Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 6. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Euro 2016 Kliton Bozgo

Petek, 24. 6. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Oko strokovnjaka – Kliton Bozgo po skupinskem delu in pred osmino finala Eura 2016

Prepričan, da bomo finalista dobili že v ponedeljek

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

"Spremljali smo dober nogomet, predvsem pa videli, da na najvišji ravni odloča fizična pripravljenost. Vse ekipe so v tem pogledu sijajne, tiste najboljše pa gole dosegajo prav na koncu tekem," po skupinskem delu in pred izločilnim delom evropskega prvenstva v Franciji pravi legendarni Kliton Bozgo.



Kliton Bozgo je zadovoljen s tem, kar spremljamo. | Foto: Kliton Bozgo je zadovoljen s tem, kar spremljamo. "Čeprav se marsikdo pritožuje, sem sam zadovoljen s tem, kar gledamo. Res je, da manjka spektakularnih tekem, kar nekaj je bilo tudi preračunavanja, a vseeno gledamo dober nogomet. Tisti, ki so se znašli v osmini finala, so tam zasluženo, čeprav je res, da bi bili lahko z nekaj več sreče tam tudi nekateri drugi. Žal mi je predvsem moje Albanije, a sem vseeno zelo zadovoljen. Zdaj, ko so pred nami izločilni deli, bo šlo zares," pravi Kliton Bozgo, nekdanji albanski reprezentant, ki je pustil globok pečat v slovenskem nogometu. Z njim smo se sprehodili po parih osmine finala.

Privoščil bi Švici, a Poljaki so premočni

Ta se bo začela v soboto ob 15. uri v Saint Etiennu, ko se bosta udarili Švica in Poljska. "Za Švico igra kar nekaj nogometašev albanskih korenin, zato bi jim privoščil, a mislim, da bo napredovala Poljska, ki ima izjemno ekipo z nekaj sijajnimi posamezniki. V prvi vrsti je to seveda Robert Lewandowski, ob njem imajo Poljaki še nekaj takih, ki lahko tekmo odločijo v vsakem trenutku," pravi danes 44-letni nekdanji nogometaš.

"Gareth Bale blesti in je eden izmed zvezdnikov prvenstva. Mislim, da bo Wales napredoval." | Foto: "Gareth Bale blesti in je eden izmed zvezdnikov prvenstva. Mislim, da bo Wales napredoval."

Veliko srce za Garetha Bala ne bo dovolj

Nadaljevalo se bo ob 18. uri v Parizu, kjer bosta na delu reprezentanci Walesa in Severne Irske. "Tukaj je brez dvoma favorit Wales na čelu z Garethom Balom, ki je eden izmed glavnih zvezdnikov prvenstva in zadeva kot po tekočem traku. V nogometu se nikoli ne ve, ekipa Severne Irske ima veliko srce, a mislim, da bodo napredovali Valižani," je prepričan naš sogovornik.

Hrvaška bo preskočila Cristiana Ronalda in prišla vsaj do polfinala

"Hrvati so pokazali največ od vseh." | Foto: "Hrvati so pokazali največ od vseh." Zvečer bo zelo vroče v Lensu. Hrvaška, ki je v skupinskem delu navdušila, se bo pomerila s Portugalsko Cristiana Ronalda. "Hrvaška me je navdušila. To, kar je pokazala, je res ogromno in mislim, da se ne bo ustavila. Portugalska se preveč zanaša na Cristiana Ronalda, ki je po zelo naporni sezoni, v kateri je odigral okoli 70 tekem, že pošteno izmučen. Portugalci imajo dobro ekipo, a mislim, da to za Hrvaško, ki je brez Luke Modrića in Maria Mandžukića premagala Špance, premalo. Hrvati bodo naredili še veliko. Napovedujem jim vsaj polfinale," predvideva nekdanji as Maribora in Olimpije.

Francija je spočita in ne bo imela težav

Nedeljski spored se bo začel s tekmo Francije in Irske v Lensu. To bo tudi priložnost Ircev za maščevanje za tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2009, ko so izgubili po veliki sodniški napaki. "Da, Irci bodo zagotovo motivirani, a to ne bo dovolj. Francija je dobra in je domačinka, prav tako pri Irski igrajo skorajda eni in isti nogometaši, ki so po treh tekmah verjetno že pošteno načeti, medtem ko si je lahko francoski selektor privoščil, da je na zadnji tekmi spočil nekaj nosilcev. Francija bo napredovala," je prepričan nogometaš, ki je leta 1999 z Mariborom igral v ligi prvakov.

