Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 15.33

8 let

Zavec v "zmajevem gnezdu" proti Argentincu Martinezu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V petek, 9. aprila se v ljubljanski Hali Tivoli obeta boksarski spektakel, kot ga v prestolnici še ni bilo. Dejan Zavec bo prvič branil naslov svetovnega prvaka veltrske kategorije po verziji IBF.

Ptujčanov nasprotnik bo neugodni 29-letni Argentinec Rodolfo Ezequiel Martinez. "Zelo sem vesel, da bom lahko naslov prvič branil doma. To je posebna čast," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ponosno povedal Dejan Zavec, ki ga čez dober mesec dni čaka bržkone najtežji dvoboj poklicne kariere.

Martinez je namreč boksar vreden vsega spoštovanja, v 41 dvobojih je nanizal 36 zmag, od tega kar 13 predčasno, izgubil je le trikrat, enkrat pa remiziral. Poleg tega je prva obramba naslova za vsakega borca še posebej težavna, na kar opozarja tudi Zavčev menedžer Ulf Steinforth: "Prva obramba naslova je najtežja. Mnogo šampionovo v zgodovini boksa se je že opeklo pri tem. Tudi zato je za Dejana velika prednost, da lahko boksa doma."

Dvoboj, ki so ga organizatorji poimenovali "obračun v zmajevem gnezdu" se bo odvil v veliki ledeni dvorani Hale Tivoli, glavni dvoboj dneva pa se bo začel ob 19. uri, ko bosta v ring stopila prvak Zavec in izzivalec Martinez, že sedaj pa je jasno, da gre za boksarski spektakel, kakršnega v slovenski prestolnici še ni bilo. "Prvo rundo smo dobili že s tem, ko smo dvoboj pripeljali v Slovenijo," ponosno pravi promotor dvoboja Franc Nani Matjašič, vse skupaj pa vidi kot še eno potrditev Zavčevega statusa velikega šampiona: "Dejan je v svetu poznan kot skromen človek in velik borec, v boksarskih krogih pa si je pridobil ogromno spoštovanje. Tudi zato so v IBF ugodili njegovi veliki želji, da se bori doma."

"Že po Dejanovi lanski osvojitvi naslova prvaka, sem napovedal, da se bomo potrudili njegov naslednji dvoboj organizirati v Sloveniji in veseli me, da nam je to tudi uspelo. Zelo smo ponosni," pa se je pohvalil Steinforth, ki pričakuje nadvse trd in tehničen dvoboj. "Martinez je zelo resen tekmec z dobro boksarsko bilanco, zato pričakujem spektakel. Tudi v Argentinskem taboru so zadevo vzeli izjemno resno, Martinezov štab šteje več kot 20 ljudi, za pomoč pri pripravi na dvoboj pa je zaprosil tudi Jorgeja Mirando," opozarja Nemec tudi na vpletenost boksarja, ki Zavca bržkone zelo dobro pozna. Z Martinezovim rojakom Jorgejem Danielom Mirando je namreč 33-letni Ptujčan boksal dvakrat, leta 2007 se je njun dvoboj v Mariboru končal brez zmagovalca ( zaradi Zavčeve poškodbe arkade je bil razveljavljen), junija lani pa je slovenski šampion Argentincu le vzel mero in ga premagal z nokavtom v 12 rundi. Aprilski dvoboj bo tako od prvaka zahteval posebno previdnost, v njegovem taboru pa se vendarle zavedajo vseh nevarnosti, kot nam je še razkril Steinforth: "Martinez je precej močnejši od Mirande, a bi moralo vzdušje v Ljubljani pomagati Dejanu. Malo me le skrbi to, da hoče Dejan sodelovati tudi pri promociji in pripravi zanj tako pomembnega dvoboja, kar lahko škodi njegovi zbranosti."

Tudi zato se Dejan Zavec na zaključne priprave odpravlja v Nemčijo, kjer bo imel popoln mir ter tudi najboljši možen izbor sparing partnerjev. Tekmeca bo moral tudi natančno preučiti in se je že opremil z videoposnetki Martinezovih dvobojev. "Martinezovega stila še nisem analiziral. Imam posnetke, a jih do zdaj nisem preučeval. Tudi zato, ker sem si od vseh možnih nasprotnikov prav njega najmanj želel," pa se je pošalil "Mr. Simpatikus", ki ima na svojem računu 27 zmag in nesrečen poraz proti Poljaku Rafalu Jackiewiczu v dvoboju za naslov prvaka po verziji EBU novembra leta 2008 in brž resneje pristavil: "čeprav se mi zdi Martinez najtežja izmed vseh možnosti, pa sem po drugi strani vseeno lahko zadovoljen z izborom. Borba bo tako nabita z energijo, ljubitelji boksa v Sloveniji pa bodo tako prišli na svoj račun. Johannesburg se zagotovo ne bo ponovil, tu bo šlo na izčrpavanje, dvoboj pa bo zanimiv in nepredvidljiv."

Ne spreglejte