Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2009,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 21. 6. 2009, 10.58

8 let

Kumpu šprint v NM, Fuglsang pokoril Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dirka Po Sloveniji se je zaključila s ciljnim šprintom v Novem mestu, ki je pripadel članu Adrie Mobila Marku Kumpu. Zmago v skupnem seštevku si je prikolesaril Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank).

4. etapa, Šentjernej - Novo mesto (153 km)

Cilj, Novo mesto 153 km 1. Marko Kump (Adria Mobil) 3;46:02 2. Luca Paolini (Acqua Sapone) 3. Marco Bandiera (Lampre) oba isti čas ...

Cilj - Marko Kump (Adri Mobil ) je kot prvi prikolesaril v zadnji ovinek čez Kandijski most in uspel zadržati pozicijo do cilja ter se tako veselil etapne zmage. Skupni zmagovalec je postal Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank).

1 km do cilja – 15.44 - Vsa glavnina je že skupaj. Kolesarji se pripravljajo na ciljni šprint.

2 km do cilja - Kot kaže bo glavnina ujela Jensa Voigta (Team Saxo Bank), ki ima le še 100 metrov prednosti.

3 km do cilja – 15.42 - Jens Voigt (Team Saxo Bank) ima dobrih 200 metrov prednosti pred zasledovalci.

5 km do cilja – POBEG - 15.38 - Začeli so se poskusi pobegov. Pobegnil je kolesar Team Saxo Banka. Za njim sta dva kolesarja Lampreja in ISD Nerija.

5 km do cilja – 15.38 - Nič pretresljivega v zadnjih kilometrih. Kolesarji se počasi ogrevajo za zaključni šprint.

10 km do cilja – 15.32 - Glavnina še vedno skupaj. Hitrosti so visoke, kmalu pa lahko pričakujemo boj za etapno zmago.

15.27 - Kristijan Koren - Pravkar smo izvedeli, da je Kristijan Koren slavil še v zadnji etapi kolesarske dirke Girobio, ki se je do letos imenovala Baby Giro d'Italia.

137 km – 15.24 - Kolesarji so že petič prečkali ciljno črto. Še vedno je ekipa Team Saxo Bank na čelu. Do konca sta še dva kroga.

127 km – 15.11 - Glavnina je močno razpotegnjena. Tempo je iz kilometra v kilometer večji. Ekipe so že začele izvajati taktične različice za ciljni šprint, pred katerim želijo svoje kolesarje pripeljati v najboljši izhodiščni položaj.

Leteči cilj, Novo mesto 129 km Frank Hoj (Team Saxo Bank) - 5 točk Jens Voigt (Team Saxo Bank) - 3 Aleksander Kolobnev (Team Saxo Bank) - 1

127 km – 15.11 - Tempo je kar močno narastel. Narekujejo ga kolesarji Team Saxo Banka, saj ne želijo, da bi pri letečemu cilju prišlo do kakšnega pobega.

121 km – 15.03 - Kolesarji so ponovno na Glavnem trgu. Do zaključka dirke so še štirje krogi, oziroma 32 km.

115 km – 14.54 - Ob trasi v Novem mestu se je zbralo veliko ljubiteljev kolesarstva. Glavne akterje pa čaka še pet krogov po dolenjskem mestu.

112 km – 14.49 - Še vedno na čelu glavnine kolesarji Team Saxo Banka.

108 km – 14.45 - Ni videti, da bi se kateri od kolesarjev odločil za pobeg po ulicah Novega mesta. Glavnina je še vedno trdno skupaj.

104 km – 14.35 - Približno kilometer do prvega prečkanja ciljne črte na Glavnem trgu v Novem mestu. Kolesarji jo bodo v zaključku etape prekolesarili še šestkrat.

101 km – 14.35 - Tempo glavnine se je močno zmanjšal. Kolesarji se počasi približujejo Novemu mestu. V zaključku etape lahko torej pričakujemo šprint glavnine.

98 km – 14.29 - Kolesarji zapuščajo Gabrje in se vozijo proti Novemu mestu, kjer jih čaka sedem krogov vožnje po dolenjski prestolnici.

90 km - 14.21 - Kolesarji Team Saxo Banka imajo vse pod kontrolo in dobro branijo rumeno majico, ki je na plečih Jakoba Fuglsanga.

