Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2013, 15.42

8 let

Portugalcu Costi že druga etapna zmaga na letošnjem Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Portugalec Rui Alberto Costa je zmagovalec kraljevske 19. etape kolesarske dirke po Franciji. Christopher Froome mora zdržati le še jutri in bo slavil zmago v skupnem seštevku.

Na dirki je bila na sporedu kraljevska, 204 kilometre dolga etapa, ki je imela na sporedu pet kategoriziranih gorskih ciljev. Kolesarji so morali opraviti s prelazi Glandon, Madeleine, Tamie, l'Epine in Croix Fry. Skupna dolžina vseh vzponov je znašala skoraj 67 kilometrov. Vse od znaka za štart etape so se vrstili pobegi. Po desetih kilometrih se je začel skoraj 22 kilometrov dolg vzpon na prelaz Glandon, ki ga je z minuto prednosti pred glavnino, v kateri je bil tudi vodilni v skupnem seštevku Christopher Froome, začelo 39 kolesarjev. Kmalu sta v ospredju ostala Kanadčan Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) in Jon Izaguirre (Euskaltel-Euskadi), ki sta imela 170 kilometrov do cilja etape že skoraj tri minute prednosti pred skupino sedemindvajsetih zasledovalcev in skoraj sedem minut prednosti pred glavnino. V drugi polovici vzpona je kolesarje močil dež, a je bil nato spust s prelaza Glandon suh. Prvi je gorski cilj prečkal Ryder Hesjedal.

Po spustu, na katerem je zaradi padca odstopil Jack Bauer (Garmin-Sharp), je sledil 19,2 kilometra dolg vzpon na prelaz Madeleine. Tega sta ubežnika začela skoraj devet minut pred glavnino. A Hesjedal je kmalu po začetku vzpona ostal v ospredju sam, saj mu Izaguirre ni mogel več slediti. Dobre štiri kilometre od vrha vzpona je Hesjedala ulovil Francoz Pierre Rolland (Europcar), ki je prvi prečkal gorski cilj, medtem ko je glavnina z vsemi favoriti zaostajala 12 minut. Medtem ko sta bila Hesjedal in Rolland že na poti proti začetku vzpona na prelaz Tamie, so se na čelo glavnine postavili kolesarji ekipe Saxo Bank. Ubežnika sta imela 80 kilometrov od cilja etape 11 minut prednosti pred glavnino. Med njo in njima je bilo še 27 ubežnikov, ki so imeli slabih osem minut prednosti pred glavnino. Po dobrem začetku vzpona Hesjedal 69 kilometrov do cilja ni mogel več slediti Rollandu, ki je bil na dobri poti, saj se je odlično spopadel z vzponoma na prelaz Tamie in l'Epine. Vzpon na zadnji prelaz (Croix Fry) v etapi je začel z dobro minuto prednosti pred skupino dvajsetih zasledovalcev in dobrimi osmimi minutami pred glavnino, na čelu katere so bili še vedno kolesarji ekipe Saxo-Tinkoff.

Kmalu zatem je začelo deževati, kar je vsekakor otežilo lovljenje ubežnikov. Slabih osem kilometrov od vrha vzpona se je v lov za Rollandom podal Portugalec Rui Costa (Movistar), ki ga je tudi izjemno hitro ulovil. Le nekaj sto metrov zatem se ga je tudi otresel in se odpeljal drugi etapni zmagi na letošnji dirki naproti. Kilometer zatem so Rollanda ulovili še nekateri ubežniki. Vsekakor se Costa danes lahko zahvali kolesarjem ekipe Euskaltel-Euskadi, ki so narekovali tempo na čelu zasledovalne skupine in mu s tem omogočili boj za etapno zmago. Kilometer od vrha vzpona je imel Costa skoraj minuto prednosti pred zasledovalci. Vse od začetka zadnjega vzpona pa do cilja je kolesarje močil dež. Devet minut za Costo so gorski cilj prečkali Contador, Quintana, Rodriguez, Valverde, Gadret in Froome. Sledil je spust, na katerem je Valverde poskušal pobegniti tekmecem, a v cilj so nato vsi favoriti prikolesarili skupaj, in sicer slabih devet minut za zmagovalcem etape Costo. Na 2. in 3. mestu sta končala Andreas Kloden in Jan Bakelants. Slovenec Kristijan Koren je tudi to etapo odpeljal po pričakovanjih in zasedel 72. mesto. V skupnem seštevku se je nekaj sprememb zgodilo na robu deseterice, medtem ko je Christopher Froome le še korak oddaljen od svoje največje zmage v karieri.

