Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 6. 2016,
21.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Euro 2016 infografika

Četrtek, 23. 6. 2016, 21.57

6 let, 6 mesecev

Statistika skupinskega dela Eura (2.)

Kdo največ strelja, podaja in teče?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Na evropskem prvenstvu v Franciji še ni znan prvak, so pa znani nekateri zmagovalci skupinskega dela. Naslovi v različnih statističnih rubrikah so romali na Portugalsko, v Nemčijo, Španijo in celo v Ukrajino. V čem so bile najboljše?

Statistika skupinskega dela (1.)

V skupinskem delu je bila, če se upoštevajo streli na vrata tekmecev, najbolj napadalna Portugalska. Njeni nogometaši so sprožili 69 strelov, največ izmed vseh na Euru, kar pa je zadoščalo le za štiri zadetke in tri osvojene točke. Cristiano Ronaldo, Nani in druščina sploh niso okusili sladkosti zmage, ampak trikrat zapored remizirali.

Največ strelov na eni tekmi so zabeležili Angleži, najmanj pa njihovi britanski ''bratje'' Severni Irci. Razlika je ogromna, kar 28 proti 2. Svoje navijače so jezili Švedi, saj so kar dve tekmi končali brez samcatega poizkusa v okvir vrat tekmeca. Pa čeprav so imeli v ekipi svežega reprezentančnega upokojenca Zlatana Ibrahimovića

Wales kralj učinkovitosti v napadu

Gareth Bale na tem prvenstvu redko zapravlja priložnosti, ko udari na gol. | Foto: Gareth Bale na tem prvenstvu redko zapravlja priložnosti, ko udari na gol. Kdo je bil najbolj učinkovit v napadu? To so bili Valižani, ki imajo v svojih vrstah tudi Garetha Bala. Edini na prvenstvu so v zadetke pretopili več kot 50 odstotkov strelov v okvir vrat. Blizu so bili tudi Severni Irci in Madžari, ki se prav tako pripravljajo na obračune v osmini finala. Najslabši so Švedi, Turki in Rusi. Slaba učinkovitost se jim je maščevala, saj so domov odpotovali že po skupinskem delu. Od reprezentanc, ki so napredovale v osmino finala, so največ priložnosti zapravile Poljska, Francija in Anglija.

Ko so Nemci na zadnjem dvoboju skupine C premagali Severno Irsko, so bili popolni gospodarji na igrišču. Žogo so imeli v svojih nogah kar 71 odstotkov igralnega časa, na omenjeni tekmi pa si med seboj izmenjali kar 704 podaj, kar je za zdaj rekordni dosežek prvenstva. Na vseh treh tekmah se jim je žoga rada lepila za noge, saj so jo imeli v svoji posesti skoraj dve tretjini igralnega časa.

 

Pričakovano je zaradi igralnega sloga, ki temelji na kratkih podajah, na lestvici podaj visoko tudi Španija. Rezultatsko ni bila tako uspešna, kot je načrtovala, saj je v skupini D zaostala za Hrvaško. Veliko posest je imela tudi Portugalska, ki se bo po treh stresnih remijih v nepredvidljivi skupini F v izločilnem delu srečala prav s kockastimi.

Največja senzacija prvenstva ni ljubiteljica podaj

Ko so Nemci premagli Severne Irce, so imeli žogo v nogah kar 71 odstotkov srečanja. | Foto: Ko so Nemci premagli Severne Irce, so imeli žogo v nogah kar 71 odstotkov srečanja. Najmanjšo posest žoge so v skupinskem delu Eura imeli Islandci, eni izmed najbolj pozitivnih presenečenj turnirja (34,7 odstotkov). Od udeleženk, ki so napredovale med 16 najboljših, so imele v povprečju manj kot 45 odstotkov posesti le še Wales, Poljska in Severna Irska.

Pod 50 sta tudi slovenski sosedi Italija in Hrvaška (48,3 odstotka), ki ju v osmini finala čakata odmevna tekmeca (Španija in Portugalska) drugi dve slovenski znanki, Avstrija in Madžarska, pa sta imeli žogo več v posesti od njunih tekmecev. Avstrijcem to ni pomagalo do uspeha, Madžare pa je to pripeljalo do zgodovinskega prvega mesta v skupini F.

Španija je ohranila primat v številu podaj na tekmo (v povprečju jih je bilo 674,3 na tekmo), imajo tudi največji odstotek uspešnih podaj (92,7 odstotkov). Nemci so blizu. Najmanj podaj na tekmo so imeli Islandci (221,3), hkrati pa so bile njihove podaje tudi najbolj netočne na prvenstvu (le 72,4 odstotkov uspešnih), a jih to ni odvrnilo od epske uvrstitve v osmino finala. Tam jih čakajo Angleži, ki  na tekmo beležijo skoraj 500 podaj.

Ukrajincem tolažilna nagrada

Ukrajina na evropskem prvenstvu v Franciji ni osvojila niti ene točke. | Foto: Ukrajina na evropskem prvenstvu v Franciji ni osvojila niti ene točke. Največ so na posamezni tekmi pretekli Italijani. Na tekmi z Belgijo, s katero so odprli prvenstvo in navdušili z zmago z 2:0, s katero so si odprli pot do prvega mesta v skupini E, so skupaj pretekli skoraj 120 kilometrov. Naredili so za dobrih 20 kilometrov več kot Portugalci na eni izmed lepotic prvenstva (3:3 proti Madžarski), kjer so statistiki zabeležili, da so skupaj pretekli manj od stotih kilometrov.

Zanimivo je, da v rubriki pretečenih kilometrov kraljujejo Ukrajinci, ki so si od evropskega prvenstva obetali bistveno več od treh porazov, zadnjega mesta v skupini in nehvaležnega dosežka. Prvenstvo so kot edini zapustili brez doseženega zadetka. So pa največ pretekli, a jim to ni pomagalo pri uresničitvi ciljev.

Veliko so (povprečno na tekmo) pretekli tudi Italijani, Čehi, Nemci in Islandci. Na dnu lestvice so se znašli Irci, Romuni, Belgijci, Turki in Albanci. Med 16 so izmed omenjene peterice napredovali le Irci in Belgijci, oboji iz skupine E, kjer so imeli opraviti s ''podprvaki'' teka na letošnjem Euru, Italijani.

''Tek'' do naslova evropskega prvaka se bo z uvodnimi dvoboji osmine finala nadaljeval v soboto, zmagovalec pa bo kot prvi ciljno črto pretekel 10. julija, ko bo Stade de France gostil sklepno dejanje Eura.

Ne spreglejte