Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
23. 6. 2016,
18.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Euro 2016

Četrtek, 23. 6. 2016, 18.15

6 let, 7 mesecev

Po prvem delu evropskega prvenstva v Franciji

Kdo je navdušil in kdo povsem razočaral?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Za nami je prva polovica letošnjega evropskega nogometnega prvenstva. Kdo je v skupinskem delu, po katerem se je od Francije poslovilo osem od 24 nastopajočih reprezentanc, pokazal največ in kdo najmanj?

Hrvati verjamejo, da lahko vsaj ponovijo dosežek, ki jim je leta 1998 uspel prav na francoskih tleh. | Foto: Hrvati verjamejo, da lahko vsaj ponovijo dosežek, ki jim je leta 1998 uspel prav na francoskih tleh.

HRVAŠKA (+): Prepričani, da lahko vsaj ponovijo leto 1998

Morda celo največ na celotnem prvenstvu so pokazali Hrvati. Na prvenstvo so, tako kot skoraj vedno v zadnjih letih, prišli z nekaj izjemnimi, na najvišji ravni dokazanimi posamezniki in polni optimizma, a hkrati ob ne ravno najboljši popotnici hrvaške javnosti in vsega, kar se dogaja v tamkajšnjem nogometu. S selektorjem Antejem Čačićem, v očeh mnogih le marionete vplivnežev iz ozadja, predvsem kontroverznega človeka števila ena pri zagrebškem Dinamu Zdravka Mamića, ki naj bi vlekel vse niti hrvaškega nogometa.

Po rezultatsko minimalni, a zelo zanesljivi zmagi nad Turki, sijajni igri in remiju proti Češki, v katerem jim je poln izkupiček preprečil nesrečen splet okoliščin, in zmagi z "rezervno" ekipo, v kateri ni bilo nekaterih ključnih mož, nad prvaki zadnjih dveh evropskih prvenstev Španci, je zgodba spet drugačna.

Hrvaška je na nogah in sanja, da lahko vsaj ponovi uspeh iz leta 1998, ko je, prav na francoskih tleh, prišla do bronaste medalje na svetovnem prvenstvu. Podobno mislijo tudi številni strokovnjaki. Ob nosilcih igre Real Madrida, Barcelone in še nekaterih evropskih velikanov, ki so na delu v kockastih dresih, drugačnih napovedi niti ne gre pričakovati.

MADŽARSKA (+): Šokirali in napredovali kot najučinkovitejši na prvenstvu

Madžari so največje presenečenje prvenstva. | Foto: Madžari so največje presenečenje prvenstva. Po treh desetletjih brez nastopa na velikih tekmovanjih so Madžari, nekoč velesila svetovnega nogometa, letos poleti le dočakali trenutek, ko lahko svoje najboljše nogometaše spremljajo v družbi najboljšega, kar ponuja evropski reprezentančni nogomet.

Morda so si nekateri mislili, da jih bodo lahko spremljali tudi v zadnjem tednu junija, ko se začenja izločilni del tekmovanja, a da bodo Madžari zasedli prvo mesto v svoji skupini, verjetno ni upal pomisliti nihče.

Zgodilo se je prav to. Najprej so sklatili visokoletečo Avstrijo, potem remizirali z Islandijo in za konec spektakularno odščipnili dve točki Portugalski, ki je zaradi njih trepetala za napredovanje vsakič, ko se je znašla v zaostanku. Zgodilo se je kar trikrat.

Madžari so s šestimi goli, ki so jih dosegli, celo najučinkovitejša ekipa prvenstva.

Gareth Bale in Aaron Ramsey sta poskrbela za veliko nogometno evforijo v Walesu. | Foto: Gareth Bale in Aaron Ramsey sta poskrbela za veliko nogometno evforijo v Walesu.

WALES (+): Na krilih dveh posameznikov

Valižani so debitanti na evropskih prvenstvih, a so takoj zagrabili svojo priložnost in na odprtem prizorišču zasijali v polnem sijaju. Reprezentanca, ki ima enega oziroma dva izrazita zvezdnika, je pokazala, da je lahko še kako nevarna.

