Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2013,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2013, 20.04

8 let

Mezgec edini Slovenec na dirki v Koloradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ponedeljek se bo začela tretja kolesarska dirka USA Pro Cycling Challenge (2.HC), ki je bolj znana kot dirka po Koloradu. Na njej bo slovenske barve zastopal le Luka Mezgec.

Na dirki, ki ima na sporedu 7 etap, nastopajo kolesarji šestnajstih ekip, od katerih ima sedem ekip Pro Team licenco. Član ene izmed njih je tudi Slovenec Luka Mezgec, ki je nastopa za nizozemsko ekipo Argos-Shimano. Dirka je namenjena kolesarjem, ki so odlični na vzponih.

Poleg tega posamičen kronometer ni dolg in ne bo povsem izločil iz boja tistih, ki so dobri na vzponih in nekoliko slabši v kronometru. Dirka se bo pričela s krožno etapo v Aspnu, kjer lahko pričakujemo ciljni šprint velike skupine kolesarjev. Sledi zahtevna druga etapa z dvema kategoriziranima vzponoma. Oba ležita na nadmorski višini, ki je višja od 3500 metrov. V tretji etapi bi lahko o zmagovalcu odločal ciljni šprint glavnine. Sledi kraljevska četrta etapa, v kateri bo zmagovalca določil dva kilometra dolg ciljni vzpon v Beaver Creek. Pred slednjim kolesarje čaka zahteven in strm vzpon (tudi 18% naklon) imenovan Bachelor Gulch. V peti etapi bo na sporedu 16 kilometrov dolg posamičen kronometer, katerega trasa se neprestano vzpenja. Trasa je povsem ista kot na prvi izvedbi dirke leta 2011, ko je Levi Leipheimer ugnal Christiana Vande Veldeja za pičlih 58 stotink sekunde. V šesti etapi, ki ni pretirano zahtevna, bi ponovno lahko prišlo do ciljnega šprinta glavnine, medtem ko bo slednji zagotovo odločil zmagovalca zadnje sedme etape. Cilj slednje bo zopet v Denverju, ki je gostil cilj tudi prvih dveh izvedb dirke.

Konkurenca na dirki bo dobra. Že drugič doslej se bo zgodilo, da bo na dirki nastopil tudi aktualni zmagovalec dirke po Franciji. Na štartu bo namreč Britanec Christopher Froome, za katerega bo to prva dirka, če odštejemo dogovorjene kriterije, po zmagi na dirki po Franciji. Na prejšnjih dveh dirkah so si trije Američani razdelili stopničke zmagovalnega odra. Lani je zmagal Christian Vande Velde, ki je bil leta 2011 drugi. Predlani je zmagal Levi Leipheimer, ki je bil lani tretji, medtem ko je Tejay Van Garderen lani osvojil drugo, predlani pa tretje mesto. Leipheimerja tokrat na dirki ne bo, bosta pa zato na štartu oba preostala akterja prvih dveh dirk. Na dirki bodo od kolesarjev, ki bi lahko dosegli dober rezultat, nastopili še Thomas Danielson, Andrew Talansky, Richie Porte, Andy Schleck, Michael Rogers, Peter Sagan, Darwin Atapuma, Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Mathias Frank, Andreas Kloden, Damiano Caruso, Tiago Machado, Joseph Dombrowski in še kdo.

Svojo priložnost na dirki bo iskal tudi 25-letni Slovenec Luka Mezgec, ki zagotovo ne bo izboljšal lanske uvrstitve rojaka Janija Brajkoviča, ki je dirko končal na petem mestu. Bo pa lahko izboljšal najboljšo slovensko etapno uvrstitev na dirki, ki jo je lani s petim mestom v tretji etapi dosegel Jani Brajkovič. "Težko rečem, kaj pričakujem, saj niti ne vem, kako se bo moj organizem odzval na dirkanje na veliki nadmorski višini. Etape so zahtevne in pisane ne kožo dobrim hribolazcem. Sicer ni nujno, a vseeno pričakujem, da bo zmagovalca prve in zadnje etape določil ciljni šprint glavnine. Vsekakor pričakujem, da bo moja pripravljenost na tej dirki za stopnjo boljša kot na dirki po Poljski," je za Sportal pred pričetkom dirke povedal Luka Mezgec.

Ne spreglejte