Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2015,
23.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 5. 5. 2015, 23.28

8 let, 3 mesece

Še tretjič 3:1, a tokrat se je smejalo Slovakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenska hokejska reprezentanca je izgubila še tretje srečanje na SP. Po preobratu v zadnji tretjini, v kateri so Slovenci lep čas preživeli na kazenski klopi, so Slovaki zmagali s 3:1.

Reprezentanci sta se do večernega obračuna na SP pomerili štirikrat, od tega enkrat v skupini C in trikrat med elito. Slovenija je s prvenstev vselej odšla kot poraženka, ima pa v knjigi medsebojnih obračunov zapisano pomembno zmago.

Februarja lani je v skupinskem delu olimpijskih iger s 3:1 sploh prvič premagala Slovake, ki jih poraz iz Sočija boli še danes. Slovaki, na četrtem zaporednem svetovnem prvenstvu jih vodi češki strateg Vladimir Vujtek (leta 2002 jih je v Helsinkih popeljal do srebrne medalje), so turnir odprli z dvema zmagama – po kazenskih strelih so premagali Dance, v podaljšku še Beloruse –, risi pa so vpisali dva poraza (proti Belorusom in Rusom) in bi jim vsaka točka v obstoju še kako prav prišla.

Tako kot na prvi tekmi je tudi tokrat med slovenskima vratnicama začel Robert Kristan, vloga drugega vratarja je pripadla Gašperju Krošlju, poškodovanemu Luki Gračnarju (lažje nategnjena kolenska vez,) pa sta se na tribuni pridružila branilec Žiga Pavlin in napadalec Miha Verlič.

Povratnik Urbas utišal Slovake

Slovenci so pogumno odprli srečanje, prvi napad, v katerem je prvič na prvenstvu z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom zaigral Jan Urbas, ki je zaradi bolezni izpustil prvi srečanji, je odločno krenil proti vratarju Janu Lacu. Slovakom se je nato že v tretji minuti ponudila igra z igralcem več, ki pa je niso izkoristili. Risi so bili še naprej bolj domiselni, v šesti minuti je bilo izjemno vroče pred slovaškimi vrati, Marcel Rodman je pred menjavo našel Jana Muršaka ta pa z bližine ustrelil mimo vrat in Slovaki so si lahko oddahnili. So se jim pa obrazi povesili že minuto zatem, ko je imela Slovenija igralca več. Po strelu Aleša Kranjca z modre črte je Jan Urbas pred vrati Laca podstavil palico in utišal več tisoč glasnih slovaških grl.

Slovaki so po zadetku zaigrali bolje, lepi priložnosti sta imela Richard Panik, ki se je sam znašel pred Kristanom, in Marco Dano, a so Slovenci zdržali. Slovaški pritisk je v 13. minuti prekinil prvi napad – Kopitar je podal do Urbasa, ta ustrelil, odbitek je poskušal v gol pospraviti Muršak, a bil neuspešen. Svoje priložnosti so do konca tretjine imeli tudi Slovaki, ki pa so se morali na odmor odpraviti z zadetkom zaostanka.

Neizkoriščene priložnosti

Na začetku druge tretjine je na kazensko klop sedel Ivan Baranka, risi, ki so večino časa igrali le na tri napade, pa so imeli še drugič igralca več. Poskušal je Kopitar, nevaren je bil še Klemen Pretnar, ki je streljal od daleč, Laco pa je njegov strel ubranil. V drugem delu tretjine so pritisnili Slovaki, Marco Dano je pridrsal izza gola in poskušal pospraviti plošček v mrežo, a ga je Lix zaustavil tik preden bi prečkal črto. Kmalu zatem je sam pred Kristana pridrsal Milan Bartovič in ustrelil, slovenski vratar je plošček odbil, odbitek pa so na varno pospravili risi, ki so tokrat uresničili napovedi in bolje pomagali svojemu vratarju. Slovaki so imeli do odmora še dva power-playa, ko je bil Lix na hudi preizkušnji, a jo je odlično prestal, tudi s pomočjo dobre slovenske igre v obrambi, in Slovenci so pred zadnjo tretjino še vedno držali tesno vodstvo.

Preobrat (s pomočjo) za slovaško veselico

Slovakom ni preostalo drugega kot popoln napad, s tribun pa jim je zalet dajala še bučna podpora. In ko so sodniki v sedmi minuti Slovakom podarili še drugi power-play v tej tretjini – Aleš Mušič je bil izključen, saj je po mnenju sodnikov sam prestavil gol in zavlačeval igro –, to ni obetalo dobrega nadaljevanja. Gol je visel v zraku, plošček pa v slovenski mreži končal po sporni akciji v 48. minuti, ko je eden od Slovakov zrušil Anžeta Kopitarja, a je sodniška piščalka ostala nema, izenačenje pa je po podaji Tomaša Surovyja priigral junak slovaške zmage nad Belorusijo Andrej Meszaroš. Gostitelji so imeli še naprej pobudo, ki jo je z zadetkom z bližine za popoln preobrat in veliko domače slavje v 55. minuti kronal Kopitarjev klubski soigralec Marian Gaborik.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar je dve minuti pred koncem vzel pol minute odmora, dobro minuto pred iztekom rednega dela so risi zaigrali brez vratarja, a so se jim vsi poskusi izenačitve in zlata vredne točke izjalovili, Gaborik pa je zmago potrdil z zadetkom v prazen gol.

Ne spreglejte