Prav Gareth Bale in Aaron Ramsey sta tista, ki sta povlekla voz Walesa. Prvi, še vedno najdražji nogometaš v zgodovini, ki utegne ta status izgubiti letos poleti, je s tremi goli najboljši strelec prvenstva. Drugi je z dvema podajama najboljši podajalec.

Wales je premagal Slovake, nesrečno, z golom v sodnikovem podaljšku in po preobratu, izgubil proti Angliji, in povsem potolkel Rusijo. Kot tak lahko nedvomno pride še daleč. Tudi zato, ker ga na poti ne čakajo previsoke ovire.

ANGLIJA (+): Prenovljeni verjamejo, da jim lahko uspe

Kaj zmorejo Wayne Rooney in mlada garda? | Foto: Kaj zmorejo Wayne Rooney in mlada garda? Čeprav je pristala šele na drugem mestu svoje skupine in le enkrat zmagala, njen selektor Roy Hodgson pa se je po zadnji tekmi proti Slovaški, ko je nekoliko špekuliral z zelo spremenjeno zasedbo in le remiziral, je Anglija v Franciji pokazala veliko.

Rusijo je nadigrala, a nato iz rok nesrečno izpustila zmago. Wales je odpravila in proti Slovaški kljub precej spremenjeni zasedbi vseskozi prevladovala, a ni znala najti poti do mreže.

Neka nova angleška vrsta, brez staroselcev, ki jih zdaj skoraj ni več zraven, je veliko pokazala že v kvalifikacijah, na poti do stoodstotnega izkupička je dvakrat premagala tudi Slovenijo, morda je zdaj zrela, da nekaj več po dolgih letih pokaže tudi na zaključnem turnirju.

Poljska zmaguje, čeprav njen z naskokom najboljši strelec Robert Lewandowski sploh še ni zadel. | Foto: Poljska zmaguje, čeprav njen z naskokom najboljši strelec Robert Lewandowski sploh še ni zadel.

POLJSKA (+): Čeprav še čakajo na Roberta Lewandowskega, zmagujejo

Na zadnjem evropskem prvenstvu je pred domačimi navijači doživela veliko razočaranje in izpadla po predtekmovanju, tokrat je osvojila skupino z ramo ob rami s svetovno prvakinjo Nemčijo in se na evropskem prvenstvu sploh prvič v svoji zgodovini prebila v izločilni del. 

Reprezentanca ki je bila na svetovni prvenstvih, zanimivo, kar dvakrat tretja, se je tja tokrat sprehodila. Z nekaj uveljavljenimi nogometaši, ki igrajo pomembne vloge na najvišji ravni klubskega nogometa, so prepričani, da lahko pridejo še daleč.

Tudi zaradi tega, ker se njen z naskokom prvi zvezdnik Robert Lewandowski še ni ogrel. Kar 75 milijonov vredni napadalec münchenskega Bayerna na treh tekmah ni zadel niti enkrat.

ŠVEDSKA (-): Kako bo šele brez Zlatana

Kaj bo zdaj, ko ne bo več Zlatana Ibrahimovića? | Foto: Kaj bo zdaj, ko ne bo več Zlatana Ibrahimovića? Švedska se poslavlja z zgolj točko in enim doseženim golom, še ta je bil avtogol.

Reprezentanca, ki je kljub temu, da na velikih tekmovanjih vidnejših rezultatov ni dosegala vse od leta 1994, ko je na svetovnem prvenstvu v ZDA prišla do brona, v očeh nasprotnikov vedno zbujala spoštovanje, zdaj ostaja brez tistega, zaradi katerega je bilo nasprotnike strah.

Najboljšega strelca v zgodovini, kapetana in enega največjih zvezdnikov svetovnega nogometa Zlatana Ibrahimovića, ki se je pri 34 letih odločil za reprezentančno slovo.

Tudi z njim ji je v zadnjem desetletju vselej spodletelo - na zadnji dve svetovni prvenstvi se ni uvrstila, na zadnjih treh evropskih prvenstvih je obstala v skupini - , brez njega bo Švedski še veliko težje. Novih, ki bi prihajali za najznamenitejšim švedskim produktom zadnjega obdobja, pa ni na vidiku …

Ukrajinci, ki so se v Francijo uvrstili prek Slovenije, prvenstvo zapuščajo kot najslabša reprezentanca. | Foto: Ukrajinci, ki so se v Francijo uvrstili prek Slovenije, prvenstvo zapuščajo kot najslabša reprezentanca.

