Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 5. 2015,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

konjeništvo

Torek, 12. 5. 2015, 11.36

8 let

V Celju imajo nekateri junaki štiri noge

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelje konjeništva čaka štiridnevni praznik preskakovanja ovir v Celju, ki je lani s krstno izvedbo prepričalo Mednarodno konjeniško zvezo, da si organizacijo Pokala narodov zasluži tudi v drugo.

Knežje mesto ob Savinji bo tako v prihodnjih dneh, natančneje od 14. do 17. maja, v središču zanimanja ljubiteljev konjeništva na sončni stran Alp pa tudi širše. Pokal narodov v preskakovanju ovir spada med najprestižnejše mednarodno tekmovanje za nacionalne ekipe na svetu, temu primeren pa je tudi nagradni sklad, ki znaša za vsa tekmovanja krepko čez sto tisoč evrov.

Mednarodna konjeniška zveza (FEI) je Centru konjeniškega športa Celje zaupala organizacijo za Pokal narodov, v katerem bo nastopilo deset držav. Vrhunec največega letošnjega konjeniškega dogodka na slovenskih tleh bo v petek, ko se bo 15. uri začelo tekmovanje za Pokal narodov, zelo zanimivo pa bo tudi v nedeljo, ko bo tekmovanje za svetovni pokal. Udeleženci bodo motivirani, saj si lahko z dobrimi nastopi izboljšajo možnosti za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Aachnu, prihodnje leto pa bo Rio de Janeiro gostil olimpijski turnir, ki je za večino tekmovalcev v preskakovanju ovir največji izziv.

Domače barve brani tudi Argentinec s slovenskim potnim listom

Da bo v Celju pestro, sporoča že statistika, saj bo dogodek združil 115 tekmovalcev iz 16 držav, ki bodo na Štajersko prispeli z 225 konji. Prevladujejo udeleženci in udeleženke iz evropskih držav, na seznamu nastopajočih pa so tudi tako oddaljene države kot ZDA, Japonska ali Južna Koreja. Tekmujejo tako moški kot ženske, saj je konjeništvo eden od redkih športov, kjer se za najvišja mesta potegujejo enakovredno in brez razdelitev v različne skupine po spolih.

Slovenske barve v Pokalu narodov bodo zastopali Lidija Grum, Tajda Bosio, Urh Bauman in Pato Muente, po rodu Argentinec s slovenskim potnim listom. Lani je Slovenija na Pokalu narodov osvojila osmo mesto, največji uspeh pa je dosegel večkratni državni prvak Tomaž Laufer, ki si je zagotovil preboj na svetovno prvenstvo in s tem dosegel enega od najbolj odmevnih dosežkov slovenskega konjeniškega športa v zadnjih letih, dopolnil pa ga je še s tretjim mestom na tekmi svetovnega pokala. Mariborčana letos na celjski izvedbi Pokala narodov ne bo, tako da bo slovenska četverica izpostavljena pritisku, saj bo manjkal najboljši konjenik.

Tekmovanje bodo na zunanjem jahališču izvedli v vsakem vremenu, Celje pa si v času, ko rokometaši, nogometaši in košarkarice osvajajo pozornost z uspehi v ekipnih športih, obeta nov športni spektakel, pri katerem imata glavno vlogo dva. Jahač in njegov konj.

Ne spreglejte