Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 6. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Euro 2016 Švedska Zlatan Ibrahimović

Četrtek, 23. 6. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Zlatan Ibrahimović odigral zadnjo tekmo v švedskem dresu

Veliki Ibrahimović se bo nekaj časa počutil praznega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Zlatan Ibrahimović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zlatan Ibrahimović, karizmatični Šved z bosanskimi in hrvaškimi koreninami, v razkošni karieri pogreša le dve stvari. Nikoli ni osvojil lige prvakov, z reprezentanco pa se ni nikdar približal vrhu na največjih tekmovanjih. Za ligo prvakov bo še čas, za drugo pa ne, saj je državni dres zadnjič oblekel 22. junija 2016 in nato pomahal v slovo.

Ob samosvojem Švedu ni nikoli dolgčas. Njegov vir vrhunskih potez in atraktivnih zadetkov je neusahljiv, samozavest pa na tako visoki ravni, da je tekmece vedno čakalo zahtevno delo. Zlatan Ibrahimović se je odločil, da je dovolj. Pri 34 letih je končal reprezentančno pot, zvesti navijači pa so z žalostjo ugotavljali, kako nogometašu njegovega kova ni bilo dano, da bi dosegel še kaj več. Njegovi rojaki z redkimi izjemami niso dohajali njegove vrednosti, zato so izostali odmevnejši rezultati.

Ibrahimović, eden najboljših napadalcev na svetu, se je od državnega dresa poslovil s porazom, s katerim je sklenil nastope na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji. Poslovil se je v Nici. Prizorišče je bilo več kot posrečeno, saj ime Nice v angleškem jeziku nosi zelo pozitivno sporočilno vrednost (prijazen, dober ...). Kot da bi mu bilo mesto, kjer bo še zadnjič oblekel rumeno-modri dres, usojeno.

Nepozabni in čarobni zadetki še danes osrečujejo navijače

Švedi so odločilno tekmo za napredovanje z Belgijci izgubili z 0:1, zadetek pa prejeli šest minut pred koncem. | Foto: Reuters Švedi so odločilno tekmo za napredovanje z Belgijci izgubili z 0:1, zadetek pa prejeli šest minut pred koncem. Foto: Reuters Skandinavci so v četrtek v neposrednem obračunu za napredovanje izgubili proti Belgiji in zasedli zadnje mesto v skupini E. Ibrahimović je tako pomahal v slovo po neuspehu in zapečatil 15-letno obdobje, v katerem je švedski dres oblekel 116-krat in prispeval 62 zadetkov.

Nekateri še danes kandidirajo za najatraktivnejše vseh časov. Na Euru pred 12 leti je tako italijansko mrežo zatresel v prepoznavnem kung-fu slogu z visoko dvignjeno peto, na prijateljski tekmi z Anglijo pa mu je uspel neverjetni podvig, ko je s škarjicami z ogromne oddaljenosti dokazal, da so poteze, pogoste v računalniških igricah, mogoče tudi na resničnih igriščih.

"Da bi končal reprezentančno pot razočaran? Nikoli. Zelo sem ponosen na vse, kar sem dosegel, in na to, da sem lahko nosil kapetanski trak. Rad bi se zahvalil vsem navijačem. Brez njih ne bi nikoli dosegel tega, kar sem. Kamorkoli bom šel, kjerkoli bom, bo vedno poleg mene švedska zastava. Nisem razočaran, ampak le ponosen in počaščen," je pred dvobojem dejal Zlatan, ki se je od Eura poslovil brez zadetka in švedske zmage.

V tako majhni deželi bo težko najti novega Zlatana

Navijači so mu po koncu tekme priredili velike ovacije. | Foto: Reuters Navijači so mu po koncu tekme priredili velike ovacije. Foto: Reuters "Zlatan je edinstven. Upam, da bomo našli kakšno primerno zamenjavo zanj, a bo to v tako majhni deželi, kot je Švedska, skoraj nemogoče," je priznal selektor Erik Hamren, ki mu je bilo žal, da je bilo slovo najboljšega švedskega nogometaša zaznamovano s tako bolečim porazom.

"Najbolj bom pogrešal tekme s Švedsko. Zastopal sem svojo domovino. Zdaj, ko je ne bom več, se bom na začetku počutil praznega. Bom pa ohranil prelepe spomine. Preživel sem prelepih 15 let in postal kapetan. Prišel sem iz majhnega Rosengarda in postal to, kar sem,'' je bil čustven Ibrahimović po porazu z Belgijo.

Tik pred koncem reprezentančne kariere se je ponudila možnost, da bi prvič zaigral tudi proti Sloveniji, a je bil na prijateljski tekmi v svojem rojstnem mestu Malmö zaradi lažje poškodbe le gledalec. Katančeva četa je s Švedsko remizirala brez zadetkov.

Vstopil je v obdobje rdečih vragov

V prihodnji sezoni bo najverjetneje branil barve rdečih vragov iz Manchestra. | Foto: Reuters V prihodnji sezoni bo najverjetneje branil barve rdečih vragov iz Manchestra. Foto: Reuters V prihodnje se bo Ibrakadabra, v prejšnji sezoni strelski stroj pariškega velikana PSG, posvetil le še klubskim nalogam. Skoraj zagotovo bo nogometno pot nadaljeval na Otoku. Na Old Trafford ga je povabil trener Jose Mourinho, s katerim je pri milanskem Interju spletel posebno vez, tako da bi bilo veliko presenečenje, če v sezoni 2016/17 ne bi nosil dresa Manchester Uniteda.

Ibra bo tako postal rdeči vrag. Usoda je hotela, da je zadnjo reprezentančno tekmo odigral (in izgubil) ravno proti tekmecem, ki imajo povsem enak vzdevek. Poslovil se je proti Belgiji. Pokončno in ponosno.

Ne spreglejte