"Nemčija ni navdušila, a bo zagotovo stopnjevala formo, tako kot vsi velikani." | Foto: "Nemčija ni navdušila, a bo zagotovo stopnjevala formo, tako kot vsi velikani."

Nemčija stopnjuje formo

Nadaljevalo se bo tri ure pozneje s tekmo med Nemčijo in Slovaško v Lillu. Tudi tukaj naš sogovornik ne napoveduje presenečenj. "Nemčija ni navdušila, a bo zagotovo stopnjevala formo, tako kot vsi velikani. Slovaška ima dobro ekipo in predvsem izjemnega Mareka Hamšika, a ji ne dajem preveč možnosti. Nemčija je svetovna prvakinja in bo napredovala," pravi nekdanji golgeter.

Belgiji še zdaleč ne bo lahko

Na zadnji nedeljski tekmi se bosta udarili Madžarska in Belgija. "Belgija je favorit, a glede na to, kaj je pokazala Madžarska do zdaj, ji ne bo lahko. Verjamem, da bodo napredovali Belgijci, a prav lahko se zgodi tudi drugače," je negotov nekdanji albanski reprezentant, ki je bil gost Albanije na njeni prvi tekmi na letošnjem evropskem prvenstvu proti Švici v Lensu.

"Špancem ne bo lahko. Kdor bo zmagal tukaj, bo šel do konca oziroma vsaj do finala."  | Foto: "Špancem ne bo lahko. Kdor bo zmagal tukaj, bo šel do konca oziroma vsaj do finala."

Že v ponedeljek bomo dobili finalista

V ponedeljek nas v Parizu čaka poslastica osmine finala. Ponovitev finala zadnjega evropskega prvenstva med Italijo in Španijo, v katerem so Španci naše zahodne sosede povozili in jih premagali s 4:0. "Španija je še vedno odlična, medtem ko Italija nima več posameznikov, kot jih je imela nekoč, a ima izjemno obrambo, v kateri kraljujejo člani torinskega Juventusa na čelu s sijajnim vratarjem Gianluigijem Buffonom. Špancem ne bo lahko, možnosti so petdesetodstotne. Kdor bo zmagal tukaj, bo šel do konca oziroma vsaj do finala. Mislim, da bomo na tej tekmi dobili prvega finalista," je drzno napovedal s 110 goli tretji najboljši strelec v zgodovini Maribora.

Angležem letos morda končno uspe

Za konec smo nekaj besed namenili še zadnjemu paru osmine finala. V začetku prihodnjega termina se bosta v Nici pomerila Anglija in Islandija. "Islandci so spisali morda najlepšo zgodbo letošnjega evropskega prvenstva, čeprav je res, da so imeli tudi nekaj sreče, a so si jo s srčno in borbeno igro prav gotovo zaslužili. Anglija mi je všeč in morda ji letos uspe, da naredi kaj večjega, zato verjamem, da ji bo uspelo preskočiti Islandce, čeprav je dejstvo, da ji ne bo lahko," je povedal nogometaš, ki je bil prvak tako z Olimpijo kot tudi z Mariborom.

"Francozi, Italijani, Španci, Nemci, Hrvati, morda tudi Angleži, so favoriti za končni naslov." | Foto: "Francozi, Italijani, Španci, Nemci, Hrvati, morda tudi Angleži, so favoriti za končni naslov."

Kdo so favoriti?

In kdo je njegov favorit za končni naslov? "O Italiji in Španiji sem že povedal svoje, ob njih bi razvrstil še Francijo in Hrvaško, ki se mi zdi vsaj tako močna, kot je bila leta 1998, ko je bila tretja na svetu, pozabiti seveda ne smemo niti na Nemčijo, imam pa občutek, da bo daleč prišla tudi Anglija. Kakorkoli že, zanimivo bo. Nadaljevanja evropskega prvenstva se že veselim," je iz vroče Albanije, kjer je na počitnicah, sporočil eden izmed najbolj priljubljenih nogometašev v zgodovini slovenskega nogometa.

Ne spreglejte