Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2015,
14.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 5. 4. 2015, 14.42

8 let, 3 mesece

Risi zagrizli v misijo Ostrava (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na veliko noč je Matjaž Kopitar na Jesenicah pozdravil varovance, s katerimi uradno začenja priprave na svetovno prvenstvo v Ostravi. Na nekaj članov, ki še igrajo v klubih, bo moral še počakati.

Gorenjska in štajerska ekipa, ki sta v preteklih dneh trenirali ločeno, prva od srede že pod taktirko Matjaža Kopitarja, sta v nedeljo združili moči in začeli treninge na prihajajoče svetovno prvenstvo, ki ga bosta med 1. in 17. majem gostili Praga in Ostrava in kjer bo prvi cilj risov obstanek med elito.

Prepričal se je, da so na visoki ravni

Strokovni štab je na nedeljski zbor na Jesenicah, tam se bo Slovenija pripravljala do 15. aprila (sledi selitev v Ljubljano) in odigrala tudi dve prijateljski tekmi z Japonci, povabil 22 hokejistov. Med njimi je priložnost, da vsaj na začetku okusi članske priprave in pridobi nekaj koristnih izkušenj za prihodnost, dobil 22-letni napadalec kranjskega Triglava Tadej Čimžar.

"Zadnji teden, ko sem bili z nekaterimi na Jesenicah, sem se prepričal, da so na kar visoki ravni. Priprave začenjamo iz dobrega položaja, zdaj jih moramo čim bolje izkoristiti. Delalo se bo trdo, to vsi fantje vedo. Del priprav, ki bo na Jesenicah, bo zelo intenziven, saj bomo v kratkem času odigrali veliko tekem in tudi treningov bo veliko. Po tekmi v Ljubljani bodo imeli kakšen dan prosto, potem pa sledi piljenje zadnjih detajlov v igri in nato še zadnja tekma z Nemci," je na zboru sedmi sili pripravljalni načrt razkril slovenski strateg, ki bo na popolno ekipo moral še počakati.

Mnogi imajo namreč še klubske obveznosti. Robert Sabolič igra polfinale češke Extralige, Jan Muršak konferenčni finale KHL (o finalistu bo odločala sedma tekma), Boštjan Goličič je prav danes postal francoski prvak, njegov Gap je ugnal Epinal, katerega dres so nosili Ken Ograjenšek, Andrej Hočevar, Anže Kuralt in Gašpr Sušanj, Luka Gračnar šele začenja finale lige EBEL, Andrej Tavželj čaka na finale lige VHL, tu so še nekateri fantje, pred katerimi je finale domačega prvenstva, pa Anže Kopitar, ki se s Kralji srdito bori za končnico lige NHL. Mož s taktirko si ob spremljanju klubskih tekem omenjenih legionarjev želi le: "Po vsaki tekmi – ogledal sem si jih kar nekaj in fantje, ki jih pričakujem, kar dobro igrajo –, samo upam, da se ni kdo znašel na listi poškodovanih, saj vemo, da top igralcev nimamo na pretek."

Med tistimi, ki bi si jih želeli gledati v Ostravi, je tudi Anže Kopitar. Se je selektor s svojim sinom o svetovnem prvenstvu že kaj pogovarjal? "Mislim, da imajo ekipo, ki je psihično dovolj močna, da bo prišla v končnico. Če pa ne bo, se bomo pa potem naprej pogovarjali."

Ko se dobro razumeš, ni problema

Če je nastop najboljšega slovenskega hokejista pod vprašajem, pa je že zdaj jasno, da tam ne bo izkušenega napadalca Davida Rodman, ki še ni okreval po poškodbi roke. Bo pa tam njegov starejši brat, Marcel, ki se letos prav tako ni izognil poškodbi, a je na srečo že pripravljen na igro: "Moja poškodba je popolnoma sanirana, pripravljen sem na poln kontakt."

V drugem delu zadnje sezone igralec Celovca, s katerim se dogovarja za sodelovanje tudi v prihodnji sezoni, se skoraj mesečnih skupnih priprav veseli: "Super je biti spet skupaj. Vedno pravim, da se ima naša ekipa "fajn", ko je skupaj, tako da se res veselim vseh priprav." Se v enem mesecu torej ne bodo naveličali eden drugega? "Je rekel selektor, da bomo imeli vmes nekaj prosto, tako da se bomo lahko malo spočili eden od drugega (smeh, op. a.). Ne, saj smo navajeni. Ko se dobro razumeš, ni nikoli problema, problem bi bil, če bi imeli kakšne notranje težave, a teh ni," še pravi Rodman.

Ne rezultat, pač pa dati vse od sebe

Po le dveh dneh skupnega treninga slovensko reprezentanco v torek v Zagrebu čaka prva od šestih pripravljalnih tekem. Prva domača pripravljalna tekma bo v petek, 10. aprila, na Jesenicah proti Japoncem. Sledile bodo tekme z Madžari (12. april, v gosteh), še enkrat z Japonci (15. april, na Jesenicah), z Avstrijci (19. april, v Ljubljani), generalko pred SP pa bodo 29. aprila opravili proti Nemcem v Berlinu.

"Na teh pripravljalnih tekmah rezultat vsekakor ne bo v ospredju. Bolj si želim videti, kako bo kdo reagiral v določeni fazi, trenutku tekme. Malo bom mešal peterke, da bom videl, kako in kaj. Pričakujem pa, da bo vsak, ki bo na ledu, dal od sebe vse, kar zna, in bo naredil to, kar se bomo dogovorili," od varovancev pričakuje Kopitar.

Ne spreglejte