Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2013,
18.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 29. 6. 2013, 18.42

8 let, 3 mesece

Neučinkovitost v drugem polčasu odnesla zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenska ženska rokometna odprava je na sredozemskih igrah v finalu z 19:25 izgubila proti Srbiji (12:13). Dekletom, ki so na jugu Turčije izgubile sploh prvo tekmo, je zlato odnesel slab drugi del.

Ženska rokometna reprezentanca si je kljub finalnemu porazu že pred finalno tekmo proti Srbiji zagotovila najboljšo slovensko uvrstitev v ekipnih športih na sredozemskih igrah do zdaj. Naši ekipni športniki do današnje tekme namreč še niso bili boljši kot tretji.

V lov po zlato so se podale ob bučni podpori rokometnih kolegov, ki so v tekmi za peto mesto ugnali Srbe. Varovanke Marte Bon so zadele že v prvem napadu, ko je bila natančna Ana Gros, a nato se je začel srbski pohod, v 4. minuti je na semaforju pisalo 4:1 za Srbijo in Sergejo Stefanišin je po minutnem odmoru v vratih zamenjala Miša Marinček. Slovenke so se hitro vrnile v igro in v deveti minuti prek Tamare Mavsar izenačile. S tribun so odmevali zvoki Novkovićeve ''Ko mi tebe uze'', igra pa je iz trenutka v trenutek postajala vse bolj izenačena. V 20. minuti je za minimalno slovensko vodstvo poskrbela kar odlična vratarka Marinčkova, ki je izkoristila napako vratarke Ane Kačarević in zadela prek celega igrišča. Srbkinje so do konca prvega polčasa držale stik s Slovenkami, pred iztekom prvih 30. minut jim je uspelo priti do minimalnega vodstva – 12:13 –, ki so ga odnesle v drugi del tekme.

Očitno slabih deset minut dolg odmor Slovenkam ni najbolje koristil. Nina Jeriček je še uspela izenačiti na 13, nato pa so se Srbkinje popolnoma razigrale in na krilih najboljše igralke Jovane Stoiljković (sedem zadetkov) v 42. minuti prišle do vodstva za pet (14:19). Slovenkam igra nikakor ni stekla, tudi poskusi iz protinapadov so kot po pravilu ostajali neizkoriščeni. Peti zadetek v drugem polčasu je za Slovenijo prišel šele v 50. minuti, natančna je bila s petimi zadetki najučinkovitejša slovenska igralka Tamara Mavsar, ki je znižala na minus štiri in dala nekaj upanja na preobrat. A srbska obramba in vratarka Jovana Risović sta preprečevali, da bi res prišlo do presenečenja. Sedem minut pred koncem so imela naša dekleta sicer priložnost, da bi se približala na tri zadetke, a je njihove načrte prekrižala Jovana Atanasković, ki je odhitela v protinapad in zadela za vodstvo s 23:18. Sredozemske prvakinje so do konca srečanja le še držale prednost in se zlata veselile z rezultatom 25:19.

To je bil za slovensko žensko odpravo sploh prvi poraz na XVII. sredozemskih igrah, saj so v predtekmovanju premagale Tunizijo, Makedonijo, Španijo in remizirale s Hrvaško, v polfinalu pa ugnale Črnogorke. Slednje so v boju za bron s 24:25 klonile proti Hrvaticam.

Bon: Naredili smo velike korake naprej

''Pet tekem, ki smo jih do zdaj odigrale, nas je zelo izčrpalo. Enostavno fizično nismo zdržale. Prišlo je do pomanjkanja koncentracije in zato tudi takšen padec v igri v drugem polčasu. A moram reči, da nismo nič razočarane, saj je srebrna kolajna za nas največji uspeh v zadnjem času. Hotele smo iti še korak višje, če bi nam uspelo osvojiti zlato, bi bilo to zame nekaj neverjetnega. Lahko smo zelo ponosne na to, kar smo pokazale na teh sredozemskih igrah,'' je po tekmi razlagala kapetanka Nina Jeriček.

Tudi selektorica Marta Bon se je strinjala, da je za dekleti naporen teden, ki je s seboj prinesel utrujenost, in da so bile sredozemske igre dobra 'učna ura': ''V zaključku so bila dekleta premalo zbrana. Očitno so nam vsi ti boji, predvsem petkov polfinale, pobrali še več moči, kot smo si mislile. Tudi koncentracije pri 'šutu' na koncu ni bilo prave. A če potegnem črto pod sredozemskimi nastopi, sem zelo zadovoljna s prikazanim. Iz teh nastopov smo se ogromno naučili in naredili velike korake naprej. Tako v smislu igre, energije, delovanja, kot tudi sodelovanja. Zdaj je pomembno, da to vpletemo v nadaljevanje in da se bo Slovenija po dolgem času spet uvrstila na kakšno veliko tekmovanje.''

Ne spreglejte