17:14: Najhitreje je z 204,5-kilometrsko etapo opravila naslednja peterica:

1. Rui Alberto Costa (Por) 5;59:01 (povprečna hitrost 34,2 km/h)

2. Andreas Kloden (Nem) +00:48

3. Jan Bakelants (Bel) +1:44

4. Alexander Geniez (Fra) 1:52

5. Daniel Navarro (Esp) +1:55

Vodilni na 100. Dirki po Franciji Christopher Froome je v cilj prikolesaril z zaostankom 8:42. Britančeva prednost pred drugouvrščenim Albertom Contadorjem je 5:11.

17:03 Rui Costa je prišel do druge etapne zmage na letošnjem Touru. Konkurenco je ugnal za 48 sekund, še najbolj se mu je približal Nemec Andreas Kloden, tretji je bil Belgijec Jan Bakelants.

16.59: Še trije kilometri do cilja za Costo, ki ima udobno minuto prednosti.

16.55, 7 kilometrov do cilja: Rui Costa ima pred najbližjim zasledovalcem Klodnom še vedno minuto prednosti.

16.52: Točke na vzponu na Croix Fry:

1. Costa (MOV) 10 točk 2. Kloden (RTL) 8 3. Bakelants (RTL) 6 4. Navarro (COF) 4 5. De Clercq (LTB) 2 6. Nieve (EUS) 1

16.50, 13 kilometrov do cilja: Za najhitrejšim kolesarjem na 19. Etapi Ruijem Costo je že 191 kilometrov vožnje. Pravkar je za njim zadnji gorski cilj na Croix Fry, pred najbližjimi zasledovalci ima Portugalec minuto prednosti. Sledi spust proti cilju v Le Grand Bornandu.

16.34, 17,9 kilometra do cilja: Ruia Costo do vrha Croix Fry čaka še 5 kilometrov, pred De Clercqom, Bakelantsom, Klodnom, Nievejem in Navarrom ima 25 sekund prednosti. Glavnina, v kateri Porte še vedno pomaga Froomu, zaostaja dobrih devet minut - do cilja imajo še dobrih 20 kilomterov.

16.30, 18,7 kilometra do cilja: Rui Costa je ujel Rollanda in prevzel vodstvo. Tudi De Clercq, Nieve, Navarro, Bakelants in Kloden so že tik za Rollandom.

16.28, 20 kilometrov do cilja: Alberto Rui Costa lovi Rollanda, ki ima le še 11 sekund prednosti.

16:19, 24 kilometrov do cilja: Rollandova prednost se je pred zadnjim gorskim ciljem, 11,3-kilometrskim vzponom na Croix Fry, znižala na 1:10. Glavnina, ki jo je dež že ujel, zaostaja dobrih osem minut.

16:08: Domačin ima pred 19-ico kolesarjev, ki mu sledi 1:40 prednosti. Kot kaže, lahko pričakujemo dež.

15.58, 39,4 kilometra do cilja Rolland je prvi prišel na L'Epine, v žepu ima že 103 točke.

L'Epine: 1. Rolland (EUC) 10 točk 2. Nieve (EUS) 8 3. Bakelants (RTL) 6 4. Coppel (COF) 4 5. T. Dumoulin (ARG) 2 6. Navarro (COF) 1

15.50 Kolesarji so na četrtem vzponu, tokrat na L'Epine, v vodstvu Francoz Pierre Rolland (Team Europacar), ki mu sledijo Daniel Navarro, Mikel Nieve Iturralde, Romain Bardet.

Kolesarji na jubiljeni 100. dirki Tour de France premagujejo 204,5 kilometra dolgo 19. kraljevo etapo, na kateri so prevozili že tri kategorizirane gorkse cilje (vzpon na Glandon: 1. Ryder Hesjedal; vzpon na Madeleine: 1. Pierre Roland; vzpon na Tamie: 1. Rolland)

Ne spreglejte