UKRAJINA (-): Srečko Katanec jih je opeval, a so najslabši na prvenstvu

Šele zdaj je lahko slovenskim nogometašem in njihovemu selektorju Srečku Katancu žal, da novembra lani niso izkoristili priložnosti in v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu niso premagali Ukrajincev.

V Franciji sta ugasnila tudi opevana Andrij Jarmolenko in Jevgen Konopljanka, ki smo se ju Slovenci tako bali, in Ukrajinci so nastop končali klavrno. S tremi tekmami in tremi porazi. Brez osvojene točke in brez zadetega gola. Kot najslabša reprezentanca prvenstva.

RUSIJA (-): Še naprej na obrobju nogometnega zemljevida

Rusi so spet razočarali. | Foto: Rusi so spet razočarali. Velika Rusija, ki je leta 2008 na evropskem prvenstvu navdušila z igro in tudi z rezultatom, prišla do polfinala in pustila vtis, da morda kdaj spet spomni na obdobje, ko je bila velesila svetovnega nogometa, je tudi tokrat razočarala.

Z zgolj eno točko, še to je proti Angliji osvojila precej srečno, in dvema prepričljivima porazoma. Proti Slovaški in Walesu. Pomembna svetovna politična akterka je bila tudi v Franciji to, kar je v nogometu že nekaj časa.

Igralka za stranske vloge, ki, z izjemo prvenstva v Avstriji in Švici pred osmimi leti, ne pride dlje od skupinskega dela.

Avstrija se je na prvenstvo uvrstila v velikem slogu in pričakovala ogromno, a je povsem razočarala. | Foto: Avstrija se je na prvenstvo uvrstila v velikem slogu in pričakovala ogromno, a je povsem razočarala.

AVSTRIJA (-): Leteli so zelo visoko in treščili ob tla

Na prvenstvo so prišli kot hit kvalifikacij, ki se je do Francije sprehodil. Z devetimi zmagami in remijem. Neporažen. Zapuščajo jo z eno točko, le enim golom in polni razočaranja.

Začeli so sijajno, že po pol minute uvodne tekme na prvenstvu proti Madžarski je njihov največji zvezdnik David Alaba zatresel okvir vrat. Če bi zadel, bi poskrbel za najhitrejši gol v zgodovini tekmovanja. Tako pa se je skupaj s tistim strelom asa evropskega nogometa, ki se je ustavil na vratnici madžarskega vratarja, ustavilo tudi popotovanje Avstrijcev po Franciji.

Še največ so dosegli proti reprezentanci, s katero naj bi se borili za vrh v svoji skupini. Proti Portugalski so osvojili edino točko.  

Portugalska (-): Zahvalijo se lahko le Michelu Platiniju

Portugalci so napredovali, a še sploh niso zmagali. | Foto: Portugalci so napredovali, a še sploh niso zmagali. Reprezentanca, ki ima v svojih vrstah prvega zvezdnika prvenstva in še nekaj takšnih, ki Cristianu Ronaldu skušajo slediti, nekateri so šele na začetku poti, se je v drugi del tekmovanja pretihotapila s tremi točkami.

Le zdaj že nekdanjemu prvemu človeku evropskega nogometa, Francozu Michelu Platiniju, se lahko zahvalijo, da jim je uspelo. V prejšnjem sistemu tekmovanja jim ne bi in prvenstvo bi končali kot veliko razočaranje.

Tako pa, ob prebujenem kapetanu, najboljšem strelcu v zgodovini Portugalske in zvezdniku, ki je v Francijo prišel okronan z naslovom evropskega prvaka iz Real Madrida, ki je proti Madžarski dokazal, zakaj je ob Argentincu Lionelu Messiju že vrsto let najboljši, še vedno upajo na to, o čemer sanjajo že vrsto let, tudi desetletij. Da gredo lahko do konca.

Ne spreglejte