Leteči cilj, Gabrje 90 km Lasse Bochmann (Team Saxo Bank) – 5 točk Nicki Sörensen (Team Saxo Bank) - 3 Anders Lund (Team Saxo Bank) – 1

82 km – 14.07 - Brez posebnosti na dirki Po Sloveniji. V ospredju še vedno kolesarji ekipe Team Saxo Bank. Pričakujemo lahko, da bo Giovanni Visconti, član ekipe ISD Neri, na naslednjem letečem cilju skušal osvojiti kakšno izmed točk v boju za modro majico.

81 km - 14.05 - Akterji na slovenski pentlji se približujejo drugemu letečemu cilju, ki bo tako kot prejšnji gorski v Gabrjah.

80 km – 14.00 - Trenutno kolesarji vozijo kroge okoli Gabrij. Na čelu glavnine so kolesarji Team Saxo Bank.

69 - 13.47 - Na gorskem cilju so vsa prva tri mesta zasedli kolesarji Team Saxo Banka, ki imajo v lasti rumeno majico.

Gorski cilj, Gabrje 69 km Anders Lund (Team Saxo Bank) – 6 točk Lasse Bochmann (Team Saxo Bank) – 4 Nicki Sörensen (Team Saxo Bank) - 2

67 km – 13.40 - Kolesarji se približujejo gorskemu cilju v Gabrju.

64 km – 13.32 - Na čelu glavnine so kolesarji ekipe Team Saxo Bank. Na krogu okoli Gabrja se je zbralo veliko število gledalcev. Pred tekmovalci so še trije krogi okoli tega kraja.

59 km – 13.24 - Danes je po podatkih organizatorja jubilejna 100. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji, na kateri so prekolesarili skupno več kot 14.000 kilometrov.

55 km – 13.17 - Tretja skupina je ujela glavnino, ta pa ubežnika, tako da je sedaj v ospredju približno 90 kolesasrjev.

54 km – 13.14 - Glavina je upočasnila tempo, zaradi česar se bo tretja skupina najverjetneje kmalu priključila. Prednost ubežnika je medtem narasla, kolesarji pa se približujejo Gabrjam, kjer bo tudi edini gorski cilj v tej etapi.

52 km – 13.10 - Patrik Sinkewitz (PSK Whirpool) ima 32 sekund prednost pred glavnino, medtem ko tretja skupina zaostaja približno minuto za rumeno majico.

47 km – 13.04 - Ker je bila prednost ubežnikov vse skozi konstantna, se je Kristjan Fajt (Adria Mobil) odločil, da počaka glavnino, medtem ko Patrik Sinkewitz (PSK Whirpool) nadaljuje s pobegom. Njegova prednost se ni spremenila.

46 km - 13.03 - Povprečna hitrost po prvi uri vožnje je 42,5 km/h.

45 km – 13.01 - Prednost ubežnikov je 22 sekund. Na čelu glavnine sta dva kolesarja ISD Neri, saj slednji ne želijo, da bi Domenico Pozzovivo (CSF Group Navigare) ulovil to skupino, kajti Dario David Cioni (ISD Neri) bi imel s tem priložnost, da se zavihti na tretje mesto v skupnem seštevku. Pozzovivo zaostaja za to skupino 1:15.

40 km – 12.56 - Ubežniku se je pridružil še Kristjan Fajt (Adria Mobil).

39 km – POBEG - 12.55 - Druga skupina petnajstih kolesarjev je ulovila prvo. Takoj je sledil pobeg Patrika Sinkewitza (PSK Whirpool).

36 km – 12.49 - V ospredju je skupina 35 kolesarjev, v kateri sta rumena majica (Jakob Fuglsang) in bela majica (Blaž Furdi - Sava Kranj). Druga skupina (15 kolesarjev) zaostaja 20 sekund, tretja že 1:15, medtem ko za četrto ni podatka.

32 km – 12.44 - Druga skupina, na čelu katere je rumena majica, bo vsak čas ujela prvo skupino. Na enem izmed zavojev je slednja razpadla še na dva dela. Ekipa Team Saxo Bank se močno trudi, da bi Jakoba Fuglsanga pripeljala povsem v ospredje. Tretji v skupnem seštevku Domenico Pozzovivo (SCF Group Navigare) pa denimo zaostaja že za več kot minuto.

