Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
9.54

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Liga NBA Shawn Kemp

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 9.54

3 leta, 5 mesecev

SHAWN KEMP

Po konopljo k nekdanjemu zvezdniku lige NBA

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Shawn Kemp | Shawn Kemp je lani dopolnil 50 let. | Foto Getty Images

Shawn Kemp je lani dopolnil 50 let.

Foto: Getty Images

Eden najbolj atraktivnih košarkarjev v zgodovini lige NBA Shawn Kemp, ki je pečat pustil predvsem v moštvu Seattle SuperSonics, bo ta teden odprl prodajalno s konopljo.

Ko je Dirk Nowitzki aprila 2019 odkorakal v košarkarski pokoj, je bil med legendarnimi košarkarji, ki so na sredini igrišča dvorane American Airlines Center v Dallasu sodelovali v krajši slovesnosti, tudi Shawn Kemp. Za nove rodove košarkarskih navdušencev zgolj "nekdanji košarkar" z nekaj odvečnimi kilogrami, za mnoge pa nostalgična iskrica spomina na neke druge košarkarske čase. Čeprav je bil nesporna zvezda tistega večera legendarni Nemec, pa so se mnogi spraševali tudi, kakšna je danes Kempova pot.

Odgovor je sledil leto in pol pozneje. Danes 50-letni Shawn Kemp bo prav ta teden v Seattlu odprl trgovino s konopljo. Poslovno priložnost za prodajo kanabisa po zakoniti poti je nekdanji zvezdnik, ki je bil po karieri trikrat aretiran zaradi posedovanja kokaina in marihuane, našel v zvezni državi Washington.

"Upam, da bo moj Shawn Kemp’s Cannabis navdih za ljudi, predvsem temnopolte, da se povsem zakonito vključijo v to industrijo," je v izjavi za javnost pred petkovim odprtjem dejal nekdanji ameriški reprezentant, ki bo imel ob sebi tudi zanimivega gosta. To bo Gary Payton, njegov najbolj znan soigralec. Jasno, še iz časov, ko so imeli v Seattlu ekipo lige NBA.

Shawn Kemp v zanj značilnem zaključku akcije. | Foto: Getty Images Shawn Kemp v zanj značilnem zaključku akcije. Foto: Getty Images Mojster zabijanj

Nikoli ni bil prvak lige NBA, nikoli MVP, nikoli član prve peterke. Vseeno pa je Shawn Kemp v svoji dobi močno zaznamoval najmočnejšo ligo na svetu. Vanjo je vstopil leta 1989, potem ko ga je Seattle kot 17. izbral na naboru lige NBA. V prvi sezoni je bil dokaj neviden, saj je v povprečju igral le slabih 14 minut na tekmo. A že s sezono 1990/91 se je začel njegov igralski vzpon. Ne le lepše povprečje (15 točk, 8,4 skoka), odlikovala ga je tudi z energijo prežeta igra. Bil je košarkar, ki ni poznal strahospoštovanja.  

Krilni center, ki je stavil na fizično moč, je postal zvezda lige. Odlikovala so ga silovita zabijanja. Z izvirnim slogom se je dokopal tudi do šestih nastopov na All-star tekmah in dresa ameriške reprezentance. Zanjo je kot član Sanjskega moštva II zaigral na SP 1994 v Torontu.

Za Seattle je igral do leta 1997, v nadaljevanju kariere pa še za Cleveland, Portland in Orlando, a je bil v drugem delu kariere zaradi zdravstvenih težav bleda senca zvezdnika iz Seattla. Status le-tega je za nekaj tekem unovčil v Evropi, kjer je igral za Montegranaro. Po karieri, v kateri je zaslužil slabih 100 milijonov ameriški dolarjev, je poskušal tudi z investicijami v restavracije. 

Seattle SuperSonics, moštvo, ki ga je najbolj zaznamovalo, danes ne obstaja več. Franšiza se je namreč leta 2007 preselila v Oklahomo City. Naslednik kluba je tako Oklahoma City Thunder.
Luka Dončić
Sportal Precej lepše kot koronske številke
Mario Hezonja
Sportal V ZDA nosi Draženov dres, na Hrvaškem dviguje prah
Luka Dončić in Goran Dragić
Sportal Popoln zasuk: Dončić in Dragić še letos znova na parket?
Ne spreglejte