Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 18.47

8 let

Sara z rekordom v finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska plavalka Sara Isakovič se je na evropskem prvenstvu v Eindhovnu s šestim časom uvrstila v finale na 100 m delfin.

Sara Isakovič je v cilj prispela kot tretja v prvi polfinalni skupini s časom 59,02. Najboljši čas je v drugi skupini postavila Nizozemka Inge Dekker (58,13). Blejka je tako za 14 stotink sekunde popravila lastni državni rekord. Finale bo na sporedu v soboto.

Za Isakovičevo bo to že drugi finale na letošnjem EP, za njen radovljiški klub pa že tretji, saj je bila finalistka na 400 m mešano tudi Anja Klinar. "Tudi ta rekord sem si želela in seveda se ga zelo veselim, saj sem še enkrat potrdila, da sem v dobri formi. Zagotovila sem si že drugi finale, ki ga pravzaprav nisem načrtovala, saj moji udarni disciplini šele prihajata. V predtekmovanju sem še varčevala z močmi, zdaj pa sem začela odločno in ga tudi dosegla. Jutri bom seveda še enkrat plavala na vso moč," je po nastopu dejala Isakovičeva, ki jo nekoliko skrbi sobotni program, saj jo čaka jutri tudi nastop na 200 m prosto in če bo šlo vse po načrtih, bo v popoldanskem delu najprej nastopila na 200 metrski razdalji, uro kasneje pa še v finalu na 100 delfin.

"Potrdila je dobro formo"

"Sara je plavala zelo podobno kot zjutraj, a bila nekaj hitrejša. Predvsem na prvih 50 metrih. Važno je, da je popravila osebni rekord, kar je vedno največ vredno, hkrati pa je še enkrat potrdila dobro formo," pa je dejal njen trener Miha Potočnik, ki ve, da njegovo varovanko do konca prvenstva čaka še naporen program. Za soboto pa: "Ura med enim in drugim nastopom je dovolj, da se Sara pripravi na obe tekmi." Tako plavalka kot trener sta potiho priznala tudi, da je škoda, ker se ura ni ustavila pod 59 sekundami, torej še tri stotinke prej. "Saj to niso cene in bi nekaj ponujali po 58,99," pa je tovrstna razmišljanja v šali zavrnil slovenski selektor Vlado Čermak, ki seveda ve, da je ta kozmetični popravek pomemben v trgovini, precej lepše pa deluje tudi izid pod neko določeno mejo, kar sekunda v plavanju nesporno je.

V soboto največ Slovencev

Na 1500 m prosto bi moral nastopiti tudi Luka Turk, ki pa je zbolel in se že vrnil v domovino.

Najštevilčnejši pa bodo slovenski nastopi v jutrišnjem predtekmovanju. Sara Isakovič, Nina Sovinek in Nina Cesar bodo nastopile na 200 m prosto, Matjaž Markič na 50 m prsno, Teja Zupan na 1500 m prosto, prvič pa bo v vodo skočil tudi Ilirijan Peter Mankoč, ki bo na EP plaval le na 100 delfin.

Alain Bernard rekordno na 100 metrov prosto

Francoski plavalec Alain Bernard je na evropskem prvenstvu v Eindhovnu postavil nov svetovni rekord na 100 metrov prosto. Nova najboljša znamka na svetu znaša 47,60. Stari rekord je 19. septembra leta 2000 v Sydneyju postavil Nizozemec Pieter Van den Hoogenband, znašal pa je 47,84.

Štiriindvajsetletni Francoz je odvzel rekord 30-letnemu domačinu Pietru van den Hoogenbandu, ki je na olimpijskih igrah 2000 v avstralskem Sydneyju v finalu osvojil zlato medaljo s časom 47,84, le dve stotinki počasnejši pa je bil na evropskem prvenstvu leta 2002 v Berlinu. Slednji tokrat ni nastopal, saj je nepričakovano zbolel. "Res škoda, da na štartu ni bilo še Hoogenbanda, saj bi se rad pomeril tudi z njim. S svetovnim rekordom sem zdaj postal tudi prvi favorit za olimpijske igre in upam, da se bova pomerila tam," je po nastopu povedal Francoz, ki je Nizozemcu odvzel rekord prav v njegovem rojstnem mestu. Bernard je dosegel že drugi svetovni rekord na letošnjem EP, saj so bile prvi dan rekordne tudi Nizozemke v štafeti 4 x 100 m prosto.

Navdušila šele 17-letna Rusinja

Nov evropski prvak na 200 m delfin pa je presenetljivo postal Grk Ioannis Drymonakos, ki je ob zmagi z dosežkom 1:54,16 odvzel rekord Stare celine Francozu Francku Espositu (1:54,62) iz leta 2002. "Tega sploh še ne morem dojeti. Nikoli nisem upal niti pomisliti, da bom evropski prvak, kaj šele, da bom postavil rekord. Mislim, da sem prvi grški plavalec, ki mu je to uspelo," je bil vesel Grk. V izjemnem finalu je bil od starega evropskega rekorda hitrejši tudi branilec naslova s Poljske Pawel Korzeniowski, ki pa se je moral z dosežkom 1:54,38 zadovoljiti s srebrom. V ozadju je boj za bron dobil Rus Nikolaj Skvorcov.

Eno najlepših presenečenj prvenstva pa je pripravila šele 17-letna Rusinja Anastazija Zujeva, ki je z izidom 59,41 na 100 m hrbtno plavala še devet stotink sekunde hitreje kot včeraj v polfinalu francoska zvezdnica Laure Manaudou in se veselila evropskega rekorda in zlate medalje. Manaudoujeva je bila z 1:00,05 daleč od včerajšnjega dosežka, kljub temu pa je osvojila srebrno medaljo, bron pa španska veteranka Nina Živanevskaja.

Ne spreglejte