SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika zmaga slovenskega kolesarja

0,20

termometer

Tilen Finkšt | Tilen Finkšt je bil najhitrejši na VN Adrie Mobila in potrdil dobro formo. | Foto: Sportida
Tilen Finkšt je bil najhitrejši na VN Adrie Mobila in potrdil dobro formo. Foto: Sportida

Slovenski kolesar Tilen Finkšt (Adria Mobil) je zmagovalec kolesarske dirke za veliko nagrado Adrie Mobila. Na razgibani trasi v okolici Novega mesta je po 180 km v sprintu razredčene glavnine drugo mesto zasedel Italijan Filippo Fortin, tretji je bil še en Italijan Luca Colnaghi.

Na razgibani preizkušnji je bila razredčena glavnina pozorna na številne napade v zadnjih štirih krogih okoli Novega mesta. Močan ritem v ospredju pa je pomenil, da se bodo za zmago na osmi VN Adrie Mobil kolesarji pomerili v sprintu.

Največ moči je prihranil prav 25-letni Finkšt, ki je v spomladanskem delu v dobri formi. Nenazadnje je dobil tudi etapo na štiridnevni hrvaški preizkušnji Istrska pomlad.

V četrtek je bil Finkšt tretji na VN Nove Gorice in Vipavske doline, preteklo nedeljo pa je sezono slovenskih preizkušenj mednarodne ravni začel s petim mestom na VN Slovenske Istre.

Filippo Fiorelli, Adam Toupalik in Tilen Finkšt, VN Nove Gorice in Vipavske doline Sportal V Novi Gorici zmaga Čeha Toupalika, Tilen Finkšt spet na stopničkah

V Novem mestu pa je bil danes prepričljivo hitrejši od Fortina (Maloja Pushbikers), ki je na VN Adrie Mobil lovil tretjo zmago po letih 2016 in 2018. Tretji je bil Colnaghi (Green Project-Bardiani CSF-Faizane). Poleg Fortina ima dve zmagi na tej dirki še Slovenec Marko Kump.

"Vsi smo si želeli zmago na domačem terenu. Vedeli smo, da smo dobri in to smo morali upravičiti. Dobro dirkamo že celotno sezono," je v prvi izjavi za organizatorje dirke dejal 25-letni domačin.

"Imeli smo plan A za sprint glavnine, a je bilo po uri in pol v ospredju 14 ubežnikov. To smo pokrili z dvema kolesarjema, zato smo malce kolebali glede taktike. Vendar so ekipe ubežnike ujeli in smo se lahko posvetili prvotnemu načrtu. Fantje so mi pripravili sijajen položaj ob vstopu na most, potem pa smo sprintali," je taktiko domače ekipe še razkril Finkšt.

Na dirki je nastopilo 26 ekip oziroma skupno 176 kolesarjev iz 33 držav. Med njimi je bilo pet slovenskih ekip, Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Cycling Team Kranj, mebloJOGI Pro-concrete in Ribno Alpine Resort Bled.

VN Adrie Mobil je bila zadnja v seriji treh mednarodnih preizkušenj na slovenskih cestah. VN Slovenske Istre je preteklo nedeljo dobil Poljak Bartlomiej Proc, VN Nove Gorice in Vipavske doline pa Čeh Adam Toupalik.

VN Slovenske Istre Sportal Proc zmagovalec VN Slovenske Istre, Skok tretji
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin