Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
17.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 17.16

7 let, 12 mesecev

Slovenci lovijo napredovanje, Slovenke obstanek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto, 4. oktobra, se bo v St. Peterburgu začelo evropsko prvenstvo v namiznem tenisu.

Slovenijo bo na tekmovanju zastopalo osem tekmovalcev, ki se bodo najprej merili v ekipni konkurenci, nato pa še v konkurenci dvojic in posameznikov. Glavni adut bo gotovo Bojan Tokič, ki v konkurenci posameznikov in tudi med dvojicami meri visoko.

Moški selektor Bojan Rak je v reprezentanco poleg Tokiča uvrstil še Saša Lasana, Mitjo Horvata in Jana Žibrata, več težav pa je imela s sestavo reprezentance selektorka ženske ekipe Andreja Ojsteršek-Urh. Biljana Todorović je namreč končala reprezentančno kariero (nadaljevala bo z igranjem v Franciji), nepričakovano pa je odstop odpovedala tudi Martina Safran, tako da slovenska ekipa, ki je še pred tremi leti na prvenstvu na Danskem osvojila bronasto kolajno, v Rusijo odhaja v povsem pomlajeni zasedbi. Ekipo, ki se bo borila za obstanek v drugi kakovostni skupini, se pravi, da se bo poskušala obdržati med najboljšimi 32 ekipami, bodo sestavljale Manca Fajmut, Jana Tomazini, Petra Škabar in Kristin Fatorič.

Želje moške reprezentance so višje. Po neuspešnih poskusih v zadnjih letih si Rakovi izbranci želijo priigrati status prvokategorne reprezentance, se pravi, da si želijo priigrati 17. ali 18. mesto. Naloga ne bo lahka, toda tudi ne nedosegljiva. Nasprotniki v predtekmovanju bodo Ukrajinci, Norvežani in Luksemburžani, po mnenju najboljšega slovenskega igralca so vsi premagljivi.

"Ne vem sicer, v kakšni zasedbi bodo te reprezentance nastopile, toda sposobni smo premagati vse. To sicer še ne bo zadostovalo za napredovanje v elitno skupino, toda dovolj smo močni, da premagamo tudi druge reprezentance iz tega kakovostnega razreda, s katerimi naj bi se pomerili v nadaljevanju. Na zadnjih treh evropskih prvenstvih nisem izgubil tekme v moštveni konkurenci. Zavedam se, da se mora za naš uspeh moj niz nadaljevati, zato čutim nekaj pritiska, toda dovolj sem samozavesten in izkušen, da mi to ne bi smelo predstavljati večjih težav, čeprav ne morem stoodstotno zatrditi, da bom vse tekme res dobil," je samozavesten Tokič, ki bo pozneje tudi največji slovenski adut v igri posameznikov in dvojic: "Prvič pred velikimi tekmovanji lahko rečem, da razmišljam o kolajni. Počutim se odlično, boljše kot pred olimpijskimi igrami v Pekingu. Konkurenca je huda, težko je obljubljati, da bom odličje osvojil, vendar moja pripravljenost je na taki ravni, da lahko o odličju vsaj razmišljam. Dovolj mi je uvrstitev v osmino finala in četrtfinale, želim storiti še korak naprej. Če ne med posamezniki, pa vsaj v dvojicah, v katerih bom nastopil skupaj s Hrvatom Rokom Tošičem."

Namizni tenis je v zadnjih letih izgubil na priljubljenosti, zato pristojni organi tega športa poskušajo najti stvari, ki bi ga spet pripeljale do ravni, na kateri je nekoč že bil. Evropska namiznoteniška zveza (ETTU) je tako sklenila, da bo evropsko prvenstvo na sporedu vsako leto (doslej na dve leti), Mednarodna namiznoteniška zveza (ITTF) pa je poskrbela še za četrto noviteto v zadnjih letih. Po spremembi štetja (namesto do 21 igrajo v nizih do 11), velikosti žogic, in pravil servisa, se je odločila še za spremembe v zvezi z lepljenjem gum na loparje. Po novem je predpisano le eno lepilo, ki deluje na vodni osnovi.

"Zaradi te novosti lahko pride do presenečenj, saj namizni tenis prej ali zdaj ni isti. Spremembe v zvezi z lepilom so v korist obrambnih igralcev, saj bodo udarci počasnejši. Ob novem lepilu se počutim, kot da bi igral s samo z lesenim konstruktom loparja. Potrjujem besede Zorana Primorca, ki je za hrvaške medije izjavil, da smo se vrnili za nekaj desetletij nazaj. To je približno tako, kot da bi se v tenisu vrnili na lesene loparje," meni Tokič.

Ne spreglejte