Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 11. 2013,
19.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 9. 11. 2013, 19.44

8 let

Le trije prišli po avtogram Michaela Rasmussena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pretekli teden je nekdanji danski kolesar Michael Rasmussen izdal knjigo z naslovom Rumena mrzlica (Yellow fever). Slednjo je nato sam podpisoval, a interesentov za avtogram ni bilo.

Pretekli petek popoldne je v trgovini Storkfelt Bog & Ide v Ahlgadeju Michael Rasmussen podpisoval svojo knjigo. V eni uri, kar je bil tam, so po avtogram prišli le trije ljudje. Eden izmed njih je knjigo naročil še pred izidom, medtem ko sta jo ostala dva kupila na mestu samem, poroča danska spletna stran bt.dk. V knjigi, ki jo je izdal, Rasmussen ne priznava le svojih grehov, ampak je v težave spravil tudi številne druge kolesarje. Na udaru so predvsem njegovi moštveni kolegi ekipe Rabobank iz leta 2007.

V knjigi je "namočil" tudi Kanadčana Ryderja Hesjedala, ki je že pred tem Ameriški antidoping agenciji (USADA) priznal svoje grehe. Pri vsem skupaj je več kot očitno, da so ljudje siti nenehnih afer. Na Danskem sta pred Rasmussenom svoje grehe priznala že Bjarne Riis, ki je kot prvi Danec in edini doslej zmagal dirko po Franciji (leta 1996), in Bo Hamburger. Slednjega so leta 2001 zaradi pozitivnega testa na Eritropoetin odpustili iz ekipe CSC.

Nato se mu je odrekla še danska kolesarska zveza, saj ga niso več vpoklicali v reprezentanco. Hamburger je kariero zaključil leta 2006. Leto pozneje je tudi on izdal knjigo, katere naslov je Najvišja cena - priznanje kolesarja. V slednji je priznal, da je med letoma 1995 in 1997 uporabljal prepovedana sredstva, kot sta Eritropoetin in rastni hormon. A njegovo ime se je letos pojavilo tudi na spisku v francoskem senatu. Na slednjem so se znašli kolesarji, katerih odvzeti vzorci na dirki po Franciji leta 1998 so bili pozitivni. Ponovno so jih namreč analizirali leta 2004. Vsekakor iz tega lahko sklepamo, da se je Hamburger nekoliko dlje posluževal prepovedanih sredstev, kot je priznal v svoji knjigi.

V naslednjih mesecih bomo lahko videli, kaj bo prinesla knjiga Rumena mrzlica. Vsekakor je pred vsemi omenjenimi v knjigi težko obdobje. V knjigi je Rasmussen dejal, da je celotna ekipa Rabobanka, ki je leta 2007 nastopila na dirki po Franciji, uporabljala prepovedana sredstva. Na te navedbe se je takoj odzval trikratni svetovni prvak Oscar Freire, ki je dejal, da sam ni nikoli uporabljal prepovedanih sredstev. Rasmussen je nato dejal, da Freireja sam ni nikoli videl, da bi uporabljal prepovedana sredstva.

Na navedbe Rasmussena se je odzval tudi sedanji sponzor nekdanje ekipe Rabobank Belkin, ki je od vodstva ekipe zahteval dodatna pojasnila. Pred dnevi je za avstralsko spletno stran Cyclingnews spregovoril tudi Lance Armstrong, ki se v intervjuju kesa svojih dejanj. Potrdil je tudi, da se je že skušal opravičiti vsem ljudem, katerim je s svojim ravnanjem zagrenil življenje. Nekateri so mu to dovolili, a veliko je tudi takšnih, ki ga ne želijo slišati in videti. Bolj kot želja, da bi lahko spet nastopal na športnih tekmovanjih, ga žene naprej želja, da bi lahko ponovno pričel sodelovati pri dobrodelni organizaciji Livestrong, ki jo je po njegovih besedah ustanovil, še preden je pričel uporabljati prepovedana sredstva.

Ne spreglejte