Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
19.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 19.13

8 let

Siršetova svetovna podprvakinja, Rezar tretji v neolimpijskem taekwondoju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Bolgariji se je končalo 18. člansko SP v taekwondoju različice ITF. Saša Sirše je v najtežji ženski kategoriji osvojila srebrno medaljo, Matej Rezar pa v najtežji moški bronasto.

Med 15. in 21. julijem je v Sofiji potekalo 18. člansko svetovno prvenstvo v tradicionalni, neolimpijski ITF-različici taekwondoja. Prvenstva so se udeležili predstavniki in tekmovalci iz 70 držav. Slovensko izbrano vrsto je zastopalo deset tekmovalcev in dva trenerja, ki so znova pokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi na svetu, saj so v skupnem seštevku osvojenih odličij osvojili trinajsto mesto. Kot se za borilno veščino, ki izvira iz Severne Koreje, spodobi, je bila ponovno najuspešnejša reprezentanca DLR Koreje, ki je po številu osvojenih zlatih medalj povsem zasenčila preostale države.

Za to, da smo imeli Slovenci svojo predstavnico v finalnih borbah, ki jih je prenašala tudi bolgarska nacionalna televizija, je poskrbela Saša Sirše v kategoriji nad 75 kg. Siršetova je bila prosta v prvem krogu, nato pa brez težav opravila s predstavnicama Bolgarije in Grčije, v finalu pa je morala priznati premoč Korejki in tako osvojila naziv svetovne podprvakinje.

Tudi druga slovenska medalja je bila dosežena v moški kategoriji nad 85 kg, priboril pa si jo je Velenjčan Matej Rezar. Pot do bronaste medalje so mu križali Kanadčan, Tadžikistanec in Rus, a le ruskemu predstavniku, ki je tekmovanje končal kot svetovni prvak, je uspelo premagati slovenskega težkokategornika.

Dvakrat so tik pod stopničkami ostale članice, in sicer Kristina Podgrajšek v borbah do 57 kg, ki je po podaljšku izgubila proti predstavnici Rusije, in ženska članska ekipa (Lipnik, Podgrajšek, Sirše, Sobota, Verboten) v testu moči, ki je bila v borbi za tretje mesto izenačena z Bolgarkami. Šele po tretjem podaljšku in povečanju števila desk, ki jih je bilo treba prelomiti, je bolgarski tekmovalki uspelo nalomiti desko. Tako si je zagotovila prednost in s tem tudi bronasto medaljo.

Kar nekajkrat pa so slovenski predstavniki že v prvih krogih naleteli na poznejše svetovne prvake: Staša Lipnik je v borbah do 63 kg izgubila proti Korejki, in sicer šele po drugem podaljšku na prvo točko, Sarah Sobota je v formah črni pas 1. dan prav tako premagala predstavnica Koreje, ženska ekipa pa je v ekipnih borbah že tretjič zaporedoma v prvem krogu naletela na Bolgarke, aktualne evropske in svetovne prvakinje. Trenerja Landeker in Ičanovič sta zelo zadovoljna z nastopi ženskega dela in dela moške reprezentance, nekateri izkušeni moški predstavniki, ki so veljali za favorite v svojih kategorijah, pa niso pokazali tega, kar znajo, in upravičili zaupanja trenerjev.

Po zasluženih počitnicah se bodo tekmovalci vrnili na tatamije in začeli priprave na evropsko prvenstvo, ki bo v prihodnjem letu potekalo v beloruski prestolnici Minsk. Na kongresu, ki je spremljal preteklo svetovno prvenstvo, pa je bilo sprejeto, da bo 19. člansko svetovno prvenstvo v taekwondoju leta 2015 ponovno potekalo v Severni Koreji.

Ne spreglejte