Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
16.59

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Wilco Kelderman

Petek, 14. 8. 2015, 16.59

4 leta, 7 mesecev

Le Bon na kolesu priplaval do zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francoz Johan Le Bon (FDJ) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Beneluksu, preizkušnje Eneco Tour.

Na 179 km dolgi etapi od Riemsta do Sittard-Geleena je v sprintu premagal Nizozemca Dylana van Baarleja (Cannondale-Garmin), tretji je bil Danec Magnus Cort Nielsen (Orica GreenEdge).

Etapo je zaznamovalo predvsem vreme. Večji del je namreč kolesarje spremljal močan naliv, tako da je bilo na trenutke vse skupaj videti kot kakšna vodna bitka.

V teh nemogočih razmerah sta Le Bon in van Baarle pobegnila po 60 kilometrih in si privozila tudi že pet minut naskoka. Zmagovalec prejšnje etape in nosilec rumene majice Jos van Emden je bil v glavnini, ki pa ji ni uspelo ujeti ubežnikov. Po zadnjem vzponu se je njuna prednost sicer nekoliko stopila, toda približno 40 najbolj vztrajnih zasledovalcev, ki so ostali v prvi skupini, ju ni več moglo ujeti.

Šele Andre Greipel je deset kilometrov pred koncem, ko je tekmovalce vendarle nehal neusmiljeno močiti dež, skušal napasti, toda v navezi s Timom Wellensom, Wilcom Keldermanom in Magnusom Cortom Nielsenom je sledila le nekoliko zmanjšana razlika. Kolesarja v ospredju sta namreč dobro sodelovala, šele dva kilometra pred ciljem pa je Le Bon skočil naprej, pri čemer se je dotaknil kolesa motocikla s snemalcem pred seboj in skorajda padel. A je le prišel do nekaj skromnega naskoka, van Baarle pa nato ni imel več moči za protinapad in se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Skupno je vodstvo prevzel Kelderman (Lotto), ki je ciljno črto prečkal v prvi zasledovalni skupini z devetimi sekundami zaostanka. Le sekundo za njim pa je zdaj rojak Van Emden. Tretji je z osmimi sekundami zaostanka današnji zmagovalec Le Bon.

Trije slovenski predstavniki na dirki, Luka Pibernik (Lampre-Merida), Jan Polanc (Lampre-Merida) in Simon Špilak (Katjuša), so se zvrstili od 75. do 79. mesta, Kristijan Koren (Cannondale) je bil 110. Skupno je najboljši Slovenec Špilak na 62. mestu, Polanc je 74., Pibernik 84., Koren pa 124.

V soboto bodo kolesarji vozili na 198 km dolgi šesti etapi od Heerlena do Houffalizeja.

Ne spreglejte