski je pred pomembno nalogo. V petek namreč čaka njegovo moštvo četrtfinalna tekma F8 pokala ULEB proti Dinamu iz Moskve, ki je favorit, vendar ti ne zmagujejo vedno.

Poljski Turow naravnost blesti v tej sezoni. V domačem prvenstvu je redni del končal na prvem mestu in bo imel v končnici prednost domačega terena, odlično pa zastopa barve Poljske tudi v evropskem tekmovanju – pokalu ULEB. Redni del je četa Saše Filipovskega končala na prvem mestu, z vsega dvema porazoma. Dvakrat je denimo padel tudi Unics Kazan, katerega član je Marko Tušek. Slednji bo prav tako nastopil na zaključnem turnirju najboljše osmerice pokala ULEB v Torinu. V izločilnih bojih je nato Turow najprej izločil Nymburk in v osmini finala še Kijev Toma Mahoriča. Filipovski se dvoboja s slovenskim kolegom še vedno dobro spominja: "Škoda, da smo se srečali tako zgodaj, kajti Kijev si tudi zasluži uvrstitev na F8. Na žalost je takšen sistem in nekdo mora prej zapustiti tekmovanje. Kar se tiče samega dvoboja, lahko rečem, da smo bili mi nekoliko spretnejši in srečnejši. Tekmi sta bili zelo dobri za gledalce. Na gostovanju smo več pokazali mi, na domači tekmi, vse smo zaradi neustreznih normativov naše dvorane igrali na Češkem v Liberecu, pa so bili boljši košarkarji Kijeva. Igralci ukrajinskega moštva so zelo dobro trenirani, za kar ima veliko zaslug trener Tomo Mahorič in pa tudi njegov pomočnik Jakše. Dobro poznam tudi igralce. Maraviča in Markoišvilija sem denimo treniral pri Olimpiji, ko smo igrali v evroligi. Na koncu se je nam izšlo in sedaj smo usmerjeni le na Dinamo."

"Dobro, da igramo z Dinamom na nevtralnem terenu"

Ni nobene skrivnosti, da ima Dinamo iz Moskve v svojih vrstah veliko več kvalitetnejših posameznikov, katerim poveljuje trenerski maček Svetislav Pešić. Filipovski se zaveda, da bo moralo njegovo moštvo v četrtfinalu odigrati zelo skoncetrirano, če bo želelo zaustaviti nalete Miloša Vujanića, Henryja Domercanta, Travisa Hansna, Antonisa Fotsisa … "Mislim, da smo dobili najtežjega nasprotnika. Ekipa je izpopolnjena na vseh položajih. Nosilci so Vujanić, ki je dober organizator, Travis Hansen, ki je igral pri Tau Caramici, Henry Domercant, grški reprezentant Fotsis, Javtokas, ki si je izkušenje nabral pri Panathinaikosu… Za nas je sreča to, da se bomo z Dinamom pomerili na nevtralnem prizorišču in to na samo eni tekmi. Če bi igrali dve tekmi, bi imelo rusko moštvo veliko prednost. Tako pa je vse odprto. Mi smo že pokazali, da znamo dobro odigrati na gostovanjih. Premagali smo denimo Unics Kazan, Strasbourg, Kijev… Odigrati bomo morali 40 minut skoncetrirano, predvsem pa moramo iti hrabro v dvoboj in si pomagati na parketu. Dejstvo je, da znajo košarkarji Dinamo vsako manjšo napako izkoristiti in si v zelo kratkem času lahko priigrati deset točk naskoka. Morali bomo biti previdni"

Teoretično je tudi evroliga dosegljiva – v vseh smislih

Turow pa se bo po končani evropski odisejadi ponovno vrnil na domače tirnice, kjer je v rednem delu celo prehitel sloviti Prokom. Na Poljskem je sistem tak, da si zmagovalec prvenstva pribori možnost nastopanja v elitni evroligi. Pa je Turow sposoben organizacijsko speljati takšen projekt? "Lani nismo bili pripravljeni na pokal ULEB, v tej sezoni je klub uredil vse potrebno, da smo lahko igrali v tem tekmovanju. Marketing in managment kluba dobro delujeta. Mislim, da bi se težko odrekli evroligi, ki pa bi jo najverjetneje igrali v Wroclawu, ki je nekdaj že gostil tekme najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Dejstvo je, da bi moral klub organizacijsko stopiti korak naprej. Je pa moč opaziti veliko angažiranost klubskih mož po napredku," je razložil situacijo pri Turowu Filipvski, ki se velikokrat tudi pojavlja v kombinaciji z Unionom Olimpijo.

Delo v Olimpiji ga zanima

Pogodbo s Turowom ima do konca te sezone, nato pa se bo mladi strokovnjak odločil, kam ga bo peljala pot. Pred to sezono so se zanj zanimali tudi v vrstah Olimpije. Prav Filipovski je zadnji trener, ki je uspel popeljati zeleno-bele v TOP16 evrolige, in sicer v sezoni 2003/04. Od takrat naprej Olimpija neuspešno naskakuje preboj med najboljših šestnajst moštev Stare celine. Do dogovora ni prišlo, je pa leta 1974 rojeni trener pripravljen ponovno skočiti za krmilo tivolske barke, vendar ne za vsako ceno: "Olimpija je pred časom pokazala interes zame, vendar se nismo nič konkretno zmenili. Na ljubljanski klub sem kajpak vezan, saj mi je veliko ponudil. Mislim, da je čas, da se ponovno postavi na noge. Verjamem in obenem upam, da bodo vodilni možje sprejeli ustrezen program, ki bo popeljal Olimpijo na stara pota. Sedaj nimam nobenih kontaktov z vodstvom. V koliko pride do tega, bom z veseljem razmislil. Želel bi si le, da bi bila Olimpija stabilna glede financ. Vsak trener se želi osredotočiti le na svoje delo in noče poslušati težav glede plač, koliko lobijev je v klubu… Jasno pa je, da bi me vodenje Olimpije zanimalo," je pogovor za Sportal zaključil Filipovski, ki bo skušal najprej v petek presenetiti sloviti Dinamo v četrtfinalu pokala ULEB.

Ne spreglejte