Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2012,
14.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 9. 2012, 14.19

7 let, 12 mesecev

Plezalcema najboljša moška uvrstitev na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za slovensko ekipo v športnem plezanju so se s polfinalom v težavnosti predčasno sklenili slovenski nastopi na svetovnem prvenstvu v Parizu.

Urban Primožič in Domen Škofic sta osvojila 16. mesto ter popravila najboljšo slovensko uvrstitev v težavnosti na svetovnih prvenstvih v moški konkurenci. Klemen Bečan je tekmovanje končal na 23. mestu.

Čeprav je slovenska ekipa v dvorani Bercy ostala brez finala, kar se je na svetovnem prvenstvu zgodilo prvič po letu 2003, sta navdušila zlasti predstavnika mlajše generacije slovenskih športnih plezalcev. Primožič in Škofic, padla sta na istem gibu, sta izboljšala dosedanjo rekordno uvrstitev moške vrste v težavnostnem plezanju na svetovnih članskih prvenstvih, ki jo je s 17. mestom na SP leta 2009 v kitajskem Qinghaiu postavil Bečan.

Zahtevno polfinalno smer je edini povsem do vrha preplezal Španec Ramon Julian Puigblanque, ki bo tako v nedeljskem finalu skušal ubraniti naslov svetovnega prvaka. Finale pa so si priborili še nekateri lanski finalisti iz Arca. Podprvak Avstrijec Jakob Schubert je bil v današnjem polfinalu drugi, Čeh Adam Ondra, bronasti iz Arca, je zasedel četrto mesto, tretje mesto polfinala si je priplezal Kanadčan Sean McColl. Preostale štiri finalne vstopnice pa so si zagotovili Japonec Sači Ama, Francoz Romain Desgranges, Južnokorejec Hyunbin Min in Nizozemec Jorg Verhoeven, ki so si razdelili peto mesto polfinala.

"Lani sem imel nesrečo v polfinalu, ko sem do polfinala dobro plezal, potem pa sem se narobe odločil in šel na napačen grif in je bilo to, to. Letos pa se mi zdi, da sem kar v redu odplezal. V smeri sem naredil minimalne napake, ki so me stale uvrstitve med deseterico ali finala," je bil zadovoljen 18-letni Radovljičan Škofic, dijak četrtega letnika jeseniške gimnazije. V Pariz se je odpravil z dobrimi vtisi z mladinskega prvenstva v Singapurju, kjer je osvojil drugo mesto. Štipendist Olimpijskega komiteja Slovenije je lanski debi na članskih svetovnih prvenstvih v Arcu končal na repu polfinala na 26. mestu. "V Parizu sem bil med mladinci, ki smo nastopili v Singapurju, med najboljšimi. Drugače pa je na članskem prvenstvu veliko močnejša konkurenca in so zahtevnejše smeri ter sem zelo vesel, da lahko tekmujem z najboljšimi, najboljši občutek pa je, da nato na koncu premagam še katerega od finalistov tekem svetovnega pokala," je še dejal Škofic, ki ga je za plezanje kot precej živahnega mulca navdušil prijatelj iz vrtca. "Na začetku je bilo plezanje le sredstvo za kurjenje odvečne energije, nato pa je preraslo v nekaj več," še dodaja.

Škofic si je 16. mesto delil z reprezentančnim kolegom 20-letnim Škofjeločanom Primožičem, ki je v Parizu doživel svoj krst na članskih prvenstvih. Študent ljubljanske strojne fakultete je bil zadovoljen: "Danes je bil en dober dan, kar se tiče plezanja. Sem se počutil zelo v redu že samo zaradi tega, ker sem prišel v polfinale. Smer je že na ogledu izgledala tekoča, plezal sem bolj ko ne brez napak in pokazal v redu plezanje, tudi rezultat je bil zame zelo dober. Takšni so bili tudi moji cilji. Navzven je kazalo kot da bi se pred tekmo zmenila in padla na istem gibu, kot kaže se drživa kot rit in srajca skupaj, ampak upam, da bo kdaj tudi kaj razlike in bom Domna kdaj tudi premagal."

Slovenska ekipa se bo v ponedeljek iz Pariza vrnila v domovino s petimi polfinalnimi uvrstitvami. Bečan je v polfinalu v balvanskem plezanju zasedel končno 13. mesto, kar je tudi najboljša slovenska posamična uvrstitev na tokratnem SP, Maja Vidmar je prvenstvo v polfinalu težavnosti sklenila na 17. mestu. Trije slovenski predstavniki pa so prvenstvo končali že v kvalifikacijah. Tina Šušteršič je v težavnosti zasedla končno 29. mesto, Jernej Kruder je bil 31. v balvanih, Jure Raztresen pa je 31. mesto zasedel v težavnosti. Bečan je nastopal tudi v kombinaciji. V hitrosti je v kvalifikacijah zasedel končno 48. mesto. Njegova kombinacijska uvrstitev bo znana ob koncu prvenstva.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v italijanskem Arcu je Mina Markovič kot edina slovenska finalistka v finalu težavnosti v ženski konkurenci osvojila šesto mesto in skupno bronasto kolajno v kombinaciji. Markovičeva je letošnje svetovno prvenstvo odpovedala zaradi poškodbe desnega palca na roki. Najboljša slovenska športna plezalka dobro okreva in bo po napovedih iz slovenskega tabora že pripravljena za nastop na naslednji tekmi svetovnega pokala v težavnosti v belgijskem Puursu konec prihodnjega tedna. Markovičeva je vodilna tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Ne spreglejte