Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
28. 10. 2020,
15.10

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

Liga NBA Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 28. 10. 2020, 15.10

3 leta, 5 mesecev

LIGA NBA

Dragić bo čakal en mesec, Dončić krepko dlje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Luka Dončić | Luka Dončić bo decembra vstopil v tretjo sezono lige NBA, precej večje pa je vprašanje, ali bo poleti znova oblekel slovenski dres. | Foto Getty Images

Luka Dončić bo decembra vstopil v tretjo sezono lige NBA, precej večje pa je vprašanje, ali bo poleti znova oblekel slovenski dres.

Foto: Getty Images

Predvidoma v soboto naj bi bila jasna usoda nove sezone lige NBA. Kot vse kaže, se bo ta začela 22. decembra, medtem ko pa naj bi se košarkarska tržnica za proste igralce odprla že čez dobre tri tedne. Goran Dragić bo torej čez približno en mesec vedel, v katerem okolju bo pričakal predbožični začetek sezone, medtem ko pa Luka Dončić v domovino še lep čas ne bo mogel sporočiti, ali bo izbrani vrsti priskočil na pomoč v boju za olimpijske igre.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić po prstan, a Miami ni edina možnost

Iz ZDA prihajajo jasni namigi o ključnih datumih in podobi sezone 2020/21. Edini uradno potrjeni datum je 18. november, ko bo potekal nabor lige NBA. Ta se bo prvič v zgodovini odvijal v spletni obliki. Že predvidoma 48 ur pozneje, torej 20. novembra, naj bi se odprla košarkarska tržnica, na kateri se bodo klubi lahko tudi uradno pogovarjali s prostimi igralci. Kot datum uradnega začetka priprav se omenja prvi december, zastor nove sezone pa naj bi se dvignil 22. decembra. Po zadnjih informacijah naj bi redni del izjemoma vključeval 72 tekem, med katerimi pa po vsej verjetnosti ne bo premora za All-star tekmo. Skrajni datum zaključka sezone naj bi bil 5. julij 2021.

Še naprej v Miamiju? | Foto: Getty Images Še naprej v Miamiju? Foto: Getty Images

Dragićevo izhodišče je jasno

Goran Dragić, ki bo eden od najbolj vročih imen na tržnici, ne skriva, kakšni bodo ob iskanju novega klubskega okolja njegovi motivi. Želi zaigrati v klubu, ki se bo boril za naslov prvaka lige NBA. Če bo to Miami, bo še toliko bolj zadovoljen, saj se je s soigralci in vodstvom odlično ujel in sprejel tamkajšnjo igralsko kulturo, za nameček pa je Florida tudi okolje, ki ustreza njegovi družini. Vseeno ne zapira drugih vrat, na vprašanja o dolžini pogodbe, pa odgovarja: "To ni nepomembno. A po drugi strani sem dovolj samozavesten in prepričan o sposobnosti igranja v prihodnjih treh ali štirih sezonah, da me tudi enoletna pogodba ne bi odvrnila od podpisa."

Dončićeve olimpijske sanje

Luka Dončić bo po drugi strani med košarkarsko tržnico bolj miren, saj ima čvrsto pogodbo z Dallasom še za dve sezoni, obenem pa je jasno, da ga klub nikakor ne bo želel predčasno izpustiti. Za Ljubljančana bo veliko bolj pomembno, kakšno ekipo bo okrog njega gradilo vodstvo teksaškega kluba. Ker pa za razliko od Dragića, reprezentančnih čevljev še ni obesil na klin, utegne koledarski zasuk vplivati tudi na njegove poletne aktivnosti v letu 2021. Tu bi lahko skupaj z vodstvom reprezentance naletel na veliko težavo. Liga NBA bo s "pravočasnim" zaključkom sezone zvezdnikom največjih reprezentanc sicer omogočila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu (od 23. 7.  do  8. 8. 2021), manj izvedljiva pa je udeležba v olimpijskih kvalifikacijah (od 29. 6. do 4. 7.). Tam bo, konkretno v Kaunasu, vozovnico za Japonsko lovila tudi Slovenija. Dončićeva reprezentančna razpoložljivost bo tako poleg njegove volje in zdravstvenega stanja odvisna predvsem od uspešnosti Dallasa.   

Vrnitev šova čez slaba dva meseca. | Foto: Getty Images Vrnitev šova čez slaba dva meseca. Foto: Getty Images

500 tisoč razlogov 

Eden najbolj uveljavljenih ameriških novinarjev Mark Stein v svojem zapisu v New York Timesu poleg olimpijskega motiva navaja še dodatne razloge za nedavni zasuk in začetek lige v predbožičnem obdobju, pa čeprav je še pred kratkim komisar lige Adam Silver razmišljal o decembru ali celo februarju. Ključni argument je finančne narave, saj bi liga NBA tako zaobjela božični termin, skupna razlika v prihodkih med začetkom v decembru ali januarju pa naj bi znašala kar 500 milijonov ameriških dolarjev. Pomemben vidik je tudi postopno vračanje v običajen termin. Če bi se torej sezona 2020/21 končala najkasneje v začetku julija, potem bi bil štart naslednjega tekmovalnega obdobja povsem realen v klasičnem zaključku oktobra 2021. Prezreti pa ne gre niti dejstva, da liga NBA z zgodnejšim začetkom dobiva nekaj manevrskega prostora za sezono, ki bo občutno bolj tvegana kot igranje v "mehurčku" v Orlandu, kjer ni bilo igralcev, okuženih z novim koronavirusom.

Luka Dončić
Sportal Dončić in Čančar bi zaigrala v ljubljanskem "mehurčku"
Shawn Kemp
Sportal Po konopljo k nekdanjemu zvezdniku lige NBA
Luka Dončić
Sportal Precej lepše kot koronske številke
Mario Hezonja
Sportal V ZDA nosi Draženov dres, na Hrvaškem dviguje prah
Lakers - Miami
Sportal NBA ne more biti ključ
LeBron james
Sportal Četrti za LeBrona, prvi za prvo damo
Ne spreglejte