30 km – 12.41 - Hitrosti so v tem trenutku maksimalne. Glavnina se je razbila na štiri dele. Prvi dve skupini bosta kmalu skupaj, medtem ko tretja in četrta zaostajata že več kot minuto.

25 km – 12.32 - Tempo, ki ga je narekovala ekipa ISD Neri pred prihodom na leteči cilj, je botroval, da se je glavnina razbila na tri dele. V prvi je dvajset kolesarjev, ki imajo deset sekund prednosti pred drugo skupino 30 kolesarjev, ti pa še deset sekund pred tretjo. Rumena majica – Jakob Fuglsang - je v drugi skupini.

Leteči cilj, Šentjernej 25 km Kristjan Fajt (Adria Mobil) – 5 točk Giovanni Visconti (ISD Neri) – 3 Aleksander Kolobnev (Team Saxo Bank) – 1

23 km – 12.32 - Kolesarji se približujejo prvemu letečemu cilju, ki bo v Šentjerneju. Na čelu glavnine ekipa ISD Neri, ki skuša svojemu kolesarju Giovanniju Viscontiju pripraviti dobro izhodišče, da bi na letečem cilju osvojil kakšno točko, ki jo potrebuje v boju za modro majico (najboljši v skupni razvrstitvi po točkah na dirki Po Sloveniji).

20 km – 12.27 - Glavnina še vedno v lagodnem tempu nadaljuje današnjo etapo.

16 km – 12.21 - Potem ko je glavnina ulovila Hoja, se je tempo kolesarjev močno zmanjšal.

14 km – 12.18 - Kolesarji so pričeli z drugim od tregh krogov po Šentjerneju. Glavnina je ujela Franka Hoja (Team Saxo Bank). Kmalu lahko pričakujemo nove poskuse pobega.

12 km – 12.16 - Frank Hoj (Team Saxo Bank) ima 40 sekund prednosti in pogleduje nazaj, kje je glavnina. Kolesarjem nagaja močan veter.

10 km – 12.13 - Ekipi ISD Neri uspelo znižati prednost ubežnika na 50 sekund. Kolesarji počasi zaključujejo krog v Šentjerneju.

7 km - 12.10 - Prednost ubežnika znaša 1:30. Na čelu glavnine so kolesarji ISD Neri.

5 km - Frank Hoj (Team Saxo Bank) ima minuto prednosti. Leta 1995 je zmagal etapo Novo mesto – Portorož. Tisto leto je bil najboljši v točkovanju za točke - trenutno modra majica.

3 km - 12.04 - Frank Hoj (Team Saxo Bank) povečuje prednost, na čelu glavnine so kolesarji Adrie Mobila.

1 km - POBEG - 12.01 - Za pobeg se je odločil Frank Hoj (Team Saxo Bank), ki ima 25 sekund prednosti.

12.00 - Štart etape. Temperatura ozračja je 25 stopinj Celzija.

Še 15 minut do začetka štarta četrte etape na dirki Po Sloveniji. V Šentjerneju je praktično vse pripravljeno za začetek zadnje etape.

Majice, ki jih bodo kolesarji nosili v zadnji etapi: Rumena (vodilni v skupnem seštevku): Jakob Fuglsang Modra (vodilni po točkah): Domenico Pozzovivo Pikčasta (vodilni po točkah za gor. cilje): Simon Špilak Bela (vodilni med mladimi kolesarji): Blaž Furdi

Jakob Fuglsang je vodilni tako v skupnem seštevku kot tudi v točkah za gorske cilje ter v generalni razvrstitvi po točkah, zato bosta Pozzovivo ter Špilak v zadnji etapi nosila modro, oziroma pikčasto majico.

Že po tradiciji bo cilj dirke Po Sloveniji v Novem mestu, kjer lahko kolesarji pričakujejo lepo število gledalcev, saj je vreme danes dolenjski prestolnici veliko bolj naklonjeno kot včeraj Krvavcu.

Pred tekmovalci je 153 km vožnje. Prednost 2:48 pred Tomažem Nosetom bo branil Jakob Fuglsang, ki se bo še tretji dan zapored vozil v rumeni majici.

Zadnja etapa 16. dirke Po Sloveniji bo v celoti potekala na Dolenjskem. Štart bo ob 12. uri v Šentjerneju, kolesarje pa bo pot nato vodila skozi Gabrje do Novega mesta, kjer bo sledila krožnja vožnja.

Ne spreglejte