Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 7. 2009,
22.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 7. 2009, 22.50

8 let

Natalija Gros druga v Chamonixu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska športna plezalka Natalija Gros je osvojila drugo mesto na uvodni tekmi svetovnega pokala v težavnosti.

V Chamonixu je nastopila kot edina Slovenka med osmimi finalistkami. Boljša od štiriindvajsetletne Škofjeločanke je bila le Avstrijka Johanna Ernst, svetovna prvakinja in zmagovalka v skupnem seštevku minule sezone. Še ne polnoletna in komaj 16-letna Ernstova je bila sicer v finalu izenačena z najboljšo Slovenko, a je prvo mesto osvojila zaradi boljšega izkupička iz polfinala, ko se je edina dotaknila vrha smeri. V izredno izenačenem finalu, ko nobena finalistka ni splezala na sam vrh, je enak dosežek kot obema dobitnicama kolajn uspel še Rusinji Jani Čerešnevi, ki pa je nato zaradi slabšega dosežka iz polfinala osvojila tretje mesto.

"Natalija je izredno težko smer odplezala zelo odločno in skoncentrirano ter tehnično zelo dobro. Pokazala je, da je zelo močna in vzdržljiva, hkrati pa je še v pravih trenutkih tvegala in zato tudi dobila," je s prizorišča tekme v tem francoskem središču, ki je znano predvsem po smučanju, navdušenje ob nastopu varovanke izrazil selektor slovenske reprezentance Aleš Jensterle.

Potrditev vrhunske forme

Grosova je blestela v že končani letošnji sezoni svetovnega pokala v balvanih, ko je osvojila končno tretje mesto, lani pa je v tej disciplini osvojila tudi naslov evropske prvakinje. Na svetovnem prvenstvu na Kitajskem se ni najbolje odrezala, zato pa je sijajno formo znova prikazala tokrat na prizorišču v Savojskih Alpah. "Sem 'ful' vesela. Finale je tekma zase in smer je bila res začinjena že od začetka, ni dopuščala napak, niti 'ziheraštva'. Tvegala sem in samo plezala. Vse prve tri smo padle na istem gibu, tako da je o razvrstitvi na stopničkah odločal polfinalni nastop. A tako pač je. Johanna je bila prej boljša. Je pa to super potrditev vrhunske forme tudi v težavnosti. A sezona se je šele začela, tako da napadam naprej, dobri občutki pa so najlepša motivacija za naprej," je bila uspeha vesela Grosova.

V polfinalu je Slovenija imela tri tekmovalke. Asja Gosar je osvojila 13. mesto, ki si ga deli z bronasto s svetovnega prvenstva na Kitajskem in drugo tekmovalko v skupni razvrstitvi lanske sezone svetovnega pokala Majo Vidmar. Mina Markovič, ki je na SP na Kitajskem osvojila bron v kombinaciji, pa je tokrat nastope končala z osvojenim 19. mestom.

V moškem polfinalu Slovenija ni imela predstavnika. Klemen Bečan je zaradi sodniške odločitve ostal praznih rok; na 29. mestu je bil že v nedeljskih kvalifikacijah, čeprav je plezal dobro in se je dotaknil vrha. Izidor Zupan je v nedeljo nastope končal na 31. mestu, Matej Sova je bil 35., Urban Primožič 51., brat Klemena Jure Bečan pa 54. Naslednja tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju bo 8. in 9. avgusta v Barceloni. Finalna tekma ter zaključek sezone pa bo na tekmi, ki tradicionalno poteka novembra v Kranju.

Ne spreglejte