Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2009,
17.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 21. 6. 2009, 17.52

8 let

Kljub slavju Fuglsanga varna prednost Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Novem mestu smo v ciljnem šprintu dobili še četrtega kolesarja, ki se je veselil etapne zmage na 16. dirki Po Sloveniji. Veliki met je uspel Marku Kumpu. Skupna zmaga romala v noge Jakoba Fuglsanga.

Zadnji dan dirke Po Sloveniji so kolesarji začeli v Šentjerneju. Pot jih je nato vodila do Gabrja, kjer je bil edini gorski cilj in nato še do Novega mesta, kjer so potekali zaključni krogi. Danska ekipa Team Saxo Bank, ki je imela v lasti rumeno majico (Jakob Fuglsang), je vnovič dokazala, da na slovenskih cestah ni imela konkurence. Njeni kolesarji so le na letečem cilju v Šentjerneju dovolili, da so se do točk dokopali kolesarji iz drugih moštev, kasneje pa so pobrali vse, kar je bilo možno - vključno s skupno zmago na slovenski pentlji, katere se je veselil Fuglsang.

"Ponosen sem, da sem osvojil dirko Po Sloveniji. Ekipa je vse štiri dni funkcionirala odlično. Brez pomoči sotekmovalcev ne bi naredil takšnega uspeha. Pred mano so novi podvigi. Za začetek bom nastopil na danskem državnem prvenstvu, kjer bom nastopil v posamični vožnji na čas kot tudi na cestni preizkušnji," je po prihodu v cilj povedal 24-letni danski kolesar Jakob Fuglsang.

Sicer so mnogi nakazovali, da bi lahko zadnja etapa – predvsem vožnja skozi Gabrje - spremenila položaj povsem pri vrhu, če bi bile razlike minimalne, a je imel Fuglsang pred nedeljskim dnevom velikih 2:48 naskoka pred domačim adutom Tomažem Nosetom (Adria Mobil). Tako so prav vse ekipe skozi celotno traso s ciljem v Novem mestu delale za svoje šprinterje. Predvsem je bilo pomembno, da so imeli njihovi aduti v zadnjem ovinku čez Kandijski most odlično izhodišče za sam zaključek etape. Najboljša taktika je uspela domačemu moštvu Adrii Mobilu in njenemu kolesarju Marku Kumpu. Dvajsetletni kolesar je kot prvi zapeljal čez most in nato v finišu pometel s konkurenco ter prišel do uspeha kariere.

"Zmaga v današnji etapi je največja v moji karieri. Na dirki Po Sloveniji si nisem mogel zaželeti več kot to, da sem na domači dirki, pred domačimi navijači slavil etapno zmago. Za ta uspeh je zaslužna vsa ekipa z Urošem Murnom na čelu. Slednji je v zadnjem kilometru opravil sijajno delo, potem ko me je pred zadnji ovinek uspel pripeljati na prvem mestu," je dejal Kump, ki je veliko zmago dosegel v 100. etapi dirke Po Sloveniji, kar daje njegovemu uspehu dodatno težo.

Na 16. izvedbi dirke Po Sloveniji so si tujci in Slovenci pravično razdelili število zmag v posameznih etapah. V prvi in drugi sta se veselila Fuglsang in Giovanni Visconti, v zadnjih dveh dneh pa sta kraljevala Simon Špilak in Kump. Sicer pa je Fuglsang zmanjšal prednost Slovencev v skupnih zmagah. Razmerje je sedaj 9:7 v korist slovenskih kolesarjev.

Organizatorji slovenske pentlje so zadovoljni s potekom dirke, kakor tudi z odzivom javnosti, saj je 16. izvedbo dirke ob progi spremljalo lepo število ljubiteljev tega športa. Že za naslednje leto pa Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke, obljublja, da bo konkurenca še boljša. Več v spodnjem intervjuju.

Ne spreglejte