Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 11. 2021,
10.09

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Natisni članek

EF Education-Nippo Sergio Higuita

Torek, 9. 11. 2021, 10.09

2 leti, 5 mesecev

Odpuščen, ker je dirkal na napačnem kolesu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29
Sergio Higuita | Kolumbijskega kolesarja Sergia Huigito bo vožnja "napačnega" kolesa drago stala.  | Foto Guliverimage

Kolumbijskega kolesarja Sergia Huigito bo vožnja "napačnega" kolesa drago stala.

Foto: Guliverimage

Pri ameriški kolesarski ekipi EF Education-Nippo so se odločili za takojšnjo prekinitev sodelovanja z vrhunskim kolumbijskim kolesarjem Sergiom Higuito, ki bi se mu pogodba tako ali tako iztekla konec tega leta. Razlog? Na kolesarski dirki je vozil napačno kolo.

Videoposnetek, ki prikazuje, kako kolumbijska kolesarja Sergio Higuita (EF Education–Nippo) in Daniel Martinez (Ineos Grenadiers) na množični kolesarski prireditvi navkreber kot za šalo prehitevata kolesarje, je postal viralen, kar pa očitno ni bila voda na mlin Higuite.

Njegov delodajalec in sponzorji ekipe EF so namreč tako lahko na kopici družbenih omrežij le nemočno opazovali, kako njihov varovanec z vožnjo na kolesu drugega proizvajalca krši interni pravilnik.

24-letnik je namreč na množični kolesarski dirki El Giro de Rigo, ki jo je organiziral njegov (zdaj že nekdanji) moštveni kolega Rigoberto Uran, dirkal na kolesu S-Works Tarmac SL7 svojega prihodnjega delodajalca, nemške ekipe BORA-hansgrohe, ki se ji bo pridružil januarja, ne pa na kolesu Cannondale SuperSix Evo, kot bi glede na pogodbeno klavzulo moral, saj gre za kolo trenutnega delodajalca.

Glede na to, da je imel z Američani pogodbo sklenjeno do konca leta 2021, se vse do 1. januarja 2022 v javnosti ne bi smel pojavljati ne v dresu ne na kolesu druge ekipe.

V ekipi Higuito razumejo, pa vendar ...

Predstavnik za odnose z javnostmi pri ekipi EF Education je v izjavi za specializirani kolesarski portal Cyclingnews dejal, da v ekipi sicer razumejo, da Higuita potrebuje čas, da se privadi na novo opremo, in da kolesarji v takih primerih ekipo običajno zaprosijo za dovoljenje, da bi na pripravah z novo ekipo ali na zasebnih treningih uporabljali novo opremo, kar ekipe običajno tudi dovolijo, lahko bi uporabljal tudi novo kolo, vendar brez oznak, a v tem primeru je šlo za večjo stvar.

Za večjo kršitev, saj je mladi Kolumbijec kolo uporabljal na množični kolesarski prireditvi.

Sergio Higuita | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V ekipi so prepričani, da je njegova poteza izraz pomanjkanja spoštovanja do partnerjev oz. sponzorjev, ki so Higuito podpirali do zdaj. "Kot rezultat tega smo mu poslali obvestilo o prekinitvi pogodbe. Upamo, da bomo s Sergiom prišli do sporazumne rešitve," so še sporočili iz ekipe EF.

Higuita bo s 1. januarjem 2022 tudi uradno oblekel in osedlal kolo ekipe BORA-hansgrohe, ki jo s koncem tega leta zapušča njihov zaščitni obraz Peter Sagan. Kolumbijec je podpisal triletno pogodbo. Ob sklenitvi sodelovanja je menedžer moštva Ralph Denk izjavil, da na Higuito računajo predvsem na enodnevnih razgibanih in etapnih dirkah.

Ekipo EF bosta v prihodnji sezoni okrepila Kolumbijec Esteban Chaves in Američan Lawson Craddock.  

Ne spreglejte